Президентът пусна промените в НПК, вече са в Държавен вестник

Президентът пусна промените в НПК, вече са в Държавен вестник

Промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които знаковите дела за корупция се прехвърлят в Специализирания наказателен съд, вече са факт.

В сряда президентът Румен Радев е подписал указа за обнародването им, а днес те вече са публикувани в Държавен вестник. Вчера няколко опозиционни формации - ДСБ, "Да България", "Зелените", БЗНС и ДЕОС поискаха държавният глава да наложи вето на промените в НПК и Закона за съдебната власт (ЗСВ), а преди това такива искания към него отправиха редица неправителствени организации и Съюзът на съдиите.

Измененията в ЗСВ все още не са обнародвани в Държавен вестник, въпреки че бяха приети само ден след тези в НПК, а 14-дневният срок, в който Радев има право да наложи отлагателното си вето, не е изтекъл.

След влизането в сила на измененията в НПК, което е предвидено да стане 3 месеца след обнародването им т.е. от 5 ноември, делата за над 40 престъпления - от подкуп през безстопанственост, до престъпление по служба и пране на пари, ако са извършени от лица, обособени в 10 групи (от депутати до зам.-кметове на райони), ще се гледат от СНС.

Неприключените до влизането в сила на промените дела ще продъжат да се разглеждат от съдилищата, в които са образувани. Същото важи и за досъдебните производства.

С измененията беше въведено задължително разпоредително заседание при разглеждане на делото от първата инстанция, на което ще се преклудира възможността за връщане на делото на прокуратурата заради съществени и отстраними процесуални нарушения, допуснати на досъдебната фаза. Това стана с нова глава "Предаване на съд и подготвителни действия за разглеждане на делото в съдебно заседание". Предвидено е, че нейните правила няма да се не се прилагат за неприключените до влизането в сила на измененията производства, по които е започнато съдебното следствие.

Друго съществено изменение в НПК отново е свързано с връщането на делата - в чл.249, ал. 4 се дава определение за това кои нарушения, допуснати при разследването, са съществени и отстраними.

Освен това беше въведена и нова презумпция в чл.63, ал. 2, че е налице реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление, ако обвинението му е повдигнато при условията на чл. 269, ал. 3 НПК, т.е. задочно.

С измененията в НПК отпадна възможността обвиняемият да иска делото му да бъде внесено в съда след изтичането на определен срок. Вместо това е уредена изцяло нова процедура за ускоряване на производството, която ще се прилага не само за забавяния на досъдебната, но и на съдебната фаза на процеса. 

Съдебният съвет има 15 служебни коли

Предишна новина

Обвиниха шефката на столичната здравна каса в принуда над служители

Следваща новина

Коментари

29 Коментара

 1. 29
  Малко уточнение | нерегистриран
  3
  -1

  Тъй наречените опозиционни формации - ДСБ, "Да България", "Зелените", БЗНС и ДЕОС, не са опозиция на мнозинствато в Народното събрание, защото не са представени в този държавен орган. Опозиция и мнозинство има само в Народното събрание. Въпросните партии са извънпарламентарни партии и дали биха били опозиция или не на настоящото мнозинство са само догадки.

 2. 28
  Бухарин | нерегистриран
  6
  0
  До коментар #27 от ":) | нерегистриран":
  Кой искаше румънски модел?

  Така, така ... по новата съветска конституция ... Калпакчиев!

 3. 27
  :) | нерегистриран
  5
  -1

  Кой искаше румънски модел?

 4. 26
  Кукиша | нерегистриран
  7
  -7

  Ти като се замисли човек можеше и още по-зле да стане ,примерно по всяко обвинение да се дължи задължително осъждане...

  Не може куцо,калпаво и негодно да прави каквото и да било закони,а пък по отношение на процесуалните нещата ще породата множество от прани парадокси.

 5. 25
  | нерегистриран
  4
  -5

  Свържете и постоянното ухажване на Путин от президента както и топлите връзки на Цацаров с Чайка

 6. 24
  Shadow of the eagle | нерегистриран
  12
  -2

  Свържете тази новина с новината за предстоящото изслушване на Цветан Василев и ще ви стане ясно защо президента пуска този закон. Очевидно е кои ще са първите клиенти на спецсъда.

 7. 23
  Например? | нерегистриран
  1
  -1
  До коментар #21 от " | нерегистриран":
  Има обаче и доста добри попадения.

 8. 22
  aaa | нерегистриран
  20
  -7

  Явно слушка

  добро дете, ще папка, че да не му издърпат ушите

  В нормална държава това би било МЕГА СКАНДАЛ

  Извънреден трибунал

  Новия Народен съд

 9. 21
  | нерегистриран
  5
  -1

  Има обаче и доста добри попадения.

