Следователите са превърнати в скъпо платени безработни, това ще се промени

Следователите са превърнати в скъпо платени безработни, това ще се промени
Борислав Сарафов - кандидат за директор на НСлС, снимка: БГНЕС

Реалистичен и критичен поглед върху проблемите, съчетан с много амбиции за развитие. Така в едно изречение може да се синтезира изложеното в концепцията на единствения кандидат за директор на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов, която е публикувана на сайта на Висшия съдебен съвет (ВСС). Настоящият заместник-главен прокурор бе издигнат за поста на 25 октомври от петима от членовете на Прокурорската колегия на ВСС – главния прокурор Сотир Цацаров, доскорошния директор на следствието Евгени Диков, Даниела Машева, Пламен Найденов и Пламена Апостолова. Изслушването и гласуването на кандидатурата на Сарафов трябва да се проведе след месец – на 6 декември. Ако бъде избран, Сарафов ще продължи да е заместник на главния прокурор и в следващите пет години, колкото е мандатът на директора на Следствието. 

В началото на 23-страничната си концепция за развитие на НСлС, Сарафов излага личната си мотивация за заемането на поста. На номинирането си досегашният заместник на главния прокурор гледа като на признание за изграждането на специализираните прокуратури, както и като висока оценка за целия ръководен екип на прокуратурата в момента. 

Сериозен акцент в концепцията се отделя на моментното състояние на Националното следствие, което, по думите на кандидата за директор, "не се нуждае от спасител", а от надграждане и развитие. Сарафов изразява критика и към себе си, в качеството си на заместник-главен прокурор, заради ниската натовареност на следователите. Това той прави заради малкия брой на досъдебните производства, които прокурорите възлагат на следователите от НСлС. Общият брой досъдебни производства за 2016 г. в Националното следствие са 312, през 2015 г. са били 398, а за 2014 г. – 534. Това води до несъмнения извод, че "високопрофесионалният ресурс на НСлС не се използва оптимално, че следователите постепенно /без сами да са виновни за това/ се превръщат в скъпо платени безработни", смята Борислав Сарафов, като допълва, че за 2016 г. на един следовател се пада по половин приключено с мнение за съд дело на година. "Не е добра картината и при срочността на разследването", отбелязва още Сарафов. Той дава пример, че от 152 приключени през 2016 г. досъдебни производства, 82 са разследвани над една година. Тежката констатация за работата на НСлС Сарафов прави с уговорката, че в службата са концентрирани "най-тежките дела" в страната – с най-високата възможна фактическа и правна сложност. 

Националното следствие има щат от 76 следователи, от които осем са незаети, а петима предстои да се пенсионират. Сарафов се ангажира, ако стане директор на НСлС, да обяви конкурси за запълване на вакантните бройки и още: "Ще положа максимални усилия да опровергая мнението, че следствието като цяло, и НСлС в частност, е орган на доизживяване, който предстои да бъде ликвидиран". Коментарът Сарафов прави именно заради ниския брой възложени от прокурорите на следователите досъдебни производства. В тази връзка, Сарафов има намерението, ако стане директор, да посети всички окръжни следствени служби, за да разговаря с всички следователи и с окръжните прокурори, които без изключение познавал лично, за да набележат мерки по повишаване натовареността на следствените органи.

Сарафов дава заявка и за преструктуриране на работата на специализираните отдели. В НСлС те са три – "Стопански", "Криминален" и "Национална сигурност и общоопасни престъпления", като в първия има 36 щатни бройки, а в останалите два - по 20. Това кандидатът за директор уверява, че ще направи в диалог със следователите. "Една от първите промени, които ще предложа, е досъдебните производства да се разпределят на принципа на случайния подбор, отделно от исканията за правна помощ", посочва Борислав Сарафов. Три са основните принципи за управление, на които кандидатът за шеф на Следствието залага – специализация в определени области на правото, екипният принцип на работа, особено по делата за организирана престъпност, корупция, пране на пари, както и взаимодействие с други държавни органи и най-вече с чуждестранни и международни структури.

