Делото за въоръжения грабеж на семейство Анчови е продължило повече от 18 години

Делото за въоръжения грабеж на семейство Анчови е продължило повече от 18 години

Семейство, пострадало при въоръжен грабеж на движими вещи в особено големи размери от къщата им през 1998 г., следва да бъде третирано като жертва на забавено правосъдие, тъй като делото срещу извършителите на престъплението е продължило 18 години, 2 месеца и 18 дни. Това съобщиха от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) днес. Четирите заявления на пострадалите - съпрузи и двете им деца, са сред 79-те заявления от граждани за нарушаване на правото им на разглеждане и решаване на делата в разумен срок, които Инспекторатът е проверил и приел за основателни за периода 1 юли–30 септември 2017 г. Става въпрос за делото за нападението в дома на семейство Анчови (виж Още по темата). 

Констативните протоколи са изпратени на Министерството на правосъдието, което от своя страна сключва споразумения за бавно правораздаване.

Производството, в което членовете на пострадалото семейство са участвали като частни обвинители и граждански ищци, е за престъпление по чл. 199, ал. 2, т. 3 вр. чл. 198, ал. 1 вр. чл. 20, ал. 2 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс (НК).

При извършената проверка са констатирани нарушения, допуснати в досъдебното производство, както и в съдебната фаза, които са довели до увеличаване на общата продължителност на делото.

В досъдебното производство, което е продължило 5 години и 9 месеца, са се сменили шестима следователи от Столичната следствена служба и шестима наблюдаващи прокурори от Софийска градска прокуратура.

Шест пъти наблюдаващите прокурори са връщали делото на разследващите, като в по-голямата си част постановленията не са добре мотивирани, не съдържат конкретни и точни указания към разследващите за извършване на процесуално-следствени действия или повтарят дадените в предишни постановления.

По следственото дело още през март 2001 г. са съществували достатъчно данни, че към момента на извършване на престъплението,  единият от седемте обвиняеми е служител на МВР с полицейски правомощия – обстоятелство, което според действащите в този момент правила на Наказателно-процесуалния кодекс за определяне на родовата подсъдност по делата сочи, че делото е подсъдно на военните съдилища, респективно повдигането на обвинение е от компетентността на съответната военна прокуратура.

Тези данни обаче не са проверени и не са събрани доказателства за установяване на верността им нито от прокурора, нито от първоинстанционния съд (Софийски градски съд).

Едва на 15 септември 2006 г. СГС е прекратил съдебното производство и е изпратил делото на Софийска военно-окръжна прокуратура по компетентност. Тези пропуски са забавили делото с близо 5 години и 6 месеца, защото производството е започнало отначало, от фазата на досъдебното производство.

В съдебната фаза са допуснати редица забавяния, причинени от действията на съдилищата. Делото в СГС е продължило 3 години и 6 дни. Проведени са общо 19 заседания, на 12 от тях не е даден ход. Производството в Софийския военен съд е продължило 4 години и 9 месеца - проведени са общо 20 заседания, на 12 от тях не е даден ход, се посочва още в съобщението на ИВСС. 

И при двете производства в първоинстанционните съдилища ход на делото не е даван поради неявяване на подсъдимите и/или техните защитници, като съдът не е предприел своевременно необходимите действия за дисциплинирането им, нито е изисквал доказателства за установяване на причините за неявяване, довели до отлагане на делото.

Подсъдим, например, не се е явявал на съдебни заседания по различни причини - бил задържан в следствен арест по друго дело, бил катастрофирал във Великобритания, бил с взета мярка домашен арест по друго дело, но служителите в съответното РУП не били уведомени за датата на съдебното заседание, поради което той "не посмял да напусне дома си и да се яви".

Друг подсъдим пък бил обявен за общодържавно издирване, тъй като бил с временно прекъсване на наложеното по друго дело наказание лишаване от свобода и не се бил върнал в затвора. Трети подсъдим не се явил на заседание, защото бил задържан в друг град с мярка за неотклонение задържане под стража. Заболяване е била най-честата причина за неявяване в съда.

