Делото срещу Румяна Ченалова окончателно е върнато на прокуратурата

Делото срещу Румяна Ченалова окончателно е върнато на прокуратурата

Обвинителният акт срещу уволнената от Софийския градски съд (СГС) Румяна Ченалова ще трябва да бъде преправен от прокуратурата и наново да бъде внесен в съда. Това определи състав на Софийския апелативен съд (Надежда Трифонова, Алексей Трифонов и Карамфила Тодорова), който потвърди разпореждането на съдия Даниела Талева от Софийския градски съд, с което в началото на август тя прекрати делото и го върна на прокуратурата.

Ченалова беше пратена на съд в края на миналата година, като обвиненията срещу нея са за длъжностно и документно престъпление. Според прокуратурата тя ги е извършила при разглеждане на дело по искова молба на "ОЕТ - Обединени Енергийни търговци" ЕООД срещу НЕК. Престъплението по служба било извършено с 14 отделни деяния, с които Ченалова нарушила ЗСВ и ГПК, с цел да се набави облага за ОЕТ. Обвинението твърди, че Ченалова не е видяла нередностите в исковата молба на ОЕТ, а по нея не били платени дължими държавни такси от общо 434 105.14 лв. За НЕК настъпили вредни последици от направените запори, а облагата на ОЕТ са неплатените държавни такси. Документното престъпление пак е свързано със същото дело и поправка в протокол по него.

Съдия Талева обаче констатира, че за някои от деянията на Ченалова за престъплението по служба, прокуратурата е посочила едновременно, че бившата съдийка не е изпълнила служебните си задължения, а в същото време ги е нарушила. В разпореждането си Талева беше записала, че това води до вътрешно противоречие на обвинителния акт и Ченалова не може да разбере в какво е обвинена, тъй като неизпълнението на задължения означава, че е породено от нейно бездействие, докато нарушението на служебно задължение предполага активни действия, с които Ченалова да е нарушила посочените норми.

Друга неяснота в обвинителния акт според СГС е свързана със специалната цел на Ченалова да набави облага за ОЕТ с неплатените такси, която прокуратурата твърди, че е търсена с всяко от 14-те деяния. Според съда това буди недоумение, защото таксата се дължи еднократно.

Прокуратурата протестира разпореждането на СГС, но и апелативните съдии са категорични, че нарушенията са съществени, поради което са потвърдили разпореждането на градския съд. От определението на САС става ясно, че според прокуратурата не е нужно да се анализират отделно дадени части от обвинителния акт, а да се изследва и преценява в цялост. Съдът се е съгласил с това, но пак е повторил, че в обвинителния акт е посочено, че Ченалова съзнателно е бездействала и не е изпълнила служебните си задължения.

"Констатациите на съдията-докладчик за неяснота и неточност на обвинението не са лишени от основателност, както твърдят представителите на държавното обвинение, тъй като действително, както в обстоятелствената част на обвинителния акт, така и в диспозитива му се съдържат противоречия и неточности относно формулираното обвинение…Съдията-докладчик правилно е отчел, че при описанието на отделните деяния, които са включени в рамките на продължаваното престъпление, прокуратурата е следвала точно и конкретно да опише, какво точно нарушение е извършила обвиняемата или как е бездействала", се казва в определението на САС, в което апелативните съдии се съгласяват и с останалите доводи на градския съд.

Делото срещу Ченалова беше прекратено и през февруари, когато съдия Вера Чочкова от СГС прецени, че изобщо не става дума за престъпления, защото действията на бившата съдийка са попадали в обхвата на функционалния ѝ имунитет. След това САС отмени разпореждането и каза, че дело трябва да има. При повторното разпределение то се падна последователно на съдиите Величка Маринкова и Мирослава Тодорова, но те се отведоха.

Още по темата

Съдията Румен Янков

Предишна новина

Цацаров оцени положително разделянето на Висшия съдебен съвет

Следваща новина

Коментари

9 Коментара

 1. 10
  Фен на съдебната система на РБ | нерегистриран
  1
  -1
  До коментар #9 от "съдийка | нерегистриран":
  Знаете българската поговорка "гарван гарвану око не вади". така,че на руми не само няма да и извадим око,но вежди ще изпишем!  Като си съдийка, магистратка ли си ?

 2. 9
  съдийка | нерегистриран
  3
  -4

  Знаете българската поговорка "гарван гарвану око не вади". така,че на руми не само няма да и извадим око,но вежди ще изпишем!

 3. 8
  Несъставомерност на деянието, извършено от подсъдимата | нерегистриран
  3
  -5

  Последващи действия от страна на подсъдимата...  чл. 203 и сл. от АПК, във вр. чл. 1, ал. 1 ЗОДОВ

  чл. 2, ал. 2, т. 3 ЗОДОВ

  разбира се чл. 205 - срещу Прокуратурата  чл. 7 КРБ

 4. 7
  Е как тъй | нерегистриран
  8
  -6

  Да съберем да купим на СГС един учебник по наказателно право. Нарушаване на служебните задължения става посредством деяние, а както добре знаем деяние може да бъде както съзнателно действие така и съзнателно бездействие. Друг е въпроса че е несъставомерно деянието с несъбирането на таксата. В конкретния случай за таксата е отговорен съдията който носи гражданска орговорност.

 5. 6
  ***************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 5
  | нерегистриран
  21
  -4

  Кво става с разследването срещу Мондешки, което се мота вече трета година? Или там Делян е разпоредил на Сотир да не пипа.

 7. 3
  Кукиша | нерегистриран
  18
  -4

  Като гледам това дело е тръгнало към девета глуха и ми се струва ,че няма да бъде осъдена подсъдимата.

 8. 2
  Подарък | нерегистриран
  38
  -6

  За Цацров по случай утрешният му рожден ден!Аве Цезаре!

 9. 1
  Надига се огромно недоволство срещу работата на Сотир Цацаров | нерегистриран
  51
  -8

  Логичния край е отстраняване и разследване на главния прокурор Сотир Цацаров.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.