В концепцията си за управление на Националното следствие Борислав Сарафов обръща внимание на поощренията и наказанията. Той акцентира върху възможността за налагане на дисциплинарни наказания за бездействие и неоправдано забавяне на наказателното производство. Като директор на Следствието, Борислав Сарафов има намерение лично да осъществява контрол за сроковете на разследванията. Именно тази педантичност на заместник-главния прокурор да изисква бързо решаване на делата и по-голяма ангажираност с разследванията на отделните служители, даде повод за критики около издигането на кандидатурата му за шеф на следствието. Поводът – острите реплики на Сарафов по адрес на следовател, работел по разследването на тежката катастрофа в Хитрино преди година, а преди това и по адрес на служителка от Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП). В мотивите към номинацията на Борислав Сарафов издигналите го тълкуват по-високото темпо на работа на заместник-главния прокурор с открития му характер да назовава проблемите и да изисква отговорност за умишлено забавяне на разследванията. Иначе, самият Сарафов уверява, че ще подхожда с коректност, диалогичност и доверие в работата си с колегите от НСлС. 

Като акцент в концепцията си Сарафов отделя и нуждата от "активизиране на разследванията в дълбочина". В това той влага проследяване на придобитото от престъпна дейност и неговата трансформация. Сарафов се обявява за взаимодействие с Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, с цел налагането на запори още на ранния етап на разследванията, като така се пресече възможността от разпиляването му в хода на следствените действия. Кандидатът за директор на Следствието планира и задълбочаване на контактите с Националната агенция за приходите, особено при изготвянето на съдебни експертизи. 

Кандидатът за директор на НСлС отделя внимание и на медийната политика, макар да признава, че не е от хората, които търсят "медийна популярност". "До голяма степен недоверието към съда, прокуратурата и следствените органи се дължи на факта, че обществото не знае какви огромни усилия полагат магистратите", смята заместник-главният прокурор. Той смята още, че недостатъчно на обществото се разясняват постигнатите резултати, а законовите ограничения да не се разкриват определени факти и обстоятелства, дава основание на хората да смятат, че разследващите органи "нямаме желание за работа", смята Сарафов. "Атрактивният, но неверен спрямо днешните реалности цитат, че над правоохранителните органи е само Господ, не намира адекватен контрапункт, когато се говори за съдебната система", обяснява работата с медиите Борислав Сарафов, използвайки превърналата се в емблематична фраза на покойния бивш главен прокурор Иван Татарчев. В последните години изваденият от контекста цитат на Татарчев бива използван от критиците на българската прокуратура, както и в не малко медийни материали, като нарицателен пример за липсата на контрол над нейната работа и ръководство, нещо, което изглежда по върховете на държавното обвинение не смятат за вярно. "Медиите са необходим партньор, а не досаден противник", заключава още кандидатът за директор на НСлС.

На вниманието на Прокурорската колегия на ВСС, която ще трябва да гласува кандидатурата му, заместник-главният прокурор е представил и декларация за имуществото и доходите на семейството си, включително на деца и родители. Семейството на Сарафов има четири неголеми апартамента в София, като квадратурите им варират от 42 до 82 кв.м. Майка му има къща в Момин проход и апартамент в град Рохалес, Испания. Повечето от имотите са наследствени. Фамилията на Борислав Сарафов има общо пет среден клас автомобили, като най-старият е на 21 години, а най-новият - на четири. 70 000 лв. са спестените от заместник-главния прокурор средства, като част от тях са от банков кредит, който е в размер на 65 000 лв. Съпругата му има почти 42 000 евро на влог. 

В следващите седмици предстои комисиите на Прокурорската колегия на ВСС да се произнесат по документите на кандидатурата. До края на месеца е срокът за постъпване на въпроси и становища по кандидатурата на Сарафов. А ако бъде избран за директор на НСлС на 6 декември, Борислав Сарафов ще е сигурният заместник и на следващия обвинител № 1, тъй като мандатът на настоящия главен прокурор изтича след две години. 

Осъдиха условно управител на апарт хотел, обсебил имущество на британци

Предишна новина

Членове на ВСС обсъдиха със съдия от САЩ практиките за прилагане на медиацията

Следваща новина

Коментари

57 Коментара

 1. 59
  Ед | нерегистриран
  2
  0

  За да има истинска ефективност в разследването на престъпления /каквато обществото чака от години/, то следователите трябва да изземат от дознателите всички престъпление с изключение на кокошкарските кражби и управлението на МПС след употреба на алкохол и наркотични вещества, когато няма ПТП и жертви. Законът може да се промени в този смисъл, а резултатите ще са явни при ангажирането на такива професионалисти като следователите.

