Кандидатите за председател на СГС ще се самономинират

Кандидатите за председател на СГС ще се самономинират

Две седмици преди крайния срок за подаване на документи в конкурсната процедура за избор на административен ръководител на Софийския градски съд (СГС), мнозинството от магистратите не се поддадоха на въздействие и устояха на натиска да подкрепят "натрапена" им кандидатура.

Както единствено "Правен свят" съобщи още в неделя, миналата седмица сред съдиите от Градския съд се е провеждала неформална агитация в полза на издигането на Геника Михайлова, председател на Трето гражданско отделение на Върховния касационен съд (ВКС). Целта е била кандидатурата на Михайлова да бъде подкрепена от Общото събрание на СГС. Междувременно бил правен сондаж за издигането като резервен кандидат – съдията от Апелативния съд в София Владимир Астарджиев, който, обаче, отклонил предложението. Особено активни в опитите за въздействие били представители на една от магистратските организации.

На проведеното в понеделник Общо събрание, въпреки риска, че ще бъде бламирана, кандидатурата на съдия Геника Михайлова все пак е издигната. Инициативата дошла от съдия Татяна Костадинова, а други двама магистрати – Андрей Ангелов и Петър Сантиров, я подкрепили. Самата Михайлова се опитала да спечели доверието на съдиите, като им гарантирала добър климат за работа. При последвалото гласуване, обаче, тя е била подкрепена едва от 29 от присъстващите общо 70 съдии. 11 магистрати са гласували "Против", а други 30 са се въздържали.

На Общото събрание на СГС са били издигнати кандидатурите и на съдия Владимир Вълков, и на и.ф. председател на съда Десислава Попколева. И двамата, обаче, са си направили отвод, информираха от пресслужбата на съда.

Все по-трудно изглежда Общото събрание на СГС да се обедини около една кандидатура за председател на най-големия окръжен съд у нас. Още повече, че на заседанието на ОС в понеделник са присъствали малко над половината от общо около 120 градски съдии. За момента няма насрочено и следващо Общо събрание на СГС преди изтичане на срока за подаване на документи пред Висшия съдебен съвет – 13 ноември 2017 г.

Според чл. 169, ал. 3 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), право да издигат кандидати за председател на съд имат Общото събрание на съответния съд, министърът на правосъдието и самият кандидат.

Практиката до момента не познава случай, при който номинацията за председател на съд да е направена от представител на изпълнителната власт.

Това означава, че кандидатите за бъдещ административен ръководител на най-големия окръжен съд у нас, най-вероятно ще са магистрати, които са се самономинирали.

Пучдемон избяга в Брюксел, испанската прокуратура го обвини в подбуждане на бунт

Предишна новина

Убеден съм, че определението на СГС за спиране на делото за мръсния въздух ще падне пред Апелативния съд

Следваща новина

Коментари

20 Коментара

 1. 20
  i;en | нерегистриран
  25
  -2

  Кандидатурата на Генийка беше страшна греда за сесебейците . Понеже някой от тях са само от годинка-две в СГС явно не знаят за ужасното мнение на колегите за Генийка. Дори колеги , които нямат пристрастие към тоя или оня бяха възмутени от тази идиотска кандидатура. Другари , толкова ли може все по-затварящата се секта на сесебейските ултраси ? Звъните ли телефони , срещате ли се по тъмни доби , за да търсите друга кандидатура ? Не разбирате ли , че хората са отвратени от вас , защото се занимавате само с политика , подлизурство и уреждачество . Защо не се интересувате от положението в СГС , което е трагично , да докажете , че въобще има нужда от вашето сдруженийце , пък тогава да тръгвате да ни водите към светли бъднини ...

 2. 19
  Ямболски ли,тук Шумен играе | нерегистриран
  2
  -2
  До коментар #10 от " | нерегистриран":
  Заявителят от САС не е доволен, той е много близък с ямболския гений на правото.  Не знам коя/кой/ е от Ямбол , но тук говорим за Шуменските кадри.

 3. 18
  | нерегистриран
  17
  -2

  Вярно е, че Светла Димитрова се пожертва, защото никой не искаше да е в състав с Геника, а тя на всичко отгоре имаше и претенции.

 4. 17
  | нерегистриран
  15
  -1

  Не търси конспирация.Просто никой не иска да работи с Михайлова. А Влахов между другото го играе неин покровител.

 5. 16
  | нерегистриран
  11
  -4

  Г.Михайлова е в състава на Св.Димитрова във ВКС, която Лозан предлага да смени Влахов като зам.председател. Слочаенос?? Не мисла... Доскоро е била в 1 г.о., откъдето я прехвърлиха в трето гражданско.

 6. 15
  до 11 | нерегистриран
  24
  -1

  Панов явно има много погрешна представа кой колега с каква репутация се ползва в системата.

 7. 14
  | нерегистриран
  27
  0

  Геника беше инсталирана във ВКС от Влахов, който увещаваше членовете на комисията да я класират. Въпреки че срещна отпор за това, с триста зора я добутаха до последното четвърто избираемо място.

 8. 13
  Въпроче | нерегистриран
  15
  -3

  Този Вълков не беше ли командирован от СРС и като такъв може ли да бъде издиган за АР?

 9. 12
  ку ку бенд | нерегистриран
  35
  -1

  Г.Михайлова е изключителна подмазвачка. Не е имало фактор около който да не се е отъркала.Прочетете слагаческата атестация, която е написала на другия компрометиран гений Кр.Влахов

 10. 11
  | нерегистриран
  19
  -8

  Лозанита се провали в първия си опит да овладее СГС, използвайки "садийското самоупръвленийе" и ОС като инструмент. Ще видим какъв ще е следващия й ход?

 11. 10
  | нерегистриран
  18
  -4

  Заявителят от САС не е доволен, той е много близък с ямболския гений на правото.

 12. 9
  Меченце | нерегистриран
  21
  -5

  Градският съд е селски.

 13. 8
  до RR | нерегистриран
  30
  -1

  Във ВКС е в изолация, заради превземките си, а в СГС барем на подмазвачите може да разчита за общуване. Полезното с приятното.

 14. 7
  Танче, Владо и Андрей.. | нерегистриран
  39
  -4

  такова представление дръпнахте днес , че искрено искам да ви кажа : Мерси за шоуто, което ни сътворихте! На вас тримцата и невротичната и истерична Геника.! Жалки бяхте отстрани, но признавам едновременно с това много смешни и забавни. Гледах ви отстрани и искрено ви се забавлявах. Поздрави!

 15. 6
  RR | нерегистриран
  29
  -3

  И сега какво - "Генийката" на "умните и красивите", не мина, а СГС продължава да търси себе си. Добре ще е най-после да го открие. При толкова достойни, странно е как все се опира до неподходящите, да не кажа нещо повече.

  За какво му е на върховен магистрат да се занимава с простотиите на по-долните инстанции! От скука? За "нови" предизвикателства? За да изпълни заръката на нечия конюнктура? Сами си отговорете!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.