647 кандидати за младши съдии решаваха тест по право на ЕС

647 кандидати за младши съдии решаваха тест по право на ЕС

За първи път кандидатите за младши съдии решаваха тест по Право на Европейския съюз и защита правата на човека. Общо 647 души се явиха на провелия се вчера писмен изпит. 

Конкурсът е за 29 свободни места за младши съдии и е първият след промените в Закона за съдебната власт, с които към писмената част на изпита т.е. решаването на казус, беше добавен и тест по право на ЕС.  

Общо 755 души подадоха документи за участие в конкурса, а до участие бяха допуснати 753. На писмения изпит се явиха 647 юристи.

Той се проведе в сградата на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

"В 9 ч. в присъствието на членовете на двете конкурсни комисии, в аудитория 272 в сградата на Ректората, се изтеглиха: един казус от гражданско-правните науки, един казус от наказателно-правните науки и един тест по Право на Европейския съюз и защита правата на човека", съобщиха от Висшия съдебен съвет.

От присъствалите кандидати 184 са отговорили на казуса от гражданско-правните науки, а 462 са предпочели този от областта на наказателното право.

Тези от тях, които получат май-малко 4,50 на казуса и теста, ще бъдат допуснати до устния изпит. При него също има нововъведение - освен на обичайните въпроси от различните области на правото, кандидатите за младши съдии ще трябва да отговарят и на такива по Кодекса за етично поведение на българските магистрати.

От ВСС напомнят, че от февруари действа нова наредба, по която се провеждат конкурсите за младши съдии,прокурори и следователи - Наредба №1 за конкурсите за магистрати и за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт, която беше обнародвана в Държавен вестник на 21 февруари 2017 г.

Няма виновни за смъртта на арестанта Куцаров

Предишна новина

Законът срещу тероризма си остана само на хартия

Следваща новина

Коментари

10 Коментара

 1. 10
  Кукиша | нерегистриран
  5
  0

  Гъбаркат се с децата,но и те вече не им се връзват.

  Правим мега конкурси за извести вече фаворити,което е още по неприемливо от назначенията по симпатии чрез събеседване.

 2. 9
  Изи | нерегистриран
  4
  0

  От 1992г няма ЕС и КРБ за 86% от магистратите!!! Факт от живота!!!

  За преюдициални запитвания по наказателни въппоси само 2 единствени 2014/2016, по ГПК има??? Как повечето са избрали по нак.да пишат незнам!!!

 3. 8
  Елюминат-масон-рептил | нерегистриран
  5
  -2
  До коментар #7 от "RR | нерегистриран":
  Чичко Сорос, сега доволен ли е? А? Като наложи правата на човека, като дисциплина за магистратие? А целите му са съвсем други, и то мното по-прозаични...

  Хаха, така ли? Аз мислех, че го налага българската конституция и Европейската конвенция за правата на човека. Явно двете са от категорията на незадължителното препоръчително писано право. Разбирате ги добре нещата, поздравления за което.

 4. 7
  RR | нерегистриран
  12
  -8

  Чичко Сорос, сега доволен ли е? А? Като наложи правата на човека, като дисциплина за магистратие? А целите му са съвсем други, и то мното по-прозаични...

 5. 6
  до 4 и 5 | нерегистриран
  20
  -14

  Особено някои от членовете на комисиите са били неистово настървени с въпроси от хиляда и една нощ,за да си правят гаргара с тези кандидати,които не са били в т.н."предварителен списък"!Е,имало и някои членове,които много финно са унижавали нещастниците,които са били само за пълнеж!А,злите езици говорят за някакъв,който са го натикали в два различни конкурса,от къде е намерил три акта по двете различни материи от последните три години,като се има предвид,че през тези поледни три години реално не е правораздавал в български съд!Просто защото не е бил в България през това време? Да не говорим,че комисиите към нагласените/за които предварително се коментираше/кандидати са били прекалено любезни,чак са се престаравали!И,сега някои от тях ги предлагат за членове на ВСС!Ще видите как чрез парламента ще ги пробутат във ВСС,тъй като те вече са доказали,че изпълняват беропотно поръчки,на пробен период,първо чрез конкурсите!

 6. 5
  Не , по грозно от цирк е . | нерегистриран
  20
  -16

  Ако беше цирк щеше да е само със зрители .Тук нагласените гледат с подчертано злорадство и досада , нещастниците които участват като статисти в маскарада .Не само че участват , но и са си платили да бъдат Унижавани , да бъдат мачкани и поставяни на мястото което им е отредено от режисьорите на маскарада .

 7. 4
  | нерегистриран
  39
  -24

  Винаги е необходим фон за легализиране на нечие назначение, а желаещите както винаги са услужливо достатъчен брой. Нима на приключилия скоро цирк за повишение в ОС не беше същото? Като слушкаш, пък ако си бил и зам., то е сигурно, че ще те повишат. А дали са най-знаещите, това е без значение. Достатъчно е да са научили добре наизуст предварително зададените им въпроси, за останалото да му мислят раборните магарета в РС. Виж за там понякога назначават и по някой случаен. Все пак някой трябва да върши и работа, то само с администратори не става.

 8. 3
  Промяна на статуквото | нерегистриран
  30
  -9
  До коментар #1 от " | нерегистриран":
  Защо участвате в тоя грозен цирк с нагласени резултати и ясни печеливши-синове, дъщери , внуци , племенници и други роднини на магистратската мафия?!

  С такова мислене като твоето нищо няма да се промени!

 9. 2
  Предполагам | нерегистриран
  26
  -6

  По същата причина, поради която и гласуваме.

 10. 1
  | нерегистриран
  34
  -34

  Защо участвате в тоя грозен цирк с нагласени резултати и ясни печеливши-синове, дъщери , внуци , племенници и други роднини на магистратската мафия?!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.