Съобщение за заповед за изпълнение, залепено на вратата, ще води до исков процес

Съобщение за заповед за изпълнение, залепено на вратата, ще води до исков процес

Не само възражението на длъжника срещу заповедта за изпълнение ще е основание съдът да указва на кредитора да подаде иск за установяване на вземането. Това ще става и ако уведомлението за издадената заповед за изпълнение е залепено на вратата или на пощенската кутия и длъжникът не се е явил да я получи.

Тази промяна в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) прие днес на второ четене правната комисия  на Народното събрание. Днес депутатите посветиха пълен работен ден на обсъждането на измененията в ГПК, като след дълги дискусии бяха приети около десетина параграфа.

Едно от най-важните изменения е свързано със заповедното производство - в чл. 415 от ГПК. В първата му алинея депутатите записаха три хипотези, в които съдът указва на заявителя, че може да предяви иск за вземането си. Първата е познатата - когато възражението срещу заповедта за изпълнение е подадено в срок. Втората е, когато заповедта за изпълнение е връчена на длъжника при условията на чл. 47, ал. 5. А третата - когато съдът е отказал да издаде заповед за изпълнение.

В първите два случая искът ще е установителен, а в третия - осъдителен.

По време на дискусията стана ясно, че районни съдии, научили за готвената промяна, вече са изрази опасения, че тя ще доведе до 30% ръст на исковите производства. Омбудсманът Мая Манолова обаче заяви: "Защитаваме и постигаме нещо по-важно - хората да не са съдени, без да разбират за това".

Втората алинея на чл. 415 придоби следната редакция: "Когато дава указания за предявяване на иск в случаите по чл. 415, ал. 1 т. 2 (когато връчването е станало със залепване на вратата или пощенската кутия - бел.ред.), съдът постановява спиране на изпълнението, ако е издаден изпълнителен лист по чл. 418". Срокът за предявяване на иска остава едномесечен.

Предстои на следващото си заседание правната комисия да обсъди и допълнение в чл. 414 ГПК. Намеренията на депутатите са да разширят уредбата на възражението срещу заповедта за изпълнение, като най-общо да се регламентират различни видове според това дали адресатът ѝ твърди, че не дължи или заявява, че вече е платил. Депутатите имат намерение да запишат и възможност длъжникът да възрази само срещу разноските, когато с поведението си не е дал повод за завеждане на делото. Тези изменения не бяха приети днес, защото членът на Висшия адвокатски съвет Валя Гигова настоя да бъдат редактирани по-прецизно.

Банкова сметка в заявлението за издаване на заповед и в исковата молба

Друго изменение (в чл. 410) предвиди в заявлението за издаване на заповед за изпълнение задължително да се посочва номер на банкова сметка или друг подходящ начин за плащане. Те стават задължителен реквизит и на самата заповед.

След дълга дискусия в чл.127 беше създадена нова алинея, която гласи: "По осъдителни искове за парични вземания ищецът посочва банкова сметка или друг способ за изпълнение". Споровете около това изменение, което засега не е сигурно, че ще получи окончателната подкрепа на пленарната зала, бяха основно около това дали посочването на банкова сметка трябва да е задължителен реквизит на молбата и дали да важи за всички искове. Като решението на комисията беше, че тя не трябва да е сред задължителните елементи на исковата молба.

"Промяната ме притеснява. Оборотът е динамичен, а ищецът се задължава да поддържа една сметка по време на целия исков процес", изрази опасенията си председателят на правната комисия Данаил Кирилов. Мая Манолова обаче настоя, че това е възможност да се спести процес на длъжник, който така ще знае незабавно как да плати. "В 20-годишната си практика досега не съм срещал страна, която да има воля и средства да плати и да не го прави", възрази Кирилов. "Нека да стимулираме хората и да не ги разкарваме, добре е и един процент от делата да спестим", каза адвокат Гигова.

