Съдийската колегия да назначи Светла Димитрова за зам.- председател на ВКС

Съдийската колегия да назначи Светла Димитрова за зам.- председател на ВКС
Съдия Светла Димитрова

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) внесе в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предложение за освобождаване на съдия Красимир Влахов от заеманата длъжност "заместник на председателя и ръководител на Гражданската колегия на Върховния касационен съд" и за назначаване на съдия Светла Димитрова на тази длъжност, съобщават от ВКС.

В мотивите си Лозан Панов посочва, че съдия Влахов заема този пост от 2012 г., а преди това е бил председател на Софийския районен съд в периода 2008 – 2012 г., т. е. от девет години заема ръководни длъжности в съдебната система. Председателят на ВКС пише още: "Намирам, че пет години и половина са достатъчно дълъг период за един заместник на административния ръководител и ръководител на Гражданската колегия, какъвто е съдия Влахов, да приложи на практика възгледите си за управлението на Колегията в рамките на законово определената му компетентност".

В предложението си Лозан Панов подчертава, че зам.-председателят е ключовото свързващо звено между председателя и Колегията и по дефиниция е необходима една добра синергия между тях. Той пише: "В съвместната ни работа имаше моменти, в които тази връзка дори се късаше и в крайна сметка след един задълбочен анализ на казусите в работата ни установих, че има проблем в разбирането на двама ни за прилагането на принципа на екипност, който изисква взаимно доверие и поемането на отговорност".

Като предлага на Съдийската колегия да назначи съдия Светла Димитрова на длъжността "заместник на председателя и ръководител на Гражданската колегия на Върховния касационен съд", Лозан Панов подчертава, че от встъпването си в длъжност като председател на ВКС последователно следва политика на диалогичност с неговите колеги и по този повод е отправил молба към Пленума да подкрепи промяната в Гражданската колегия. На свое заседание, проведено на 27 октомври 2017 г., Пленумът на Върховния касационен съд е изслушал съдия Димитрова. Върховните съдии са изразили положителното си становище за избирането й с 67 гласа "за", 9 "против" и 2 "въздържал се", като на заседанието са присъствали 81 съдии. 

Съдия Димитрова има над 38 години юридически стаж, прослужен изцяло в органите на съдебна власт. Тя започва кариерата си като младши съдия в Окръжен съд – Ловеч и е последователно съдия в Районен съд – Тетевен, в Софийския районен съд, в Софийския градски съд, в Софийския апелативен съд, а в последните близо 11 години е съдия във ВКС. От една година е председател на Трето гражданско отделение.

Още по темата

Народното събрание ще избира председателя на новата антикорупционна комисия

Предишна новина

Цецка Цачева се срещна с комисаря по сигурността на ЕС Джулиан Кинг

Следваща новина

Коментари

18 Коментара

 1. 18
  Извод | нерегистриран
  12
  -16
  До коментар #1 от "Мина | нерегистриран":
  Защо толкова червен и партийно ангажиран съдия! Първанов има ли намеса и в този избор, защото знаем за ЦИК как става  Ей, държат си се комунягите и това си е! Няма лабаво!

 2. 17
  ****** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 16
  До 12 | нерегистриран
  12
  -14

  Като се сетя кои му одобриха концепцията, то става ясно защо никой не иска нищо да му признае, дори и когато по закон разполага с правомощия. Самата му концепция пък беше нагласена да удовлетвори вижданията на онези хора, които искаха съдиите да се мачкат и опростяват - да се сведе съдийската работа до чирачество и гонене на работнически норми. Искаха да прекършат гръбнака на мислещите и особена на другоячемислещите. Точно това сега прави Панов и затова е достоен техен избранник.

 4. 15
  мечта | нерегистриран
  10
  -18

  Напълно неизбираема.На всичко отгоре длъжността не е вакантна.

 5. 14
  Лозан е от нашите | нерегистриран
  19
  -22

  Лозан предлага Светла Димитрова, защото му трябва партия-ракета носител. Всички знаят, че Димитрова е човек на БСП, защото дълго беше в ЦИК от квотата на тази партия. Ще следим афиша за Корнелия и Лозан.

 6. 13
  Съдия ГК | нерегистриран
  16
  -17

  Жалко работа. На Панов му трябваха два месеца да напише предложение с мотиви, много различни от това, което два големи пред общото събрание. Дано Светла да е разбрала, че е поредната употребена от него. Срам ме е от този човек!!!

 7. 12
  | нерегистриран
  18
  -17

  Всеки председател има право да подбере сам екипа, с който ще работи, за да изпълни концепцията си . Преминал е през проврека на доходите, на сто комисии, през тежко събеседване пред ВСС. Нека след всичко това му признаем поне правото да си подбере хората, които да му помагат. А на който това не му харсева - има конкурс за председатели, нека да го проверят, да се яви, да защити концепцията си, а после Общото събрание да му избира заместници.

 8. 11
  ? | нерегистриран
  11
  -13

  Професионалист ли? До април има време

 9. 10
  | нерегистриран
  21
  -13

  Прекрасен човек и професионалист! Успех на съдия Димитрова!

 10. 9
  | нерегистриран
  12
  -6

  Лозан Панов и Светла Димитрова не е едно и също.

 11. 8
  Ауууу | нерегистриран
  15
  -13

  Лозане,

  Сори с простотиите които вършиш !

  Бог ще те съди ,не забравяй !!!

  Има много свободни длъжности за дядо Коледа-що не се пробваш за там !!!!!

 12. 7
  Калин Калпакчиев | нерегистриран
  16
  -11

  Колеги, да подкрепим реформата, която председател на ВКС предлага! Тя е разумна, навременна, с оглед затрудненията на г-н Прокопиев, и належаща!

 13. 6
  Браво! | нерегистриран
  21
  -12

  Отдавна чакаме тази новина. Дано да успее. Оня гад обаче е опасен.

 14. 5
  бивш жител на Айтос | нерегистриран
  10
  -14

  Столичани знаете ли каква анархия цари в Айтос.Защо никой не се интерисува за хората там? В Прокуратурата и в Съда в Айтос цари пълна анархия.Председателката на Прокуратурата Милена Генчева си пише постановления,според това коя страна и дава повече пари без да се основава на членове от Закона.Пример еди си коя по заместване наследява като съпруга свекъра си и съпруга и е починал преди своя баща.След извършена проверка на ОП Бургас констатират,че постановлението и е законосъобразно.Как може да се заобикаля закона.Какво става в Айтос?Защо тази прокурорка си позволява толкова много.За съда съдийката Мария Джанкова не допуска законните наследници на съдебна делба и не им изпраща призовки за делото,а си го гледа сама без тяхно знанение.В заключение в решението си пише искат ви е неосновател и недоказан.В Айтос по други закони ли се работи?

 15. 4
  Yo | нерегистриран
  25
  -13

  Изключително почтена и човечна личност за всеки запознат. А за коментиращите до момента, сигурно и Дева Мария да им предложат, ще намерят за какво да се нацупят.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.