Сагата с военното НДК приключи - съдиите и прокурорите се местят през септември

Сагата с военното НДК приключи - съдиите и прокурорите се местят през септември

Дългогодишната сага с новата сграда за Софийския районен съд и Софийската районна прокуратура приключи. През септември магистратите най-после ще се преместят на столичния булевард "Скобелев" в т.нар. Военно НДК. От Висшия съдебен съвет съобщиха днес, че без забележки е бил подписан Акт образец 16 за въвеждане в експлоатация на новата сграда.

"Предстои тържествено откриване на сградата през месец септември", посочват от ВСС.

В края на май премиерът Бойко Борисов беше на последен обход на сградата, в която има 35 съдебни зали, 60 кабинета за съдиите, 119 за прокурорите и подземен паркинг с над 200 места.

Обществената поръчка за ремонта на сградата беше спечелена още през декември 2012 г. от строителния Консорциум "РСРП" - София. Преместването се проточи заради неуредици с авторските права на сградата, които попречиха за начало на ремонта. Правата върху инвестиционните проекти се държаха от "Мактер Консулт" ЕООД и арх. Марин Бакалов, който дори заведе дела срещу Министерството на правосъдието. В крайна сметка бе постигнато споразумение с архитекта да прехвърли правата си на МП и да се откаже от водените дела срещу 80 000 лева.

Правителството започна поетапно да отпуска милиони за ремонта, първоначално 10,7 млн. лева, като парите постоянно се увеличаваха заради различни проблеми покрай привеждането на сградата в съдебна палата и надвишиха 14 млн. лева. Преди две години Борисов каза, че ремонтите ще бъдат плащани с пари от борбата с контрабандата и измамите с ДДС. Преустройството започна през 2015 г., като преди година бяха отпуснати още 2 млн. лева и за мебели.

Още по темата

Да се стесни кръгът от лица, които ще разследва новият антикорупционен орган

Предишна новина

Оставиха в ареста задържания за подкуп шеф на Комисията за защита на потребителите

Следваща новина

Коментари

40 Коментара

 1. 41
  успех | нерегистриран
  3
  0

  Край на мизерията и кочината. Да им е честито на магистратите от СРС.

 2. 40
  гражданин | нерегистриран
  3
  0

  Голяма, много голяма придобивка за съдебната система и гражданите.Нещо хубаво да се случи и в нея.

 3. 39
  съдия | нерегистриран
  2
  0

  Браво на всички, които участваха в ремонтирането не тези две сгради на СРС. Да, сигурно има кусури, защото е преустройство, но това ще реши сградния проблем на много магистрати. Като зная как е в старата сграда на СРС, просто нямам думи.на всичики участвали за тяхното реализиране, БРАВО!

 4. 38
  | нерегистриран
  5
  -2

  И сега на Лалов ще му правят паметник пред сградата ли, че такава мощна кампания се води. Или ще пренесат пред съда ПСА - Паметника на Съветската армия и за някой друг милион ще го преправят на ПСЛ - Паметник на строителя Лалов - горе той в тога с лопата и мистрия, а долу от двете страни - всички други заслужили. От едната страна генералите с техните секретарки, които са си построили клубче, а от другата, тези дето са го преправили кабарето на съдебна палата.

 5. 37
  гражданин | нерегистриран
  2
  -7

  Ако някой иска наистина да започне борба срещу корупцията в България, ето такива като Методи трябва да бъдат в органите, които я разследват. Убеден съм, че ефекта ще бъде на лице.Браво на него, магистрат с позиция.

 6. 36
  1 | нерегистриран
  2
  -7

  Слушайки и гледайки телевизия и виждайки какво се случва в нашата държава , все повече се убеждавам, че хора като Вас, съдия Лалов, са крайно необходими. Хора достойни и смели, които застават зад името си и казват истината на глас.Трудно е, но процесът на пробуждане е започнал и вашите последователи ще стават все повече и повече. Успех.

 7. 34
  Квазиреалист | нерегистриран
  5
  -3
  До коментар #33 от "реалист | нерегистриран":
  Такива като съдия Лалов са явление и в съдебната система, и за обществото в България.Респект от такива хора като него. А за мрънкарите, ............прости им Гокподи.