Правната комисия прие и изменение, свързано с подсъдността, чиято цел е да намали концентрацията на дела в София. В нова ал. 2 на чл. 115 беше записано, че "прекият иск на увреденото лице, спрямо което застрахователят е отговорен, се предявява и по постоянния адрес или седалище на ищеца, или по местонастъпването на застрахователното събитие".

Проблеми с искове за 2,3 млрд. лв., свързани с фалита на КТБ

Изненадващ елемент в обсъждането на измененията в ГПК внесе посещението на членовете на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките проф. Валери Димитров и Борислав Стратев. Двамата казаха, че са дошли, за да запознаят депутатите с проблем, свързанв с несъстоятелността на Корпоративна търговска банка. Става въпрос за исковете (по чл. 57, ал.3 от Закона за банковата несъстоятелност), които синдикът завежда срещу бивши администратори на фалиралата банка за обезщетение за причинени на финансовата институция вреди.

Валери Димитров съобщи, че са предявени 162 иска за 2,3 млрд. лв. срещу бивши администратори на КТБ. "Но се яви непреодолима пречка - нито един от тях не може да бъде намерен и съдът му назначава особен представител. Минималните възнаграждения на тези особени представители ще са за около 12 млн. лв., а тези пари идват от масата на несъстоятелността и никога няма да можем да ги възстановим. Така сме изправени пред алтернативите делата да бъдат прекратени или да ощетим кредиторите", изложи проблема Димитров. И добави, че с колегите му са обсъждали два варианта за изменение на закона. Първият е на шефовете в КТБ да бъдат определени адвокати по Закона за правната помощ, а вторият - да се предвиди, че не се назначават особени представители на хора, които умишлено саботират производството.

"От 15 000 адвокати няма такъв, който да се съгласи да стане адвокат на Цветан Василев за 300 лв. по дело за милиарди", каза Валя Гигова. А председателят на комисията Данаил Кирилов призова членовете на управата на фонда да помислят върху повече варианти за решаване на проблема и да ги предложат на депутатите. 

Още по темата

Сотир Цацаров се срещна с федералния прокурор на Южна Калифорния Робърт Киафа

Предишна новина

Европейската сметна палата разкритикува Съда на ЕС

Следваща новина

Коментари

53 Коментара

 1. 53
  до49 | нерегистриран
  4
  -1

  или сте сляп, или нарочно така пишете. съдиите на са супергерои. Обективно работата в някои градове / и не САМО София, а и Пловдив, Варна и др/ е толкова много, че става физически незъвможно. В Италия насрочват дела за след две години. И там има проблем. Когато са претоварени, пишат бързо и как да е. Няма как един човек да се справи качествено със състав от по 1200 дела, каквито има в СРС. висящност над 200-300 дела е непосилна. Тия промени ще парализират работата на къда. И не само тия. Предвижда се разкриване на банкови тайни, но не само на съдии, а на всички политици, общински съветници и тн, които да минават през съда. Едни нови 60 000 дела. Хубава цифра, нали? С тайните на съдиите в Сф, а и не само, на дежурен на ден по 40 дела. Безсмислени дела. Като делата за 20 лв. галавница и лв лихва, потребена вода. не се правят адектавни законодателни промени. Можеше промяна в ЗГР и да се направи адрес за призоваване. А не да се отрича заповедното производство. Няма смисъл да се назначат от 200 съдии, вижте закона. Най-накрая ще страдат всички. И ако не се разбира сега, ще се разбере после. Често, не разбирам защо хора, подаващи искови молби в съда, искът той да се затлачи.

 2. 52
  metf | нерегистриран
  6
  -5

  Данъкоплатецо , ти пишеш глупости . "Ако трябва да се направят - да се направят".

