Агенцията по околна среда не била длъжна да дава данни за въздуха


Въпреки че преди ден министърът на околната среда Нено Димов определи чистотата на въздуха за свой основен приоритет, Изпълнителната агенция по околна среда продължава да оспорва решението на Административния съд - София, което я задължи да предостави почасови данни за замърсяването на въздуха в последните 4 г. Съдът постанови през август, че отказът да се предостави информация за замърсяването по часове е неоснователен заради голямото обществено значение. Според юрисконсулта на агенцията Евелина Турмакова обаче решението не задължавало с нищо институцията, а само определяло, че отказът не е направен в нужната юридическа форма.

Директорът на дирекция "Мониторинг и оценка на околната среда" Валери Серафимов пък заяви пред Би Ти Ви, че за часовите стойности на фините прахови частици няма норма. Това създавало риск отделните общини да тълкуват данните неправилно. Затова, преди да бъдат публикувани данните, те трябвало да бъдат преработени. Почасовите данни обаче позволяват на гражданите да следят далеч по-подробно състоянието на въздуха - да не пускат примерно в определени часове със залпово замърсяване децата си навън. Властите обаче предпочитат среднодневните стойности, тъй като при тях пиковите стойности се "разсейват" и дните с прекомерно замърсяване намаляват. България е осъдена за мръсния въздух от съда на ЕС и трябва да докаже, че е намалила наполовина замърсяването.

НАПРЕЖЕНИЕ

Гражданско недоволство от мръсния въздух доведе до извънредно заседание на Общинския съвет в Разград вчера. Събирането на общинарите е провокирано от оплакванията на жителите от неприятни и задушливи миризми в града. Заради това в понеделник имаше и протест. За лошото качество на въздуха е сезирана и регионалната екоинспекция в Русе. Миризми в града се разнасяха в Разград и есента на 2016 г. Тогава стана ясно, че източникът им е пречиствателната станция на местен фармацевтичен завод. Официално обаче източникът на лошите миризми не е известен. От половин месец мобилна лаборатория извършва изследвания в Разград. До няколко дни трябва да станат ясни резултатите от тях, съобщи Нова тв.

ЗК "Надежда" обжалва отнемането на лиценза й

Предишна новина

Нов вид измама се извършва в Перник

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.