  Същият PR като герберунгелския. Още се чудя, че Лалов не е от дясната страна на Цв.Цв. във Варна на форума на младежкото ... финансиран от една друга фондация. Ха ха ха.

 8. 33
  реалист | нерегистриран
  5
  -9

  Такива като съдия Лалов са явление и в съдебната система, и за обществото в България.Респект от такива хора като него. А за мрънкарите, ............прости им Гокподи.

 9. 32
  Лаловлугер | нерегистриран
  7
  -6

  Ха-ха , някой помни ли кой бил шеф на Софийския окръжен съд /тогава е нямало СГС/ при построяване на Съдебната палата . Помнят се премиери , президенти , архитекти на определени сгради, велики артисти .  Така че Лалов - колкото и да се саморекламираш - след 5-6 години никой няма да те помни заради едно преустройство , дори не е и ново строителство . Като началник беше провал , кариерно също си приключил , защото всички ти знаят възможностите и характера , кой ще иска да работи с теб ????  Въобще не е добре , че СРС ще е разделен в две сгради - нито е удобно за страните, нито ще може да се извършва контрол върху служителите .  Правораздаването в София се нуждае от сериозна реформа . Ако се мисли до по-добра работа , неминуемо трябва да се стигне до някаква форма на разделяне на районния съд и на СГС на няколко самостоятелни съдилища , било на териториален принцип /за различните части на София/ , било по материя - да се обособи търговски съд , застрахователен съд и пр.  Такива неща трябва да дискутираме и да стигнем до решение за по-добро правораздаване в София , а не да обсъждаме някакъв самозабравил се бивш началник с комплекси .

 10. 31
  | нерегистриран
  11
  -3
  До коментар #18 от " | нерегистриран":
  С какво СРП е заслужила да се нанесе в нова сграда, че не се сещам? Работили в ужасяващи условия, айде стига, моля. Ужасяващи, ама заплатите и бонусите сигурни и за всичко плаща данъкоплатецът. А адвокатурата си купи новата сграда на "Царица Йоана" с пари на своите членове. И работата на прокуретата била много, ама друг път. От 10 преписки девет си остават проверки с откази за образуване на ДСП, пък после някой претрепал някого, мир на праха му. На Белчев защо му подадоха оставката? Ами следващият Радо Димов, дето е единствен кандидат в конкурса, не го ли спипаха да обядва с ДДС измамници, а после потулиха всичко.  стига с тоя лаловски патос.

  какво означава заслужили - съмсем нормално е държавата да реши сградния проблем и на прокурорите. ДЪРЖАВАТА, не лалчо, мунчо или кунчо - айде със здраве.

 11. 30
  впечатление | нерегистриран
  3
  -2

  Четейки коментарите ми прави впечатление, че щом се заговори за сградния фонд на СРС, неминуемо се споменава името на Лалов.Това говори ли ви нещо??? Няма други имена.Истината не може да се крие.

 12. 29
  характер | нерегистриран
  6
  -5

  Лалов, признавам и се прекланям пред ината ти!:) С каквото се захванеш го довършваш до край! БРАВО!

 13. 28
  | нерегистриран
  1
  -3

  Sto Li mi se struva che ako NE biaha Vl.Ianeva I Zv.Zvetanov stiahte da vidite Novi sgradi v niakoe drugo vreme.I M.Lalov NE se spravi zle.

 14. 27
  ...... | нерегистриран
  5
  0

  Не е важно кой има значителен принос за направа на сградите. Важното е кой реже лентата и обира овациите.

 15. 26
  АРХИТЕКТ | нерегистриран
  6
  -2

  Едно от най- трудните неща при проектирането е преустройството на една сграда с една функция в друга с друго функционално предназначение. За съжаление проектите и на двете сгради са такива. След това и строителството изисква много повече усилия при извършване на ремонтно -строителните работи. Да не говорим за инсталациите и оборудването им в съдебни сгради.Както и вертикалната планировка около тях.В такива случаи на място се решават много възникнали проблеми, не отразени в проекта. Именно за това мога да кажа, че съдия Лалов оказваше пълно съдействие във всеки един момент, с което подпомагаше строителния процес.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.