  Новите отделенията как си ги представяш - като отделения на шкафове , или като отделяния на газообразни вещества ?  Проблемът е , че никой няма да си мръдне пръста и един нов съдия да назначи , камо ли цели "отделения". Пишат се безумни закони без никаква мисъл какво ще стане. Иначе принципно си прав - проблемът е никакъв. Да назначат още 200 нови граждански съдии в СРС и сме готови да работим и по новите изменения , и по всяка глупост каквато се приеме. Екология , граждански права във вариант "Манолова"....винаги става въпрос за пари....на данъкоплатците .

 3. 51
  данъкоплатец | нерегистриран
  1
  -6  В Софийския районен ако трябва да се направят още няколко граждански отделения,които да се занимават със специфични прозиводства-нека да се направят.Но на обществото му писна да слуша "имаме много работа и за това не можем да се справим".Господа,народа ви осигурява заплатите,хайде стига глупости моля!

 4. 50
  metf | нерегистриран
  8
  0

  №49 прав си , че има съдилища за затваряне . Ама никой не ги затваря , нито прави реформи. Пирамидата пак ще е на бюрата на СРС и СГС. Лошото правосъдие ще дойде и на твоята глава , ако практикуваш в София . Съдилищата в София изнемогват , а се готвят идиотски промени за пълното им разнебитване .  Никой не е против исковите производства, но да има добра организация , а такава няма . Но може би така трябва да стане - да станат нещата максимално зле и съдиите да откажат работа , докато не се направят реформи . Дерзайте народни избраници , натворете повече глупости ! Всички дела в София ! По 500 парчета месечно !

 5. 49
  Адвокат | нерегистриран
  7
  -13

  Тука някакви си съдии недоволстват,че с промените в ГПК щели да се увеличат исковите производства.Ами това ви е работата,да ги разглеждате и решавате.За това получавате гарантирана от държавата заплата ,бонусите отделно.И се радвайте да има дела.Защото с това намаляващо население скоро наистина ще се налага поне 1/3 от съдилищата да хлопнат кепенци.Като няма дела за какво са толкова съдилища в страната? Имаме правосъдие,та дрънка чак.

 6. 48
  САК на адвоката | нерегистриран
  4
  -1
  До коментар #42 от "адвокат–сак | нерегистриран":
  Считам внесените поправки като положителни по отношение на защитата на един длъжник в заповедното производство.Всички, които мрънкат, че това не е така, е редно да се замислят над въпроса- налице ли е БАЛАНС по отношение на защитата на правата на кредитора и длъжника в заповедното производство, регламентирано нормативно в досегашната редакция на ГПК и с въведените промени в ГПК не се ли ВЪЗСТАНОВЯВА нарушеният баланс по отношение на защитата на длъжника в заповедното производство. Няма ли да приемете най- накрая, че И ДЛЪЖНИКЪТ ИМА ПРАВА И ИМА ПРАВО НА ЗАЩИТА? Откъде накъде РЕЦИДИВИСТЪТ със СЕДЕМ осъдителни присъди за хулиганство в. сидеров има право на защита, а се отнасяте към един длъжник по- зле, отколкото към престъпник със СЕДЕМ осъдителни присъди за хулиганство,м?

  Длъжникът има права, произтичащи от задължението му......!Та, кой да поеме разходите, по услугата за изпълнението на задължението МУ...!А, АДВОКАТСКИТЕ ХОНОРАРИ КОЛКО СА ВИСОКИ..., малко длъжници могат да си позволят адвокат и то с реално платено възнаграждение!Хайде, малко по сериозно!

 7. 47
  metf | нерегистриран
  10
  -2

  №46 , да не си от Съюза на анархистите ? Въобще , както се казваше едно време , "цялата власт в ръцете на съветите". Да живеем и да харчим без да плащаме ? Какви мирови съдии , кой пил нафта ?

