Магистратска организация пробва да наложи определени кандидатури за председател на СГС

Магистратска организация пробва да наложи определени кандидатури за председател на СГС
снимка: СГС

Две седмици преди края на срока за номиниране на магистрати за участие в конкурсната процедура за избор на нов председател на Софийския градски съд (СГС), в Съдебната палата започна активна кампания, съсредоточена върху две потенциални кандидатури – на съдия Геника Михайлова от Трето гражданско отделение на Върховния касационен съд (ВКС) и на Владимир Астарджиев, съдия в Наказателната колегия на Софийския апелативен съд (САС).

За понеделник, 30 октомври, временният председател на съда Десислава Попколева е свикала Общо събрание на СГС, на което да се обсъди и издигне единна кандидатура за бъдещ председател. По информация на "Правен свят", обаче, преди повече от седмица магистрати, гравитиращи около една от съсловните съдийски организации, са предприели предварителна агитация, целяща да предреши резултатите от утрешното гласуване.

Според чл. 169, ал. 3 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), право да издигат кандидати за председател на съд имат Общото събрание на съответния съд, министърът на правосъдието и самият кандидат. 

Макар да има право да кандидатства самостоятелно за административния пост, съдията от ВКС Геника Михайлова е предпочела да бъде издигната от Общото събрание на СГС и се очаква утре да се яви на него, за да помоли съдиите за подкрепа. Макар събитието да е подготвяно като "инцидентно", планирането му е започнало предварително. "Правен свят" научи, че през цялата изминала седмица магистрати, агитиращи за Михайлова, са склонявали колегите си в Градския съд да подкрепят нейната кандидатура на събранието утре и по този начин насроченото гласуване да бъде предрешено още преди официалното й обявяване. Немалко от съдиите, обаче, са изразили резерви към опитите да бъдат агитирани и са заявили, че няма да подкрепят въпросната кандидатура. 

Това е станоло причина организаторите на кампанията да потърсят алтернативен вариант и да проведат сондажи и със съдия Владимир Астарджиев. Той е заявил, че има нужда от няколко дни за размисъл дали да даде съгласието си за номиниране пред Общото събрание на Градския съд. Според запознати, ако Астарджиев приеме предложението, би възникнала неловка ситуация не само за колегите на съдия Михайлова, които първи са й предложили помощ и са предприели совалки за нейната подкрепа, но и за самата кандидатка. Разплитането на казуса предстои на утрешното магистратско събрание, а за да се проведе то, е необходимо да присъстват повече от половината съдии.

Геника Михайлова е съдията, която преди две години в писмено становище изрази съмнение в легитимността на решенията на Висшия съдебен съвет с мотива, че той не можел да функционира като единен орган след промените на Конституцията от края на 2015 г. 

По-интересен факт около професионалната й биография, обаче, е възникналият през 2009 г. скандал, когато бившият председател на СГС Георги Колев я предлага за свой заместник. Номинацията й е провалена заради протестно писмо на 9 съдии от Търговското отделение на Градския съд, сред които и настоящият член на ВСС Даниела Марчева. В писмото несъгласните магистрати изтъкват, че Геника Михайлова няма управленски качества и в периода, в който временно е изпълнявала функцията на заместник-председател, е допуснала сериозни нарушения при разпределението на делата. Един от цитираните случаи е, че се е произнесла по дело, по което докладчик е бил друг магистрат.

Съдия Владимир Астарджиев печели наградата "Юрист на годината" през 2012 г., когато е номиниран за приза от днешните членове на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България Атанас Атанасов и Весислава Иванова. Номинацията идва в момент, в който става ясно, че Астарджиев е сред магистратите от СГС с голям брой неизписани мотиви – по 31 дела. През 2012 г. съдия Астарджиев е наказан от по-предишния състав на ВСС с 10% намаляване на заплатата за период от шест месеца, но след обжалване на решението, новият състав (този, чиято работа приключи в началото на октомври - бел.ред.) на кадровия орган, налага най-лекото дисциплинарно наказание "забележка".

До края на годината предстои Съдийската колегия на ВСС да избере нов административен ръководител на най-големия окръжен съд у нас – СГС. Това стана, след като избраният през 2015 г. негов председател Калоян Топалов преди два месеца изненадващо обяви, че иска да напусне съдебната система. Топалов така и не успя да изложи сериозни мотиви за решението си. Междувременно стана известно, че за периода, докато е ръководил СГС, семейството на Топалов се е преместило от апартамент под наем в етаж от къща на стойност близо половин милион лева.

Срокът за подаване на документи за председател на Градския съд изтича на 13 ноември 2017 г. и в случай, че се появят други претенденти за поста, каквато възможност съществува в ЗСВ, те също следва да бъдат изслушани от Общото събрание на съда.    

Още по темата

Водопадът и неговият директор

Предишна новина

Троянските коне в съдебната система

Следваща новина

Коментари

33 Коментара

 1. 34
  роро | нерегистриран
  3
  0
  До коментар #27 от "Дръндорков | нерегистриран":
  Само Геника ще оправи СГС, там друг няма да се справи - трябва да има определени особености...

  е тя не беше ли за кратко време зам.председател? и май не се справи много добре?

