Съдът окончателно реши, че отнемането на лиценза на ТВ7 е било незаконно


Лицензът на ТВ Седем и Балкан Българска Телевизия ЕАД е бил незаконно отнет преди почти година от СЕМ. Това окончателно реши Върховният административен съд в началото на миналата седмица, информира в блога си експертът по медийно право проф. Нели Огнянова. Петчленен състав на съда е потвърдил решението от началото на годината на долната инстанция - тричленен състав, с което се приема, че решението на регулатора противоречи на закона.

СЕМ взе решението за отнемане на лицензите на 13 септември 2016 г. с гласовете на четирима от общо петимата му членове. Това се случи няколко месеца, след като през май Софийският градски съд обяви в неплатежоспособност и свръхзадлъжнялост компанията "ТВ Седем" ЕАД - която е собственик на телевизията. Според лиценза на телевизията тя трябва да излъчва новини и актуални предавания, сутрешен блок, детски и развлекателни програми, но това не се случва от преди съдебното решение.

Лицензиите са отнети от регулатора на основание: "установяване на неверни данни в декларациите по чл. 111 от Закона за радиото и телевизията". Това са декларации за отсъствие на правни пречки, включително че кандидатите за лицензия не са хора, които "през последните пет години, предхождащи кандидатстването за лицензия, са обявени в несъстоятелност или са в производство за обявяване в несъстоятелност или в ликвидация".

Според СЕМ тъй като през 2016 г. са открити производства за несъстоятелност на двете търговски дружества, трябва да се отнемат лицензиите им за неверни декларации – нищо че данните са били верни към момента на подаване на декларацията. СЕМ намира, че възникването на правните пречки за доставчик, който вече притежава лицензия, е нарушение на критериите за допустимост за издаването ѝ, което като последица налага принудителното ѝ отнемане.

Петчленният състав на ВАС посочва, че проблемът, който очертава параметрите на правния спор, е свързан с въпроса дали лицензията може да бъде отнета на припознатото от СЕМ основание и без закона да го е уредил нарочно. Отговорът на който е отрицателен.

В съдебното решение се посочва още, че отнемането на лиценза е само един от способите за прекратяването му. Отделно основание с идентични последици е прекратяването на юридическото лице, титуляр на лиценза. В случая на производство по несъстоятелност, приключващо с решение на съда, което е факт още през май миналата година, т.е. месеци преди решението на СЕМ.

През юли тази година прокуратурата внесе обвинителен акт срещу 18 души с обвинение за участие в престъпна група, източила КТБ. В съобщението до медиите държавното обвинение разпространи обвинителния акт, представен като "общ поглед на модела КТБ". В него нееднократно бяха споменавани двете телевизии, които имали общо с модела.

Сотир Цацаров не е декларирал в срок имуществото си

Предишна новина

Отнеха книжката на гръцки пенсионер, карал пиян

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.