  Виждам , че си "на революция" , но е добре да се изказваш по теми , от които що-годе разбираш:))

 8. 46
  KC | нерегистриран
  12
  -12

  Смешен плач точно от монополисти,които изродиха заповедното производство в картел с ЧСИта довело до абсолютен терор и произвол над гражданите за 2 лв дълг,а същевремено същите терористи нехаят потънали в комисионните си извадени на база хвърчащи листове и

  нехаят за всички останали едри фирмени злоупотреби източващи милиарди в страната.  Редно е да се напише пригледен нов закон за фалит на физически лица!  И да се срути и разтури изцяло всичко що касае заповедно производство,ЧСИ,арбитражи,колектори и прочие несвързани изобщо с правораздаване тарикати избягващи мировият съд лапачи,чийто бизнес изцяло трябва да се вкара в дървавното правораздаване.Няма повод за притеснение.

  Един мирови съдия бързо може да реши дело за мобилен оператор искащ 5 пъти над стойността на задължението комисионна за адвокат.

 9. 45
  Dread Knight | нерегистриран
  11
  0
  До коментар #27 от "адвокат–сак | нерегистриран":
  До 18 “...а длъжникът се укрива и не получава заповедта в срок...“ Колега- ако действително сте адвокат- защо презюмирате, че длъжникът се укрива? Защо не приемете, че ЖИВИЯТ ЖИВОТ предлага доста по-различни хипотези- напр. лицето сключва граждански брак, СМЕНЯ настоящия си адрес, но е решило да изчака срока на изтичане на валидността на личната му карта и едва тогава да смени и постоянният си адрес. При протичане на времето от действие А- смяна на настоящия адрес до действие Б- смяна на постоянния адрес, лицето НЕ ЗНАЕ за наличието на изпълнителното производство, въпреки, че има желание и ФИНАНСОВА ВЪЗМОЖНОСТ да си плати веднага задължението. Вие защо му вменявате умисъл?! Не разсъждавате като колега -адвокат, а като прокурор!

  Ако си смени настоящия адрес какъв му е проблемът? Я вземи да си прочетеш чл.47, ал.7, вр. с ал.3, вр. и с чл.411, ал.1 от ГПК. Накратко ще ти го обясня - като дойде заявлението се образува ч. гр. дело и веднага се прави служебна справка за адресната регистрация на длъжника - там си пише постоянен и настоящ адрес. Лицето се търси на посочения в заявлението адрес, ако е различен, на постоянния и на настоящия, както и ако призовкарят удостовери друг адрес, посочен от съседи или близки. Та в казания от теб случай, ако си е регистрирало лицето настоящ адрес, няма как да не бъде потърсено и там. Преди изменението за служебната справка, се указваше на заявителя да представи доказателства за адресна регистрация на длъжника - отново за постоянен и настоящ адрес и се пращаха съобщения и на двата. Ако не изпълни указанията и не представи удостоверение, заповедта за изпълнение се обезсилваше.

 10. 44
  да бе | нерегистриран
  24
  -1

  Заповедното произв се обезсмисля. Чисто и просто. Тия медийни приказки осъден без да разбере са тотално неразбиране. Ако те няма месец на,адреса и след това не видиш уведомлението значи адресът е фиктивен. И по логиката на Майчето не трябва и да платиш. Питам аз това безумно разрешение прилага ли се в случаите когато призовкарят пише-посетх три пъти, звъня ине отварят, т.е. осъденият без да разбере се крие като мишка. Човек когато пуска парното е редно да,си го плати. Заповедното е именно за такива дългове. В белите страни се водят истински дела, тук 60 процента са топлофикации. Топли се, но не плаща. И сег а това щса искови. Кой мислите че плаща особения представител на края на делото. Нация от андрешковци и вселенски капацитети в парламента.

 11. 43
  | нерегистриран
  6
  -2

  С въвеждането на електронната идентификация, проблемите с уведомяването ще се решат кардинално, другото е само лакърдии.

