Адв. Мария Петрова получи световното отличие за най-добър млад учен по медицинско право

Адв. Мария Петрова получи световното отличие за най-добър млад учен по медицинско право

Адвокат д-р Мария Петрова беше избрана за най-добър млад учен в областта на медицинското право в тазгодишния конгрес на Световната асоциация по медицинско право, съобщи "Дневник". Тя беше сред петимата финалисти до 35 години, избрани от цял свят в най-престижното състезание в тази юридическа сфера, и получи гласовете на журито за темата си за проблемите със здравните права на децата от смесени и малцинствени общности в България.

"Скъпи приятели, за мен днес беше странен ден. Ден, в който изпитах огромна мъка и ден, в който изпитах огромна радост. Преди броени минути ми връчиха наградата за "Най-добър млад учен в областта на медицинското право" на Световната асоциация по медицинско право! Посвещавам я на всички мои учители в живота! В памет на Кристиан Таков!", обяви вчера адвокатът по медицинско право в социалните мрежи.

В лицето на Мария Петрова България за пръв път имаше представител на професионалната среща на специалистите по медицинско право, която се провежда от 1964 г.

Адв. Петрова получи най-високи оценки от научното жури както за разработката си, така й за презетнтирането й пред всички гости на 23-ия Световен конгрес по медицинско право, който се проведе тази седмица в Баку. След успеха си тази година адв. Петрова е поканена за почетен лектор на конгреса догодина и е получила няколко преoложения от престижни правни университети да бъде гост-лектор.

Темата на адв. Петрова - "Биоетични и медикоправни аспекти на правата на детето, в контекста на мултикултурални и мултирелигиозни родители" - е с фокус върху ромската общност, показвайки пропуските в правната система на България за медицинска еманципация на деца и невъзможността на малолетни и непълнолетни да дават информирано съгласие за здравето си, когато техните родители не действат в техен интерес. Въпросът за медицинската еманципация на деца е напълно неуреден у нас, е разказала адв. Мария Петрова за "Дневник".

Адв. Петрова е завършила "Хуманна медицина", "Право" и "Здравен мениджмънт" в София, основател е на първата кантора по медицинско право в България, била е здравен експерт в институцията на омбудсмана по времето на Константин Пенчев, лектор по медицинско право на Международния съюз на адвокатите, консултант на лечебни заведения и пациентски организации. От миналата година е изпълнителен директор на Европейския институт по медицинско право, здравен мениджмънт и обществено здраве.

Арбитражни съдилища се обединиха в асоциация

Предишна новина

САС остави Валентин Димитров в затвора

Следваща новина

Коментари

9 Коментара

 1. 10
  Демек, | нерегистриран
  1
  0
  До коментар #9 от "тук са всички бг участници и бъдещия конгрес | нерегистриран":
  http://wafml.memberlodge.org/resources/Pictures/Final%20Program%20Booklet-11.pdf

  утешителна.

 2. 9
  тук са всички бг участници и бъдещия конгрес | нерегистриран
  2
  0

  http://wafml.memberlodge.org/resources/Pictures/Final%20Program%20Booklet-11.pdf

 3. 8
  Матей | нерегистриран
  4
  0
  До коментар #6 от "Марко | нерегистриран":
  Ей, ама сме едни...  Все търсим кусури и "пуста завист" ,не че има нещо лошо ,но нека да има и хубави думи от време на време за нещо и за някого.  То комай не остана не охулен и не наруган човек по тези ширини!  Инак работата ще "излезе" във времето точно каква е и за какво е ,ако има нещо "скрито-покрито"...

  Сигурно си прав. Сигурно. Проблемът е другаде, че по нашите географски ширини най-незаслужилите са най-хвалени и най-тачени. Примери, бол.  От време демократично си е баш така. Преди имаше и някакви пробиви, но ето. Върнахме се там където ни е мястото ... примерно във футбола, спорта, ядрената енергетика, въобще във всичко, а имахме и много добри постижения!

 4. 6
  Марко | нерегистриран
  5
  -3

  Ей, ама сме едни...  Все търсим кусури и "пуста завист" ,не че има нещо лошо ,но нека да има и хубави думи от време на време за нещо и за някого.  То комай не остана не охулен и не наруган човек по тези ширини!  Инак работата ще "излезе" във времето точно каква е и за какво е ,ако има нещо "скрито-покрито"...

 5. 5
  | нерегистриран
  11
  -2

  За да няма дискриминация, много моля да ни уведимите кои са най-добрите млади и най-добрите стари адвокати по транспортно право, спортно право, полицейско право, военно право, земмеделско право, компютърно право, туристическо право и всякакви други измислени отраслеви дисциплини. Много е важно! Благодаря!

 6. 4
  | нерегистриран
  10
  -4

  В правен свят вече за не знам кой път има статия за адв. Петрова. Първо, рекламата на адвокатските услуги, дори скрита такава, е забранена. И второ, когато това се прави за някой конкретен адвокат (от общо около 15 000) то това не е случайно. От толкова специалисти по "медицинско право" накрая и правото и медицината са най-зле в цялата държава.

 7. 3
  Адв. | нерегистриран
  10
  -4

  Браво! Забелязвам от време на време статии за адвокатката, а в печата няма нищо случайно. Промотират я по някакъв повод или е човек на някой ?

 8. 2
  | нерегистриран
  18
  -7

  Няма коментари, защото прекалявате с пиара на грантово финансирани и програмирани лица и каузи. За малоумни ли ни смятате, че очаквате да скачаме от радост на такива "новини", включително всевъзможните състезания по право?! Ами гордейте си се, но работата иска мотика, а не четене на лекции.

 9. 1
  0000 | нерегистриран
  18
  -5

  Е, колеги! Тук защо няма коментари?!?

  Защото не е гаф?

  Честито колега Петрова! Гордеем се с Вас!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.