 10. 20
  Бб | нерегистриран
  4
  0

  https://dariknews.bg/novini/bylgariia/specializiraniqt-syd-da-se-zanimava-s-organiziranata-prestypnost-585296

 11. 19
  СРАМЕН МОМЕНТА ЗА БЪЛГАРИЯ | нерегистриран
  18
  -18

  Тези изменения на практика лишават българските граждани от ПРАВОТО ИМ НА ЗАЩИТА защото защитникът им реално се ЛИШИ ОТ ПРАВА , / вижте въпроси , по които се произнася съдът в разпоредително заседание/ ОТМЕНЯ СЕ ПРИНЦИПЪТ НА СЪСТЕЗАТЕЛНОСТ И РАВЕНСТВО , а също така и на ПУБЛИЧНОСТ т.к. някои свидетели, чрез ЕКСПЕРТИЗА МОГАТ ДА БЪДАТ РАЗПИТВАНИ ИЗВЪН СЪДЕБНАТА ЗАЛА. ТОЗИ ЗАКОН Е НАЙ-ГОЛЯМОТО престъпление срещу ДЕМОКРАЦИЯТА и ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА, НАКАЗАТЕЛНИЯ ПРОЦЕС ПРИ КОМУНИЗМА Е БИЛ МНОГО ПО- СПРАВЕДЛИВ от сегашните ГЕРБЕРО -МИЛИЦИОНЕРСКИ ЗАКОН , който е ЕМАНАЦИЯ НА БИБЛИОТЕКО-СИМЕОНОВСКИТЕ ЛУМПЕНИ. ИСКАНЕТО ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ е най-малкия проблем ..., ВРЪЩА СЕ ВЕЧНИЯ ОБВИНЯЕМ, ограничава се правото да се възрази във всеки един етап при допуснати нарушения НАКАЗАТЕЛНИЯ ПРОЦЕС ОТ НОЕМВРИ Е - СЛУЖЕБНА ПОБЕДА ЗА ПРОКУРАТУРАТА, ТО ДА БЕШЕ И ИСТИНСКА ПРОКУРАТУРА, ЧОВЕК ДА ИМА НАДЕЖДА , А ТЕ ОПЕРАТИВНИ РАБОТНИЦИ НА МАФИЯТА , КОЯТО ЗАВЗЕМА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.

 12. 18
  xxxl | нерегистриран
  9
  -2

  Интересен ми е параграф 27 за промяната в чл.195 и новата ал.4 /и не само/ -навежда на определени мисли за това какво предстои да се случи.

  А по отношение на незабавното произнасяне от страна на редовите съдии за някакви глоби и обжалване - винаги Спешна помощ / т.е. съда/ е насреща да помогне!

 13. 17
  От Автора на #12 | нерегистриран
  11
  -2
  До коментар #12 от "От лошо, по-лошо, обезсмислят се трудно случилите се промени в конституцията - 2015 г. и съдебния закон - 2016 г. | нерегистриран":
  Безхарактерен,  С една част от промените в НПК, т.е измененията и допълненията в процесуалния закон, Прокуратурата на Република България от безотчетна, безотговорна, се превръща в свръх овластена. Страхът от повдигане, в огромна част без поддържане на обвинението, ще бъде безсрочен във времето занапред - без давностни срокове, без право на искане на внасяне на обвинителен акт, след изтичане на законоустановения срок за изготвянето на такъв.

  Прехвърлянето на подсъдността от СГС към СНС на над 40 престъпления, с което го превръща в Народен съд /последния такъв 1956 г., ако се не лъжа/ и извънреден трибунал, с което пряко се нарушават действащи разпоредби на чл. 119, ал. 2 и ал. 3 - със закон могат да се създават специализирани съдилища и специални не се допускат.

  Подходящо беше да се вслуша в декларациите и обръщенията от политически партии, неправителствени организации, действащи членове на ВСС, включително и Росен Плевнелиев.  П.П. Няма да се учудя и ако не се възползва от правомощията си като държавен главе и обединител на нацията, да наложи отлагателно вето - суспензия по чл. 101, ал. 1 от Основния закон, и парафира Указ за обнародването на противоконституционните и антидемократични изменения и допълнения на Закона за съдебната власт.

  В допълнение, все още съществува възможност измененията и допълненията, които считам че противоречат на императивни правни норми от Конституцията на република България, могат да бъдат "атакувани" пред Конституционния съд, с предвидената възможност в гл. VIII Конституция на република България, действащата разпоредба на чл. 150, ал. 1, която гласи че Конституционния съд (КС) действа по инициатива, т.е сезира се най-малко от 1/5 (48/240) народните представители, президента и прочее.  Ако се не лъжа ПП "БСП за България" участват в 44-то Народно събрание с 80 народни представители, и евентуално продължават да твърдят и считат, че определени изменени и нововъведени, създадени разпоредби, дори цяла глава в процесуалния закон - НПК - не са добри, то те могат да сезират Конституционния съд (КС). В тази връзка ЗИДНПК, внесен от Министерски съвет се гласува от Народното събрание по следния начин - 102 гласа „за“, 0 - „против“ и 58 - ,,въздържал се'.  С действащата редакция на разпоредбата на чл. 150, ал. 3 КРБ, то Омбудсманът може да сезира Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на закон, с който се нарушават права и свободи на гражданите.

  Считам, че с това "безсрочно внасяне на обвинителен акт" се нарушават горепосочените нормативни установените права и свободи на гражданите, и това е евентуална предпоставка за нови осъдителни решения от Европейския съд по правата на човека, Страсбург.  из мисли на един студент по Право...

 14. 16
  Damnatio memoriae | нерегистриран
  11
  -8
  До коментар #9 от " | нерегистриран":
  до коментар № 1 Демек си толкова прост адвокат , че няма нужда и да те коментират!

  А ти си толкоз сложен, че вече надминахте Народния съд и обвинихте Гатев за пълния провал на ДАНС. И прокуратурата като функция на ДАНС, въпреки разделението на властите.

 15. 15
  | нерегистриран
  9
  -11

  Евала машала ашколсун на президента

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.