Размерът на допълнителното трудово възнаграждение е еднакъв за всички органи на съдебната власт

Размерът на допълнителното трудово възнаграждение е еднакъв за всички органи на съдебната власт
Представляващият ВСС Боян Магдалинчев

След официално запитване на "Правен свят", отправено до представляващия Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев, относно провело ли се е редовно гласуване на допълнително възнаграждение за работещите в съдебната система, откъде има ресурс за такова възнаграждение, тази практика обичайна ли е, както и всички органи на съдебната власт ли ще получат такова, публикуваме отговора на Магдалинчев без редакторска намеса:

Законът за съдебната власт в чл. 33, ал. 6 и ал. 7 регламентира, че заседанията на Пленума и на колегиите на Висшия съдебен съвет (ВСС) са публични и се излъчват пряко в интернет, освен в случаите когато се обсъждат предложения за налагане на дисциплинарно наказание или документи, съдържащи информация, класифицирана по Закона за защита на класифицираната информация. Решенията, приети на закрито заседание, се обявяват публично. В този смисъл решенията на Пленума и колегиите на ВСС са публични. Публичността се обезпечава допълнително чрез възможността представители на медиите на място в сградата на ВСС, чрез монитори в реално време да проследяват заседанията на Съвета.

Пленумът на ВСС със свое  решение по Протокол  № 39/30.11.2017 г., т. 31 даде възможност административните ръководители в органите на съдебната власт, ВСС, ИВСС и НИП, по своя преценка и съобразно Правилата за определяне и изплащане на средства за допълнителни трудови възнаграждения /приети с решение на ВСС по протокол № 34/27.10.2011 г./  да определят допълнително трудово възнаграждение на магистратите и съдебните служители.

Точката  от дневния ред е гласувана от членовете на Пленума без разисквания като предварително е разисквана на заседание на Комисия "Бюджет и финанси", проведено на 23 ноември 2017 г.

Размерът на допълнителното трудово възнаграждение е еднакъв за всички  органи на съдебната власт, ВСС, ИВСС и НИП и представлява 43,57% от основната заплата плюс ранг.

Изключение от правилото принципно е предвидено за лицата с наложено дисциплинарно наказание или с образувано дисциплинарно производство по реда на ЗСВ.

Средствата, които ще бъдат изплатени са осигурени по органи на съдебната власт с решение по т. 30 от същото заседание на Пленума на ВСС за извършени корекции по бюджетите на съответните органи, като бяха разпределени 9.8 млн. лв. Те представляват реализирани икономии от разходи за персонал и издръжка, както и наличности по сметки от предходни години – 3 млн. лв.

Икономията от разходи за персонал се явява от освободени щатни бройки  през годината, вследствие на лица напуснали системата, пенсионирани, починали, в продължителен отпуск, включително по болест.

Честно казано, бих желал при възможност това да бъде редовна практика в дейността на Висшия съдебен съвет при наличие на необходимия за това финансов ресурс, тъй като е скромен израз на отношение и признание за положения труд от магистратите и служителите през цялата година и малък стимул, който съдебната власт може да си позволи, по отношение на тях. За последен път допълнително трудово възнаграждение в размер на 34.28 % от основна заплата плюс ранг е предоставено през 2014 година с решение на ВСС по протокол № 59/10.12.2014 г., т. 6.

Зам.-министър на транспорта взел 8 000 евро за разрешителни на превозвачи

Предишна новина

Шефът на ДАИ в Пазарджик вкара в затвора свои служители с превантивна цел

Следваща новина

Коментари

11 Коментара

 1. 11
  Спиридон (фотограф) | нерегистриран
  1
  0

  Снимчицата кърти МиФки. Изобщо не взима!

 2. 10
  допълнителното трудово възнаграждение | нерегистриран
  4
  -12

  Спешно трябва да се приеме законова разпоредба и всеобщо-важаща за всички ведомства и власти според която освободените щатни бройки и незаети през годината се отнемат от общата численост на ведомството. Казват им мъртви души в държавната администрация, незаети щатни бройки, за които обаче винаги се залагат средства за заплати. И тези незаети щатни бройки се поддържат от десетилетия за да се дават бонуси на другите.

 3. 9
  истини за Магдалинчев! | нерегистриран
  4
  -1
  До коментар #3 от " | нерегистриран":
  Браво на Магдалинчев! Съдия от кариерата и достоен човек. Кротко, ясно и с нужната тежест даде да се разбере, че съдиите следва да бъдат уважавани, а и стимулирани за труда им. Надявам се за в бъдеще да не се допуска съдиите да бъдат унижавани и трудът им да бъде обезценяван.