Постановената от Софийския военен съд оправдателна присъда три пъти е била потвърждавана от Военно-апелативния съд и два пъти отменяна от Върховния касационен съд (ВКС), а делото два пъти е връщано от ВКС на въззивната инстанция за ново разглеждане от друг състав на съда. Това е забавило приключването му с 2 години и 6 месеца.

Указанията на ВКС, дадени с двете отменителни решения, не са били изпълнени, и това е наложило при третото разглеждане на делото ВКС да проведе въззивно следствие. Това също е довело до забавяне на окончателното приключване на делото.

Заявления за нарушаване на правото им на разглеждане и решаване на делото в разумен срок са подали и двама от общо шестимата осъдени (един от подсъдимите е бил убит през 2005 г.). ВКС е намалил наполовина дължимите им наказания като полагаща се компенсация за неразумно дълго продължилия процес, както предвижда чл. 55, ал.1, т. 1 от НК и каквато е практиката на Европейския съд по правата на човека – по 10 години лишаване от свобода вместо максималния размер от 20 г.

Отчетът на Инспектората към ВСС за установените нарушения на правото на разглежне и решаване на делата в разумен срок по глава Трета "а" от ЗСВ (нарушение на чл. 6 от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи) за периода 1 юли – 30 септември 2017 г. може да се прочете на интернет страницата на ИВСС http://www.inspectoratvss.bg/bg/page/16.

Още по темата

Надзирателите в затворите отново на протест с трикольорни ленти

Предишна новина

До месец Военно-апелативният съд ще се произнесе по делото срещу бившия шеф на НРС


Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  До г- н Калпакчиев | нерегистриран
  2
  0

  Не Ви прави чест, г-н Калпакчиев, да защитавате Мирослава Тодорова в този случай. Ако през всичките тези години на тя е била "натоварена" професионално, а не с други нейни активности извън професията й, правната сложност на казуса не би й отнела толкова много време. Забавянето и очевидната липса на компетентност е безобразно и нечовешко деяние.

  Всички имаме деца, и на най- лошия човек не пожелавам съдбата на Анчови, подсъдно е поведението на всички от системата, които са имали нещо общо с това дело през тези 20 години.

  Не сте прав, никой от системата не може да е прав в този случай.

 2. 3
  Калин Калпакчиев | нерегистриран
  2
  -7

  Този материал е предназначен да уроони доброто име на един честен професионалист Мирослава Тодорова. В същото време не се отдава значечение на сложността на казуса и на нейната прекомерна натовареност не четете Правен свят, а моя блог! Там аз правя анализи и предложения! Четете, колеги!

 3. 2
  Шут от зад | нерегистриран
  4
  -2

  Таман за 18-на ДМС-та и отгоре!  Хвала на туй правосъдие,браво и да живей!

 4. 1
  | нерегистриран
  3
  0

  ИВСС установи ,че срещу семейството ни от 2003г. до 2015г. са извършени ПЕТ нарушения на правото на разглеждане и решаване на делата ни в разумен срок по глава Трета "а" от ЗСВ -нарушение на чл. 6 от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи.,а именно:

  РС13620-споразумение с МП №93-00-37/03.02.14г.

  РС14-202-споразумение №93-00-382/14.07.15г

  РС-14-335 и РС-14-518 споразумение №93-00-344/25.6.2015г.

  РС-14-335 и РС-14-518 споразумение №93-00-344/25.6.2015г ,със съпругата ми.

  Под същият номер.

  Осъждане на държавата по жалба№37355/97 СХК с/у България пред ЕСПЧ с Решение от 23.10.2003г.

  Има още Осъждане по ЗОДВПГ/ЗОДОВ/на прокуратурата на РБ,с гр.д.№493/00г.САС,осъждане на ОСлС Враца по ЗОДВПГ с гр.д.1122/02г,Ос Враца и осъждане по ЗОДВПГ на съда Враца с гр.д.№2757/03г.ВКС,4 г.о.

  ВЪПРОС: Научете ме ,как се постъпва с такива “прависти”разсипали семейството ни в пълния смисъл на думата-? Искаме Ревизия на съдебните актове постановени по време на” прехода”,за да лъсне добре скалъпена "праворадавателна" ОПГрупа срещу нас !Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.