 2. 58
  | нерегистриран
  5
  0
  До коментар #56 от "мислещ | нерегистриран":
  Свикване на ВНС,и премахване фигурата на следовател от Конституцията.Както простаците казват-"Следовател-такова животно нема".Само в Русия познават фигурата на следовател.В останалия свят има разследващи полицаи.Сумати детски учителки завършиха по съкратен курс право и сега се подвизават като следователи.Пълна деквалификация има в този ресор/има-няма 500-600 мързеланковци/

  Всъщност фигурата на следователя я има у нас още от Освобождението. И преди 9.9.1944г. никой не е можел направо от ученическата скамейка да стане съдия или прокурор, ако първо не е бил следовател. Ако някой искал да стане съдия, то е имало изискване за минимален стаж като прокурор преди това, а пък за да стане прокурор - минимален стаж като следовател.

  А сега се навъдиха едни самородни мамини и татини гении и после си говорим, що нямало правосъдие в България.

  Гледаме разни смешки - 5 години някой следвал в университет, ама за да станел съдия му трябвали 6 месеца обучение в измисления НИП. Ами направо да махнат специалността Право от университетите и да остане само ускорения курс в НИП. Между другото туй е заето от МВР - там де учило, де неграмотно щом го назначат за милиционер и го пращат 6 месеца на обучение.  Лошото е, че гледаме в издание уж я юристи да се лее основно милиционерска мисъл. Макар че то мисъл и милиционер е трудно срещано съчетание в природата? Но пък като се види колко ни е калпава държавата, веднага се разбира на чии мисловни напъни е поверено управлението и нормотворчеството!

 3. 57
  | нерегистриран
  2
  0
  До коментар #50 от "топ разследваща полицайка | нерегистриран":
  Работим в пъти повече от търтеите следователи.А заплатите ни в пъти по-малки.Изобщо си може и без тях.Сметнете по олко дела н година имсе дават и ще видите,че съм права.  Топ-полицайки всички ги знаем що за разследващи са и що са топ! И знаем че работят много, особено нощем и то физически, ама не по разследването на дела, та да им се сравнява направеното с това на следователите, а могат да се съревновават с каките на околовръстното. Дори колегите им полицаи се подиграват със секс-бомбите, простете - с разследващите полицаи. Иначе делата им след като престоят няколко месеца при топ-полицайката ги пращат на следователите да почнат да ги работят, щото топ-ката била преуморена от нощния труд и не могла.  Не се обръщам към вас с "Колежке", защото не работя на околовръстното.

 4. 56
  мислещ | нерегистриран
  1
  -3

  Свикване на ВНС,и премахване фигурата на следовател от Конституцията.Както простаците казват-"Следовател-такова животно нема".Само в Русия познават фигурата на следовател.В останалия свят има разследващи полицаи.Сумати детски учителки завършиха по съкратен курс право и сега се подвизават като следователи.Пълна деквалификация има в този ресор/има-няма 500-600 мързеланковци/

 5. 55
  МУНЧО | нерегистриран
  4
  0
  До коментар #50 от "топ разследваща полицайка | нерегистриран":
  Работим в пъти повече от търтеите следователи.А заплатите ни в пъти по-малки.Изобщо си може и без тях.Сметнете по олко дела н година имсе дават и ще видите,че съм права.

  Преставам си,каква "топ разследваща полицайка си", след като с правописа си толкова зле!!!

 6. 54
  тина- домакиня | нерегистриран
  7
  -1

  Следователите нямат вина!

  Каквито им дирекдорите, такива са им и делата.

  След Крулева,всичките и приемници са за сьд! Кой с каквото можа да се облажи ...че и продьлжават...го направиха, и вкупом погребват институцията!

  А, това...кой какви дела е разследвал: това си е ясно- платените и не платените разследващи, както и прокурори и сьдии.

  И, стига сте се излагали!!! Всичко е ясно- корупция, като раково разпространение. Лек- РЯЗАНЕ ДО ЗДРАВО!!!

