Комисията по дискриминация: Държавата ощетява осиновителите


Семействата, които осиновят дете до 2-годишна възраст, са дискриминирани по отношение на правото на майката на отпуск за отглеждане на детето и на обезщетението, което получава от НОИ. Това реши Комисията за защита от дискриминация по жалба на Петя Векова, осиновила дете на 1 годинка. КЗД постанови, че има непряка дискриминация по признак "възраст" за децата под 2-годишна възраст, и наложи принудителни мерки на социалния министър. В срок от три месеца Бисер Петков трябва да предложи промени в законите, за да реши този проблем. За решението съобщиха вчера от асоциация "Осиновени и осиновители", а от КЗД потвърдиха пред "Сега" за него. От комисията обаче отказват коментар, защото социалният министър може да обжалва в 14-дневен срок. Едва след това решението ще влезе в сила и ще бъде публикувано. Вчера от социалното министерство обясниха пред "Сега", че тепърва ще решават дали да го обжалват.

Проблемът с осиновяванията е от години - не само процедурата е тромава и безкрайна, но и родителите, които стигнат до финала й, на практика, вместо да бъдат стимулирани, са ощетени от държавата. Според двата основни социални закона - кодексите на труда и за социално осигуряване, при осиновяване на дете до 1 годинка жените имат право на високоплатеното майчинство само за времето, докато детето навърши тази възраст. Тоест, ако жената осинови дете на 7 месеца, тя получава 90% от заплатата си само докато то навърши годинка. След това има право на още една година отпуск за отглеждане на детето, докато то стане на 2 г. За нея майката получава по 340 лв. на месец - колкото е втората година от майчинството.

При децата между 2 и 5 г. майката има право на една година високоплатено майчинство. Това според КЗД дискриминира жените, които осиновят дете до 2 години. За осиновени деца над пет години родителите нямат право на отпуск по майчинство. Това според КЗД обаче не е дискриминация. Едва от 2014 г. възрастта на осиновените деца бе разширена до 5 г. и законът даде възможност на майките, осиновили дете между 2 и 5 г., да получават една година платено майчинство. От 2016 г. бе въведена еднократна помощ при осиновяване, както е при раждане на първо дете - по 250 лв. От юни тази година пък и бащата може да ползва отпуск - например 15 дни от осиновяването на детето.

"Осиновяванията на деца на възраст под 1 г. са много малко. Според закона при липса на съгласие за осиновяване от биологичните родители (нотариално заверена декларация) детето може да бъде вписано в регистрите за осиновяване, ако в 6-месечен срок то не е потърсено от биологичното си семейство. Следва поредица от процедури по вписване на детето в регистрите, избор на осиновители, дело за осиновяване и влизане на съдебното решение в сила, което също отнема време. В резултат на това много малка част от майките осиновителки могат да се възползват от платения отпуск за отглеждане на дете до 1 г. Тогава влизаме в хипотезата на отпуск за отглеждане на дете от 1 до 2 г., при което към настоящия момент месечното обезщетение е 340 лв. Най-честа е практиката на осиновяване на дете, близо до 2-годишна възраст, когато майката може да ползва съвсем кратък отпуск. Това ни поставя в изключително неравностойно положение", обясняват от асоциацията. Освен това оттам обясняват, че "за децата, отглеждани без родителска грижа, в първите месеци и години от живота им е особено важно да създадат здрава и хармонична емоционална връзка с новото си семейство и периодът след осиновяването е от голямо значение в този процес".

ПРЕДЛОЖЕНИЯ

От асоциацията обясняват, че от години се опитват да убедят законодателя, че е необходим целеви отпуск за осиновяване, но нито една институция не им е обърнала внимание - министерствата на труда и на правосъдието, парламента. В началото на миналата година асоциацията е започнала петиция за целеви отпуск за осиновяване. Асоциацията настоява майката осиновителка да има право на отпуск за отглеждане на дете при осиновяване 2 години, считано от датата на влизане на решението в сила, като през първата се изплаща обезщетение 90% от осигурителния доход, а за втората - полагащото се обезщетение за отглеждане на дете до 2 г. Оттам искат и за децата над 5 г. майката да има право на една година високоплатено майчинство независимо от възрастта на детето.

Откриха мъртва журналистката от шведската подводница

Предишна новина

Майка умува 3 дни преди да съобщи, че мъжът й насилва дъщерята

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.