Не съществува законов ред за взимането на биологични отпадъци и така трябва да бъде, коментират адвокати


Мъж наби лекар в акушерската болница "Шейново" миналата седмица, защото поискал да вземе плацентата след раждането на новороденото си бебе, но му било отказано. Мотивите му не били ясни, но според директора на болницата агресорът се е занимавал с генетични изследвания. Защо би могла да му потрябва плацентата и има ли законов ред, по който бащата можеше да вземе биологичния отпадък без да се стига до саморазправа, "Дневник" попита двама адвокати по медицинско право - адв. Мария Шаркова и адв. Мария Петрова, както и изпълнителния директор на "Шейново" д-р Румен Велев.

Биологичният отпадък е вреден за вашето здраве

Плацентата, също като отрязаните крайници след ампутация, изваденият апендикс след апендектомия, камъните от жлъчката и бъбреците, материалите от биопсия и всякакви други продукти от тялото, се считат за биологичен отпадък и се унищожават по определен ред. Те създават риск от инфекции и разпространяване на бактерии, така че в закона е определено, че трябва да се извозят до специален инсинератор, ако болницата няма собствен, и да бъдат изпепелени. Дори и извозването е уредено с нормативен акт, а право да боравят с такива отпадъци имат само фирми със специален лиценз, посочиха адвокатите.

В този смисъл, предоставянето на нещо, което се счита за биологичен отпадък на всеки друг освен лицензираната фирма за унищожаването му, е нарушение на закона, пояснява адв. Мария Шаркова.

Това не е в ущърб на човешките права, а точно обратното - то е мярка, предпазваща общественото здраве и околната среда, допълва адв. д-р Мария Петрова. И дори и да се включи логиката за вещното право тук и на човешкото тяло и неговите части се погледне през логиката за собственост, не трябва да забравяме, че като пълнолетни граждани на държавата, ние имаме различни ограничения на нашите права с оглед да се запази здравето на обществото, казва още Петрова.

Освен всичко друго, дори и по някакъв начин вътрешният правилник на болницата да позволява присвояването на биологични отпадъци, със сигурност бащата не е човекът, който може да го поиска, допълва Петрова.

Случилото се в "Шейново" обаче не е единично явление и не е за пръв път, казват още адвокатите. И двете в практиката си са срещали хора, които държат да си вземат отрязаната част от тялото, каквато и да е тя, включително ръце, камъни, кости и др. В някои случаи е "за спомен", в други - като част от религиозно вярване или повеля, че след смъртта, човек трябва да бъде погребан с всичките си части, за да е цял в отвъдния свят.

Колкото и жалби да са се писали по този повод, това никога не се позволява, коментира адв. Петрова. Всеки който е допуснал нещо такова да се изнесе извън болницата, е нарушил закона, казва тя. "Добър или лош, законът е такъв. Простото медицинско и логично обяснение е, че това не е просто някакъв си отпадък, а такъв който носи рискове със себе си", коментира тя.

Какво се прави с плацентата

По силата на закона плацентата се третира като биологичен отпадък и се предава за унищожение наред с всички останали отпадъци в болницата, освен ако няма друга уговорка с лицензирана фирма, пояснява изпълнителният директор на болницата д-р Румен Велев. Конкретно в "Шейново" единственият вариант за родилките и близките им да използват този биопродукт е, ако имат предварително сключен договор с някоя от лицензираните фирми от Агенцията по трансплантации за извличане на стволови клетки.

По думите му при около 200 раждания на месец, това се случва за 12-13 раждания, като болницата е предварително предупредена всеки път. Извличането на стволови клетки става непосредствено след раждането от екип на специализираната фирма и те се извличат не от самата плацента, а от кръвта вътре и в пъпната връв. И в този вариант близките нямат досег и нямат право на досег с биологичния материал, а самата тъкан не се изнася от болницата, уточни д-р Велев.

Според адв. Мария Шаркова специално по отношение на плацентата в държави като Германия и Австрия семейството се пита предварително дали иска да я получи, и ако я иска им се предоставя по съответните стандарти за съхранение и пренасяне. "Не е невъзможно да се промени законодателството точно за този случай. Стриктно погледнато при сегашната формулировка, не е редно и остатъкът от пъпната връв да се дава на близките, а това си е обичай при нас и се прави масово в болниците", казва тя. По думите й има например традиция плацентата да се заравя в земята и върху нея да се посажда дърво, което не би могло да застраши общественото здраве.

Според Мария Петрова обаче дори това е недопустимо заради новата научно необоснована мода и пълзящ мит, че плацентата може да бъде полезна за родилките. Тя коментира, че все по-често пациентите имат претенции да си вземат плацентата и се стига до напрежение и в други болници, може би именно заради това.

От една страна, има комуникационен проблем, защото лекарите не се стараят да обяснят на хората защо не е разрешено да си вземат вкъщи биологичен отпадък и какви са здравните рискове от това. Но от друга страна, може да идва точно от ексцентричната мода от САЩ, където големи нови бизнеси предлагат услугата да изсушават и превръщат плацентата в таблетки, които след това майката да пие, защото уж имали благотворен ефект, коментира адв. Петрова.

Плацента на хапчета?

"В Америка вече е практика и има лицензирани фирми, които взимат от болниците плацентата, преработвят я и правят на хапчета, които предоставят след това на майката. Не е ясно доколко е вярно, но някои хора смятат, че това има общо благотворно въздействие върху здравето. За България нямам информация да има такива фирми", разказва адв. Шаркова и добявя, че не би го препоръчала в никакъв случай.

Директорът на "Шейново" коментира, че болницата не предоставя плацентите за такава дейност и не му е известно да има такава практика в България. "Дали това наистина съществува, или е някакъв мит, не мога да кажа", заяви Велев.

Засега основно в САЩ, това е растящ бизнес, който обаче не е подплътен по никакъв начин с научни доказателства. Известни личности като сестрите Кардашиян дадоха тласък на модата в последните няколко години с личния си пример. Фирмите, които монетизират идеята, твърдят, че консумирането на плацентата помага срещу следродилната депресия, срещу болките и за подхранване на кърмата, а хрумката идва "от природата", защото голяма част от дивите бозайници изяждат плацентата си след раждане.

Нов доклад на Американската федерална агенция за контрол на заболяванията обаче показа, че вместо полза, от това може да има вреда, защото през миналата седмица в Орегон напълно здраво новородено бебе е починало от бактериална инфекция, чийто първоизточник била изсушената плацента под формата на хапчета, която майката консумирала.

За тази дейност няма медицински стандарт и тя не се регулира от властите, така че опасността от още подобни случаи е голяма, подчертават от Американската здравна служба и препоръчват на жените да не се подвеждат по модата, докато няма убедителни научни доказателства.

Каталуния твърдо решена на независимост

Предишна новина

Канада издаде първия в света официален документ на бебе без пол

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.