"Магнитски" не е карта за помилване на бегълци

"Законът "Магнитски" не е карта за помилване на бегълци като Цветан Василев." Това пише в свой анализ за иска, който българският Мадоф заведе в САЩ по глобалния акт "Магнитски", топанализаторът Лойд Грийн пред "Фокс нюз". В статията си US светилото по правни и законодателни въпроси коментира, че Василев е беглец от закона, който пробва да се отърве от съда, като се скрие като щит зад закона "Магнитски".

Самият Грийн е бивш секретар на групата за близкоизточна политика към кандидатпрезидентската кампания на Джордж Х. У. Буш (Буш-баща – б. р.) и служител в Департамента по правосъдие на САЩ от 1990 до 1992 г. Бил е и съветник на помощник главния прокурор на САЩ. В момента коментира политически и правни въпроси във "Фокс нюз", "Гардиън" и други големи американски медии.

В анализа си той подчертава, че актът "Магнитски" не е бил предназначен, за да служи като щит за хора, извършили финансови престъпления, търсещи начин да се прикрият зад "мантията на праведник".

"Както нашият Държавен департамент е признал, целта на закона е "да се идентифицират и да се потърси сметка от хора, отговорни за груби нарушения на човешките права и актове на значителна корупция. Ясно е, че целта на закона "Магнитски" не е да бъде създадена международна "карта за спасяване от затвора" (термин от играта "Монополи" - б.р.) за бегълци като Василев", категоричен е Грийн. Той допълва, че всеки трябва да е наясно с това, че Цветан Василев не е Сергей Магнитски, и припомня, че неотдавна българските власти предявиха обвинения на Василев и други за злоупотреби и пране на пари, свързани с краха на четвъртата по големина банка в България – Корпоративна търговска банка (КТБ). "Предполага се, че над 1,5 млрд. долара са били присвоени от Василев и неговите авери. За протокола - това е едно от най-големите разследвания на измами в България след разпадането на Съветския съюз, пише анализаторът. Той цитира и българската прокуратура, която разкри, че моделът "КТБ" е механизъм, чрез който група хора, водени от Цветан Василев, са успели да присвоят поверените им за управление публични средства. Според одит от 2014 г., извършен от Ernst & Young Audit, Deloitte Bulgaria и AFA, раздадените от банката заеми не са отговаряли на стандартните банкови практики и отговорната оценка на риска, се посочва още в статията и се припомня, че само 13% от заемите в портфейла на банката са били наистина подкрепени от достатъчни обезпечения. "Останалите 87 процента са били цъкащи финансови бомби със закъснител", обяснява Грийн.

"Не е изненадващо, че Василев отрича да е виновен и оспорва екстрадицията си от Сърбия, като твърди, че е набеден. Вместо това той сочи с пръст Делян Пеевски, собственик на български медии, и Сотир Цацаров - главния прокурор на България. Василев моли правителството на САЩ да наложи икономически санкции на тези двама мъже, като се използва новият закон "Магнитски". И двамата отхвърлят твърденията му", пише още Грийн.

Той подчертава и друго – България е член както на НАТО, така и на ЕС, като дори през лятото алиансът проведе военните си маневри на българска земя. "Както един американски районен съд отбеляза относно България и нейната съдебна система, за да й бъде разрешено да влезе в ЕС, България трябваше да демонстрира, че притежава стабилна съдебна система, която се придържа към върховенството на закона. Този съд също така изтъкна, че България е подписала Европейската конвенция за правата на човека. Достатъчно е да кажем, че България не е Русия, Иран, Северна Корея или Либия – врагове и противници, които бяха санкционирани от нашето правителство, със системи, прогнили от корупция", заявява още топанализаторът. Според него при тези обстоятелства правителството на САЩ и членовете на Конгреса трябва внимателно да проучат молбата на Василев по закона "Магнитски", като е категоричен, че налагането на санкции по нея не само би било без основание.

"Това би било подигравка с буквата и духа на закона и би било обидно за завета на Сергей Магнитски", отсича Грийн.