 12. 42
  адвокат–сак | нерегистриран
  4
  -16

  Считам внесените поправки като положителни по отношение на защитата на един длъжник в заповедното производство.Всички, които мрънкат, че това не е така, е редно да се замислят над въпроса- налице ли е БАЛАНС по отношение на защитата на правата на кредитора и длъжника в заповедното производство, регламентирано нормативно в досегашната редакция на ГПК и с въведените промени в ГПК не се ли ВЪЗСТАНОВЯВА нарушеният баланс по отношение на защитата на длъжника в заповедното производство. Няма ли да приемете най- накрая, че И ДЛЪЖНИКЪТ ИМА ПРАВА И ИМА ПРАВО НА ЗАЩИТА? Откъде накъде РЕЦИДИВИСТЪТ със СЕДЕМ осъдителни присъди за хулиганство в. сидеров има право на защита, а се отнасяте към един длъжник по- зле, отколкото към престъпник със СЕДЕМ осъдителни присъди за хулиганство,м?

 13. 41
  ЧСИ | нерегистриран
  3
  -2

  Българските граждани, които умират в други държави, често нямат смъртни актове в България.

  Те правно са живи - например гласуват, или поне формират броя потенциални гласоподаватели. Сигурно, ако някой вземе справка от ЕСГРАОН, ще спечелим Гинес за дълголетие.

  Тези субекти ще участват и в гражданския оборот, както и в разните производства. Ще имат особени представители.Ще има работа.

 14. 40
  льольо | нерегистриран
  1
  -2
  До коментар #36 от "до 34 | нерегистриран":
  Не го ли разбрахте, по проекта ще е задължително участие на адвокат, при призоваване с лепене по време на исковия процес. Все пак предстои да видим какво ще приемат накрая.

  Аха, да това го видях, но останах с впечатление, че колегата говори за действащи норми. Иначе в проекта, виждам промяна с назначаване на особен представител в изпълнителните производства /430/, но не виждам подобна разпоредба за общия исков процес.

 15. 39
  | нерегистриран
  11
  -1
  До коментар #30 от "до 28 | нерегистриран":
  Тези хора, които загубиха жилищата си, показано в предаването на битиви, без да са длъжници , но защото не са уведомени, и така са станали длъжници-поради това,че в ГПК се приема-не възражиш ли-заповедта влиза в сила, дори и да е лепено-всъщност тях ти наричаш тарикати.

  За теб-щом не са възразили-след лепене, значи са длъжници, и трябва да плащат, иначе са "тарикати".

  Ей за да не се допуска това никога в бъдеще повече-се въвежда правилото-призоваване с лепене е равносилно на подаване на възражение-тоест ще се стига до исков процес. Така трябва и да бъде.

  А ако искаш да говориш против тарикатите длъжници, поискай да се промени ТЗ и да се отмени уредбата на фирмения фалит. Защото фирмения фалит е законен начин да не се плащат дългове-чл 739 ал 2 ТЗ. 5 милиарда(ПЕТ МИЛИАРДА) лева фирмени дългове към КТБ ще бъдат законно заграбени, защото длъжниците-фирми са в процедури по фалит, и няма да платят нито стотинка. Парите не са изчезнали, те са при "фирмаджията" стоящ зад фирмата(дори и при дълга верига от дъщерни фирми-накрая винаги има конкретни физически лица, стоящи зад фирмите, които прибират парите).

  Интересно-за 1000 лв дълг на пенсионер-прошка няма. За милиарди фирмени дългове, които няма да бъдат платени-мълчите като комунист на разпит. Не се обявявате против уредбата за фирмените фалити, позволяваща законно да не бъдат плащани дългове, но сте против да се даде глътка въздух на длъжник физическо лице.  Случаят показан в БТВ изобщо не е показателен, защото е откровено криминален. Това се е случило не защото закона го позволява а защото има престъпен умисъл и действие. Ако тези действия бяха законосъобразни, извършителите нямаше да бъдат наказани.

  Няма нищо общо с обсъжданите промени, освен че го ползват като повод.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.