  Коментарът беше изтрит от модераторите, не защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица, а защото съдържаше нетърпими за модераторите истини за Магдалинчев!

 4. 8
  евала,бе | нерегистриран
  13
  -5

  с една дума тия които съвестно са си гладали работата,и тези които са мамили закона ,и заради тях е осъдена държавата ще получат по равно.Те това е стимул за младите магистрати,евала,евала

 5. 7
  ************************************************************************ | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6
  допълнителното трудово възнаграждение | нерегистриран
  3
  -14

  9.8 млн. лв. Те представляват реализирани икономии от разходи за персонал и издръжка, както ....

  Икономията от разходи за персонал се явява от освободени щатни бройки през годината, вследствие на лица напуснали системата, пенсионирани, починали, в продължителен отпуск, включително по болест. Спешно трябва да се приеме законова разпоредба и важаща за всички ведомства и власти според която освободените щатни бройки и незаети през годината се отнемат от общата численост на ведомството. Защо незаконосъобразно се отнема допълнителното трудово възнаграждение на лица напуснали системата, пенсионирани, починали, в продължителен отпуск, включително по болест? Те също са дали своя принос в работата на учреждението. В бюджетно предприятие, икономиите на разходите за заплати не трябва да могат да се използват за увеличаване на индивидуалните основни месечни заплати и допълнителни възнаграждения с “балкански привкус”. Те не представляват реализирани икономии от разходи за персонал и издръжка.

 7. 5
  | нерегистриран
  3
  -22

  А ето откъде идват парите- https://offnews.bg/temida/kabinetat-naliva-12-mln-leva-v-sadebnata-vlast-671134.html  Правителството налива 12.1 милиона лева в съдебната власт. Днес то взе решение за предоставянето на трансфера "за покриване на неизпълнение на приходната му част"

  Целева държавна субсидия. Вместо да отидат за раковоболните, отиват при вас. Знаете ли,че за новия ПЕТ скерер болните чакат по 6 месеца, а радиоактивния материал, необходим за изследването се внася от чужбина, вместо да се произведе в България, което би било възможно, ако субсидията беше насочена адекватно.

 8. 4
  | нерегистриран
  6
  -28

  Невероятно-тези несметни и незаслужени пари за 13-та заплата били "подигравка". Всъщност разбирам-за свикналите на бонуси в парцели за крайнонуждаещи се(например в съдийско-прокурорския квартал Черно море на Несебър сигурно 1000 лв са им малко)

  Вие съвсем сте се самозбаравили и ояли.

  Степенуване:

  НАГЪЛ-ПО-НАГЪЛ, МАГИСТРАТ.

  За раковоболните, които са половин милион човека държавата дава по 50 лв на месец за лекарства(300 млн бюджет, разделени между половин милион раковоболни). за повече-пари няма, за да има за вас.

  Или-за професор от БАН-заплатата е 780 лв чисти пари(а не по 3000 лв-колкото се дават на организираната група от окръжно ниво нагоре). Няма 13-та заплата за Академията.

  Единственото решение като в Грузия-пълен рестарт на съдебната система, вклч уволнение на всички, дори и на честните ,защото си мълчат пред безобразията.

  Може и решение като в Полша-с рецепция на новите полски закони.

  Ама вие съвсем сте самозабравили,че не сте незаменими, нито сте нещо изключителни, изключителни сте само в своята наглост , безкрайни претенции и ояждане .

  А оБществето ви гласува ...7 процента доверие.

  Посланици-като Ван Кестерен, като Уорлик добре ви описа като външни наблюдатели какво представлявате. 9. 3
  | нерегистриран
  79
  -5

  Браво на Магдалинчев! Съдия от кариерата и достоен човек. Кротко, ясно и с нужната тежест даде да се разбере, че съдиите следва да бъдат уважавани, а и стимулирани за труда им. Надявам се за в бъдеще да не се допуска съдиите да бъдат унижавани и трудът им да бъде обезценяван.

 10. 2
  | нерегистриран
  78
  -2

  Поздравявам лично този ВСС- след години законови нарушения, най- после се доказа, че не е въпрос на средства, а на желание.

 11. 1
  Калин Калпакчиев | нерегистриран
  12
  -38

  Колеги, призовам ви към обща стачка! Не може да се подиграватжд нас с това ДМС!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.