ЗК "Надежда" обжалва отнемането на лиценза й

Застрахователната компания "Надежда", чиито лиценз бе спрян за 6 месеца, обжалва в съда решението на Комисията за финансов надзор (КФН), тъй като то е неаргументирано, обяви вчера председателят на Съвета на директорите на компанията Валентин Серов, цитиран от БНР. По-късно вчера на пресконференция на въпроса дали може да се обърне към европейски съдебни органи, той каза: "Ние вярваме на българския съд и вярваме, че българският съд ще се произнесе , тъй като това, което се случва, е абсурдно. Но ако така или иначе това не се случи, ние ще се обърнем към европейския съд и към европейския надзорен орган, където ще си търсим правата", заяви той.
Единственото общо между нас и КТБ е, че ни отнемат лиценза. Нищо друго общо няма, обратното, въпреки че лицензът ни е отнет, още от 16 юни и дейността ни е спряна, без да можем да сключваме нови застрахователни договори, ние продължаваме да плащаме, вече 70 дни, от 16 юни насам. Може грубо да ви прозвучи, ама ние сме пълни с пари, каза Серов. Той увери, че компанията ще продължи да изпълнява договорите си и да изплаща задължения.
КФН отне лиценза на застрахователната компания заради неспазване на изискванията за платежоспособност и груби нарушения на застрахователния кодекс, затруднили надзорната работа на регулатора върху дружеството. Решението за крайната мярка е взето на заседание на КФН на 17 август и е подписано от председателя Карина Караиванова, която два месеца по-рано беше назначила квестор в дружеството.
Сред клиентите на дружеството у нас са Министерството на отбраната, НЕК, АЕЦ "Козлодуй" и ЧЕЗ. Отнемането на лиценза на застрахователна компания "Надежда" АД, с която Министерството на отбраната има сключени договори, не освобождава дружеството от задълженията по вече сключени договори. Няма да бъдат засегнати правата на застрахованите лица (военнослужещи и цивилни служители на Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия), тъй като те се ползват с всички средства за защита съгласно българското законодателство, съобщиха преди ден от военното министерство.
Ние приемаме решението на КФН като неаргументирано, незаконосъобразно и от чисто морална гледна точка незаслужено и несправедливо, заяви вчера Серов, който е председател на Съвета на директорите на "Ви Веста холдинг", под чиято шапка е ЗК "Надежда". Той посочи, че ЗК "Надежда" макар и една от малките компании на пазара, е с 12-13-годишна история. За миналата финансова година тя е реализирала ръст на премийния си приход от 38 пъти. "Това е компания, която е увеличила за миналата година активите си с 3 пъти. Това е компания, която е платила данъци на българската и на италианската държава за миналата година в размер на 2,6 млн. лв. Т.е. става дума за една преуспяваща българска застрахователна компания, която за 2016 г. е и най-бързоразвиваща се такава", посочи Серов.
Бизнесът на ЗК "Надежда" в Италия вероятно ще бъде продаден, заяви още Серов.
Виктор Серов даде вчера пресконференция

34 000 души са загинали при терористични актове през 2016 г.

Предишна новина

Агенцията по околна среда не била длъжна да дава данни за въздуха

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.