Укриването в Белград коства още 12 млн. лв. на вложителите

Укриването на Цветан Василев в Белград и отказът му да се яви пред българския съд до момента коства нови 12 млн. лв. на вложителите в КТБ заради вратичка в закона. За това сигнализираха от Фонда за гарантиране на вземанията пред парламентарната правна комисия по време на дебатите за поредните поправки в ГПК. Един от членовете на УС на фонда - Борислав Стратиев, обясни, че според чл. 57, ал. 3 от закона синдиците анализират дейността на администраторите на банката и ако има щети, завеждат искове срещу тях. За КТБ исковете са 162, а щетите са 2,3 млрд. лв. "Нито един от администраторите не може да бъде намерен на адреса за размяната на книжата между страните", обясни той. В тези случаи съдът назначава особен представител за сметка на банката. Тъй като КТБ е в несъстоятелност, фондът трябва да плати 12 млн. лв. разходи за представителите на Цветан Василев в съда, тъй като банкерът се укрива в Сърбия. "Ако не заплатим 12 млн. лв., делата ще бъдат прекратени и хората ще кажат: "Защо не сте завели искове срещу лицата, нанесли щети на КТБ?" Ако платим сумата, ще ощетим масата по несъстоятелност или кредиторите. Нямаме полезен ход", каза още той. Депутатите възложиха до 9 октомври от фонда да предложат промени, с които тези казуси да бъдат решени.

Заводът в Парачин още не е изплатен на Сърбия

Дори фабриката за стъкло в сръбския град Парачин не е изплатена напълно от Цветан Василев, стана ясно от изявление на експремиера Зоран Живкович. Настоящият депутат и лидер на "Нова партия" в западната ни съседка отново постави преди дни въпроса за необичайно дългото забавяне на екстрадицията на банкера беглец в България. Сред данните, които изнесе, впечатление прави, че последната вноска от 6,5 млн. евро, която българският Мадоф е трябвало да направи по приватизационния договор за придобиване на завода, още не е платена. Живкович прави сметки, че само от тази далавера, която се очертава като второ КТБ на територията на съседната ни държава, България и Сърбия са ощетени с над 200 млн. евро. В тази сума влизат задълженията към КТБ, респективно към българската държава, за приватизацията на завода, дългове за газ и електричество към сръбските компании и съдбата на 825 работници в завода, които вероятно ще останат на улицата след опитите на Василев с помощта на ортака му Емилиян Гебрев да източат и фалират поредния работещ бизнес.

Глас на Костов кътал 1 млн. лв. в КТБ

Бившият шеф на правителствената пресслужба по времето на Иван Костов е имал баровски депозити с преференциални условия в Корпоративна търговска банка на обща стойност над 1,2 млн. лв. Поредното доказателство, че Драгалевския лаборант и обкръжението му са се били впили като кърлежи в източената от Цветан Василев банка, лъсна от решение на Комисията по досиетата. Става въпрос за поправка в закона, която задължава комисията да провери всички физически лица, които са имали депозити с преференциални условия в банки с отнет лиценз за периода от две години преди датата на неплатежоспособността. От проверените 29 лица шестима са били съпричастни към бившите тайни служби, като сред тях блести името на Михаил Михайлов, или с други думи агент Пешко от 6-о управление на Държавна сигурност. Доносникът е бил и шеф на пресслужбата на Министерския съвет в кабинета "Костов". От там напусна след скандал със запис, който го уличава в получаването на подкуп. В по-ново време Михайлов е бил ВИП клиент на българския Мадоф – Цветан Василев, като е държал на по-висока лихва в КТБ два депозита от 225 хил. долара и 360 хил. евро.

Училищен директор сниман с GSM как блудства със седмокласничка

Предишна новина

Отписват служебно колата, ако не я регистрираш до 2 месеца

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Стефан | нерегистриран
    0
    0

    Всичко е една голяма говорилня, най-реалното е, че Василев се измъкна с милиардите.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.