 2. 33
  ! | нерегистриран
  4
  -1
  До коментар #30 от "...... | нерегистриран":
  До скоро мислех, че политиците играят най-много задкулистни игри, злорадстват, подлагат се, страхливци са, че са тъпи и упорити. Но вече съм абсолютно сигурен, че съдиите и прокурорите ги надминаха.Абсолютни мижитурки, които не знаят какво искат.Един няма някаква кауза, която да я отстоява до край! Станахте за посмешище, а системата се тресе от скандали и несправедливост.

  Казва се: задкулисни игри!!!

 3. 32
  страх лозе пази | нерегистриран
  11
  -1

  Евала на летците от Граф Игнатиево. Искат да се подиграят с достойнството им и бунт. А магистратите свиват уши и гледат като мишки. А се вижда какво става в прокуратура, ВСС и съдилищата. Но...........заплатките и топлите местенца. Да, ама не!

 4. 31
  ...... | нерегистриран
  10
  -1

  До скоро мислех, че политиците играят най-много задкулистни игри, злорадстват, подлагат се, страхливци са, че са тъпи и упорити. Но вече съм абсолютно сигурен, че съдиите и прокурорите ги надминаха.Абсолютни мижитурки, които не знаят какво искат.Един няма някаква кауза, която да я отстоява до край! Станахте за посмешище, а системата се тресе от скандали и несправедливост.

 5. 30
  ...... | нерегистриран
  10
  -1

  До скоро мислех, че политиците играят най-много задкулистни игри, злорадстват, подлагат се, страхливци са, че са тъпи и упорити. Но вече съм абсолютно сигурен, че съдиите и прокурорите ги надминаха.Абсолютни мижитурки, които не знаят какво искат.Един няма някаква кауза, която да я отстоява до край! Станахте за посмешище, а системата се тресе от скандали и несправедливост.

 6. 29
  ОС | нерегистриран
  11
  -1

  На това Общо събрание се очерта извода,че МОЖЕЩИТЕ ДА СТАНАТ ПРЕДСЕДАТЕЛИ НЕ ИСКАТ ТОВА ,А ИСКАЩИТЕ ДА СТАНАТ ПРЕДСЕДАТЕЛИ НЕ МОГАТ ДА ГО НАПРАВЯТ.Ако това е вярно ,ще е интересно да чуем коментари защо това е така.Ако не е верен този извод,то кой е всъщност правилния такъв ?

 7. 28
  отвратен | нерегистриран
  11
  -4

  Като чуя вече за съдебна система определено ми се гади. Разочарован съм напълно от голяма част от магистратите, които се показаха страхливци, зависими, корумпирани , с две думи-недостойни хора. Именно за това тяхното одобрение в обществото е вече почти нулево. И ще става още по-зле.Кой вече ви обръща внимание, като ви гледа какви ги вършите, каква агресия и какво подмолничество. Срам и резил за гилдията. Който искат да слагат за председагтел на СГС, важното е, че хората искат да ви заплюват. И отвращението ще нараства с времето.

 8. 27
  Дръндорков | нерегистриран
  10
  -12

  Само Геника ще оправи СГС, там друг няма да се справи - трябва да има определени особености...

 9. 26
  Методи, пак ли ти? | нерегистриран
  16
  -8
  До коментар #22 от "Стефчо Милия | нерегистриран":
  Хайде като няммда бъде Геника Михаилова или Владимир Астарджиев да сложим онзи функционалния Стефан Милев. Него го подкрепя очевидно председателката на САС Даниела Дончева, за която или хубаво, или нищо - значи нищо. Подкрепят го и разни като Галя Георгиева, Узунов, Цацаров, Колев. Тези дори и нищо не заслужават. Така че радвайте се ако бъде някой от тези двамата, а не поредната прокурорско-милиционерска номинация.  Седни си напиши делата, стига вися по форумите и медиите.

 10. 25
  Румен Янков | нерегистриран
  6
  -35

  Астаржиеф е много продажен. Не съдия, а бакалин. За пари и власт е готов да осъди и майка си. Който го избере, ще си яде пацулите.

 11. 24
  бан | нерегистриран
  10
  -1

  Кога Правен свят ще изчисти наложените банове по IP на писалите за Ралица Петрова? Още ли е там? Няа да я коментирам.

 12. 23
  Съдия в СГС | нерегистриран
  25
  -18

  Никой, който е против Цацаров и Пеевски, няма място в съдебната система, още повече на ръководен пост. Астарджиев е приятел на Шекерджиев и негово протеже. Тия двамата още не могат да разберат, с кого си имат работа.

 13. 22
  Стефчо Милия | нерегистриран
  33
  -22

  Хайде като няммда бъде Геника Михаилова или Владимир Астарджиев да сложим онзи функционалния Стефан Милев. Него го подкрепя очевидно председателката на САС Даниела Дончева, за която или хубаво, или нищо - значи нищо. Подкрепят го и разни като Галя Георгиева, Узунов, Цацаров, Колев. Тези дори и нищо не заслужават. Така че радвайте се ако бъде някой от тези двамата, а не поредната прокурорско-милиционерска номинация.

 14. 21
  Иво Дачев трябваше да бъде осъден заедно с Янева. Всички знаят какви престъпления е извършил. | нерегистриран
  19
  -11
  До коментар #8 от " | нерегистриран":
  Do 6i7  Статуквото налага кандидатите от статията. Иво Дачев е много свестен, но няма да се кандидатира за шеф на СГС за съжаление.

 15. 20
  ****************************************-************************************************************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.