Критично е съотношението между надзиратели и лишени от свобода лица

Критично е съотношението между надзиратели и лишени от свобода лица
Главният прокурор Сотир Цацаров с предупреждение до министъра на правосъдието Цецка Цачева, снимка: архив

По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров бе извършена поредна проверка в местата за лишаване от свобода за броя на затворниците и числеността на надзорно-охранителния състав във всеки затвор и затворническо общежитие в страната, съобщиха от прокуратурата.

Резултатите от проверката сочат - критично е съотношението между надзиратели и лишени от свобода лица. Това се констатира особено в следните три затворнически общежития от открит тип: "Хеброс" - Пловдив (един надзирател охранява 97 лишени от свобода), Стара Загора (един надзирател срещу 84 затворници), Плевен (един служител на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" пази 102-ма затворници). Съотношението на надзиратели спрямо затворниците в София е: 1 към 21 през деня и 1 към 28 през нощта.

В предложението до министъра на правосъдието Цецка Цачева главният прокурор е посочил, че е налице неравномерност в съотношението на охранителния състав спрямо лишените от свобода. "Това създава предпоставки за ненадеждна охрана на местата за лишаване от свобода", пише главният прокурор. Той предлага да бъде разработен и утвърден норматив за оптимално съотношение на числеността на надзирателите спрямо лишените от свобода, да се попълнят незаетите щатни длъжности в системата на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и да се отпуснат нови щатове за социални работници и психолози в местата за лишаване от свобода. 

В писмото на главния прокурор се изразява загриженост от факта, че констатираните слабости са системни. Съобразно правомощията си по ЗИНЗС, Прокуратурата на Република България е сигнализирала за проблемите в затворите и затворническите общежития през 2015 и през 2016 г. с писма от главния прокурор до тогавашните министри на правосъдието – Екатерина Захариева и Христо Иванов. От съобщението на прокуратурата се разбира, че Захариева и Иванов не са предприели нищо съществено, за да решат проблемите в затворите.

По време на среща с ръководителите на Синдиката на служителите на затворите в България (ССЗБ) Христо Илков и Радослав Мартинчев, главният прокурор Сотир Цацаров изрази надежда за оптимално и скоростно решаване на натрупаните проблеми, съвместно с всички компетентни институции и с активното съдействие на работещите в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", припомнят от прокуратурата.

Още по темата

Главният прокурор домакин на изложба в Съдебната палата на ученици от Художествената гимназия

Предишна новина

Съдът върна обвинителния акт срещу кмета на Батак

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.