Ще обсъждат материалните и кадрови проблеми на спецправосъдието

Ще обсъждат материалните и кадрови проблеми на спецправосъдието

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще обсъди кадровите проблеми и материалната обезпеченост в спецсправосъдието, които станаха актуални с влезлите в сила в началото на седмицата промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). С тях делата за корупция по "високите етажи на властта" и срещу магистрати преминаха от Софийския градски съд (СГС) в Специализирания наказателен съд (СпНС).

Кадровиците ще обсъдят информацията за нуждите на Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура, в съответствие с разширената им в понеделник компетентност.

Миналата седмица председателят на Специализирания наказателен съд (СпНС) Георги Ушев депозира във Висшия съдебен съвет (ВСС) искане за увеличаване на щата на съда с 15 нови съдии. Искането е във връзка с очакването му към СпНС да се насочат над 2000 нови дела за корупция срещу представители на държавните институции, местната власт и магистрати.

Респективно, за въпросните дела ще бъдат необходими и прокурори, които да изготвят и защитават обвинителните актове. В момента в спецпрокуратурата работят малко над 20 обвинители, като има свободни места и за следователи.

Отворен стои и въпросът за материалната база - съдебните зали, в които ще се провеждат заседанията на Специализирания съд, както и работните помещения за спецмагистратите.

Кога назначение на роднина в публичната администрация е конфликт на интереси?

Предишна новина

Над 1,7 млн. пенсионери с амнистия от ЧСИ-тата

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  ПС, | нерегистриран
  12
  0

  я изяснете какво следва да се разбира под "СПЕЦПРАВОСЪДИЕ", че нещо не става ясно....

 2. 3
  | нерегистриран
  10
  -2

  До една-две години максимум ще се върне старото положение. Тези "грамотни" спецюристи ще забатачат всички дела и ще ги върнат обратно към простите прокурори и съдии, но Назначенията ще си останат! Данъкоплатецо, тежко ти и горко!

 3. 2
  КНДР | нерегистриран
  8
  0

  А, ако се окаже, че КС ги пореже?

 4. 1
  123 | нерегистриран
  12
  0

  ВСичко за спец-иалистите, а ако се окаже, че 2000 им пратят само 200 дела, то тогава ще си останат само с привилегиите и многочисления щат!

  Или още по-зле - ще вземат да ги връщат обратно към другите звена...

  Тъпа и недалновидна, припряна по български работа, като с тигана без риба!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.