 7. 53
  **** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 52
  Re:Контра | нерегистриран
  4
  -3
  До коментар #49 от "анонимен | нерегистриран":
  Със старите следователи ново следствие не се прави!  98% от наличния следователски състав в страната има над 12 години стаж, има ли изобщо млади следователи. Така че злобата към НСлС е неуместна от тази гледна точка. Само до преди пет години най-тежките досъдебни производства - срещу Брендо, Мургина, Мъндев, срещу магистратите като Анелия Цветкова от Варненския АС например, и т.н.се водеха в тази служба. Както е казала майка Тереза никой не може да вземе на един човек опита, образованието и спомените.

  УВО 2018!  И следователи, и дознатели!

 9. 51
  До топ РП | нерегистриран
  9
  -2

  Така колежке, първо злобата и завистта не решават проблеми, в повечето случаи водят до здравословни такива(проверете си холестерола). Второ, от известно време работата на следователите се отчита по-различен начин, който позволява, например, да се установи, че по едно дело са извършени 300 действия по разследване и ако се направи паралелна справка може да се окаже, че 80 % от следователите са свършили повече работа от Вас тази година. Трето, на следователите им взеха първата категория, скоро очаквам да им изравнят заплатите с Вашите и да ги върнат в МВР, та да се приключва със съдебната реформа.

 10. 50
  топ разследваща полицайка | нерегистриран
  5
  -7

  Работим в пъти повече от търтеите следователи.А заплатите ни в пъти по-малки.Изобщо си може и без тях.Сметнете по олко дела н година имсе дават и ще видите,че съм права.

 11. 49
  анонимен | нерегистриран
  7
  -3

  Със старите следователи ново следствие не се прави!  98% от наличния следователски състав в страната има над 12 години стаж, има ли изобщо млади следователи. Така че злобата към НСлС е неуместна от тази гледна точка. Само до преди пет години най-тежките досъдебни производства - срещу Брендо, Мургина, Мъндев, срещу магистратите като Анелия Цветкова от Варненския АС например, и т.н.се водеха в тази служба. Както е казала майка Тереза никой не може да вземе на един човек опита, образованието и спомените.

 12. 48
  ИСТИНАТА | нерегистриран
  5
  -7

  Цялото следствие трябва да се ликвидира и да се изгради наново с други кадри!  Със старите следователи ново следствие не се прави!  Това е положението како Сийке, а пък ти ПАК стани зам-главен прикриватор! Този път на така нареченото и нарочено - национално следствие!  Тези тупани да вземат да върнат в бюджета всички публични средства които са минали през храносмилателния им тракт за последните 25 години и да вземат да се заврът вдън земя![[_66605_]]

 13. 47
  ХА ХА ХА ХА ХА ХА | нерегистриран
  7
  -3
  До коментар #40 от " | нерегистриран":
  Най-много плюят по следователите онези ,които на времето не ги взеха в следствието.Същите после се добраха до местенца в съда и прокуратурата и станаха големи разбирачи.А не ги вземаха ,понеже тогава имаше подбор , критерии и началници на място ,които отстояваха нашия авторитет и бяха рамо до рамо с нас.Кадрите на следствието са "дялани камъни" и където и да са се справят,но това не се прощава от комплексираните.

  Представете си само ,че от утре всички магистрати трябва да захвърлят тогите и да започнат работа на полето,в студ,кал и дъжд.Леле,леле,надменните физиономии на съдийките и прокурорите,с уговорката ,че и там има свестни хора,но......

  Ти си за Карлуково!

 14. 46
  Мечо Кух | нерегистриран
  6
  -4
  До коментар #42 от "Мечo Пух | нерегистриран":
  Сараф, сигурен съм че вече си изпратил поздрави на майките на всички следователи.

  Така и трябва! Това не са следователи, това са нарочени за такива скъпоплатени от нас безработни проформа юристи, заради безумното управление на съдебната власт от ВСС!  Авгиевите обори всеки знае как се чистят!

 15. 45
  анонимен | нерегистриран
  9
  0

  За размерите на престъпността в Хасковския регион знаят всички и проблемите на разследващите полицаи и следователите при разследването са едни и същи, така че да се противопоставят двете групи, няма смисъл.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.