Б. Рашков: Служителите в Бюрото за контрол на СРС не могат да се запознаят с резултатите от прилагането им


Служителите в Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства са затруднени в работата си, защото нямат право да се запознаят с резултата от използваните СРС-та. Това каза в предаването Неделя 150 директорът на бюрото Бойко Рашков. Работещите в институцията според Рашков, са "поставени в по- неблагоприятно положение от обвиняемите и подсъдимите" които могат да се запознаят с тези резултати. Причината
е заповед на главния прокурор, с която се забранява членовете на бюрото да се запознават с веществените доказателства. На база на тази заповед ДАНС също им

отказва достъп в 3 случая. Рашков смята, че проблемът може да се реши, чрез създаването на независима от главния прокурор анкетна комисия, която да изясни дали не се прикрива престъпна дейност с хилядите разрешени и неприложени подслушвания.

В момента не сме сигурни дали са приложени тези способи или не са приложени. Ако не са приложени, не се ли прикрива нечия престъпна дейност?

Рашков каза, че вероятно ще се обърне към премиера Бойко Борисов за решаване на поставените от него проблеми.

Опитах лятото да направя това, но той не намери време да се срещнем. Може би някои от нещата сега нямаше да получат публичност при негова намеса, но така са решили, така са постъпили.

Той е подготвил и декларации до НС, а се кани да се обърне и към президента:

Рашков определи като неверни твърденията, че има над 8000 разрешения за употреба на СРС, които не са били приложени, защото проследяваните лица имали повече от един телефон, но не ги използвали. Разрешенията за употреба на СРС, подписани от съдия, са задължителни за изпълнение, обясни той и опроверга твърдението на главния прокурор Сотир Цацаров, че не е имало случаи на подслушвани магистрати:

Може би щеше да бъде по-конкретно, ако заседанието на НС действително беше закрито. Тогава бих могъл тогава да цитирам. Тогава, реално, участието на главния прокурор нямаше да се изчерпи с три "не"-та: "Няма политици, няма магистрати, няма журналисти". В самия доклад, ако някой беше прочел, има един абзац, който казва: "Петима души са били подслушвани неправомерно, от които четирима магистрати". С това отговора по въпроса "магистрати" щеше да се изчерпи.

Има нерегламентирано подслушвани политици, категоричен е Рашков.

 

Хиляди лични данни на ученици са изтекли в интернет

Предишна новина

ВREXIT и влиянието му върху системата на ДДС

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  ******************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 1
  6 | нерегистриран
  1
  0

  Е нема как да стане бе Рашков. Нестава да четете и да изнасяте. Не става да пишете жалбите на престъпниците.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.