Делото за "Царските конюшни" тръгва в края на септември

Делото за "Царските конюшни" тръгва в края на септември

Делото срещу бившия областен управител на София Веселин Пенев за продажбата на т. нар. "Царски конюшни" тръгва на 25 септември в Софийския градски съд (СГС).

Съдебният процес ще започне година, след като стана ясно, че имотът в центъра на София, който е близо 7.5 дка е бил продаден за 90 лв. на кв. метър, като общата цена е 658 870.90 лв. без ДДС. Според изнесената тогава информация, имотът е бил разделен на три части, за да се намали продажната стойност на всяка една от тях, а така се избягвало и задължението продажбата на държавен имот за над 500 000 лева да става с решение на Министерския съвет. Купувач на мястото пък е била "Евротранс билд" ЕООД. След първоначалния му отказ, областният управител на София Веселин Пенев подаде оставка и срещу него започна разследване.

През януари прокуратурата прати Пенев на съд по три обвинения – за безстопанственост и неизгодни сделки. Освен за продажбата на имота, която според обвинението е нанесла вреди за държавата за над 10,3 млн. лева, Пенев е обвиняем за наем на джип и за продажбата на ведомствен апартамент, от които държавата е била ощетена с над 100 000 лева.

Делото първоначално беше разпределено на съдия Атанас Н. Атанасов от СГС, който обаче още в началото на февруари се отведе и то беше преразпределено на съдия Снежина Колева. На 31 март тя го прекрати и върна за доразследване поради отстраними нарушения и по трите обвинения. Последва протест на прокуратурата, но с определение от 8 юни на Софийския апелативен съд (САС), разпореждането на съдия Колева беше потвърдено. Според САС обаче нарушения е имало само по обвинението за продажбата на имота. Подсъдима с Пенев е и оценителката Юлия Димитрова-Цекова, която е обвинена за невярно заключение, от което са произтекли значителни щети за държавата.

Още в края на юни прокуратурата отново внесе обвинителния акт срещу двамата в съда и този път съдия Колева не е видяла нарушения и е насрочила делото за разглеждане, показа проверка на "Правен свят".

Междувременно Веселин Пенев е поискал от съда да отмени забраната му за напускане на страната. Това е станало още на 30 юни, малко след повторното внасяне на делото в СГС, но съдия Колева е оставила искането без уважение заради тежките обвинения срещу него и опасността да се укрие. Пенев е на свобода срещу парична гаранция от 15 000 лева и не е нарушавал мярката, но съдът е приел, че "все още се налага да търпи ограничителния ефект на забраната за напускане на страната, като се отдаде приоритет на обществения пред личния му интерес".

На същото мнение са били и апелативните съдии Пламен Дацов-председател на състава, Атанаска Китипова-докладчик и Светла Букова.

"Предвид тежестта на обвинението, сочеща на висока степен на обществена опасност на деянието, длъжностното качество на дееца и посочените значителни размери на твърдяните вреди, законосъобразно съдът е приел, че ограничението, което налага тази мярка на правото на подсъдимия да пътува извън страната, е оправдано с оглед обществения интерес и осигуряването на участието му в процеса", се казва в определението им от юли.

Още по темата

Мястото на доброволни сътрудници в антикорупционното законодателство среща тежък отпор

Предишна новина

Разпечатка показва дали общинарят Лазар Влайков е говорил с прокурор след убийството във Виноградец

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  питащ | нерегистриран
  5
  -1

  Кога ще тръгнат дела за корумпираните пловдивски прокурори?Разбойници от класа!

 2. 1
  Реформата на реформаторите - КОНТРАРЕФОРМАЦИЯ | нерегистриран
  2
  0

  София – тук е забавно. Изборът на зам.-председателя на Народна партия „Свобода и достойнство“ на Корман Исмаилов – Веселин Панев, предизвика не само недоволството на Патриотичния фронт, които отново заплашиха, че ще оттеглят подкрепата си от правителството, но и на тандема Кунева–Лукарски, които пък се сърдят, че нито един от партията на мадам Йес не се облажи с поста областен управител (РБ имат 5, но нито един не е от Движение „България на гражданите“). [[_65286_]]

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.