Арабист и тюрколог представят експертизи по ислямското дело

Арабист и тюрколог ще представят експертизите си по делото срещу 14-тимата обвинени в радикален ислям в Пазарджик. Днешното поредно заседание от процеса започва в 9,00 часа в Окръжния съд в Пазарджик.

Призованите вещи лица са Александър Шунин и Пламен Орханкелиев. Те са направили професионални преводи от арабски и турски език на постинги и коментари, публикувани от подсъдимите във Фейсбук. Двамата участаха със свои преводи и експертизи и в първото излямско дело в Пазарджик – това срещу 13-те имами от Пазарджик и Сърница, станало известно като "Ал-Уакф ал ислами". Смятаният за духовен водач на настоящите 14 обвиняеми и тогава беше на подсъдимата скамейка, пак като проповедник, разпространяващ опасни забранени идеи.

Делото се тои от 25 февруари 2016 година, а 14-тимата обвиняеми бяха задържани при грандиозна акция та МВР, ДАНС и жандармерията на 25 ноември 2014-та в три области - Пазарджик, Пловдив и Смолян.

Ахмед Муса е наблюдаван още от 2001 година. Преди това дело срещу него са водени още две, също за проповядване на антидемократична идеология. Второто завърши с ефективна присъда, но бе върнато от Върховния касационен съд за ново разглеждане от друг състав в Апелативния съд в Пловдив. Мотивите - съществени процесуални пропуски, не е посочено в какво се състои недемократичността на проповядваната от имама идология, известна като "салафизъм".

45 номинации за наградите и антипризовете в Международния ден на правото да знам 2017

Предишна новина

Повече в затвора, ако искаме правосъдие

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.