Седем души за незаконен паралелен износ на скъпи лекарства

Седем души за незаконен паралелен износ на скъпи лекарства

Специализираната прокуратура е обвинила 7 души за участие в организирана престъпна група, която се е занимавала с незаконен износ на лекарства, обявиха от прокуратурата във вторник на специална пресконференция. Преди десетина дни прокуратурата и МВР обявиха, че е разбита ОПГ за паралелен износ на животоспасяващи лекарства за деца и онкоболни хора за стотици милиони левове.

Лидер на групата е фармацевтът Амир Мохамед ал Хусайни, който е задържан и ще му бъде поискана постоянна мярка "задържане под стража". Разследването, което е за пране на пари и данъчни престъпления, се води от 15 септември, като в хода на досъдебното производство са събрани достатъчно доказателства 7 лица да бъдат обвинени за участие в групата.

Хусайни има обвинения за данъчно престъпление и пране на пари, а останалите шестима са обвинени за съучастие в ОПГ, а един от тях и за пране на пари. Хусайни има реална опасност да се укрие, стана ясно от думите на шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев.

Срещу сириеца имало дело в Софийския районен съд за измама, а в спецсъда - друго дело за данъчно престъпление. Той имал и една условна присъда.

Според прокурорите кръгът от обвиняеми не е изчерпан, като в хода на разследването се проверяват 30 аптеки и 3 болници. Ако се открият административни нарушения, ще бъдат съставяни актове. От прокуратурата обаче отказаха да разкрият  кои са проверяваните болници, но имало частни, държавни и общински.

При една от проверките били открити голям брой книжки от НЗОК, но тепърва ще се изяснява дали са нереални пациенти, като схемите за незаконния износ били различни, никой не се ограничавал само в един вариант.

"Мобилизирали сме се на всички нива в рамките на собствените си компетентности, за да се преборим с източването на НЗОК, с т. нар. паралелен износ, като, разбира се, прокуратурата може да противодейства само по отношение на извършените престъпления", коментира говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. По сумите й наблюдаващите прокурори са възложили на органите на НАП извършване данъчни ревизии на 42 юридически лица.

 

Още по темата

Липсва единен електронен регистър на разрешителните за носене на оръжия

Предишна новина

Делото срещу Даниел Митов и Христо Ангеличин влиза в СпНС

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.