Не е спешно Красимир Влахов да бъде освободен от поста зам.-председател на ВКС

Не е спешно Красимир Влахов да бъде освободен от поста зам.-председател на ВКС

Няма нужда въпросът за освобождаването на Красимир Влахов като заместник на административния ръководител на Върховния касационен съд (ВКС) и ръководител на Гражданската колегия на ВКС да бъде разглеждан в спешен порядък, смята съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Няма основания и за незабавното назначаване на предложената на негово място от председателя на ВКС Лозан Панов – съдия Светла Димитрова.

Съдебните кадровици се обединиха около това становище във вторник, след като миналата седмица Панов официално предложи на съдийската колегия да назначи Димитрова за негов заместник и ръководител на Гражданската колегия на ВКС, както и респективно да освободи Влахов от длъжността.

Вчера, часове преди заседанието на Комисията по атестиране и конкурси (КАК) към съдийската колегия, казусът е внесен за обсъждане в спешен порядък от един от членовете на Комисията – административния съдия Александър Еленков. Мотивът му за това е необходимостта да се разбере дали Влахов ще продължава да изпълнява длъжността заместник на административния ръководител на ВКС. Еленков е изтъкнал още, че сред върховните съдии от Гражданската колегия на ВКС съществува напрежение относно освобождаването на Влахов. Това налагало незабавно решаване на въпроса.

Според КАК Влахов трябва да бъде освободен от длъжност, но да остане зам.-административен ръководител до назначаването на Светла Димитрова на негово място, тъй като във ВКС нямало и свободен щат за редови съдия. Нейното назначаване обаче не е възможно докато етичната комисия към съдийската колегия не излезе със становище относно номинацията й.

"Тази точка не беше посочена в дневния ред на Комисията вчера. Не ми е известно в кой момент тя е била включена. Това са факти, по които не виждам защо трябва да има спор. Мисля, че има членове на КАК, които и понастоящем са съдии във ВКС. Самата аз съм представител на Гражданска колегия на ВКС, мисля че имам ясна представа дали има напрежение в колегията. Считам, че тази точка не бива да бъде разглеждана в условията на спешност, тъй като такива предпоставки няма", възрази Олга Керелска.

Според председателя на ВКС Лозан Панов КАК е превишила правомощията си и е видоизменила предложението му. Той се изненада от спешността, която вменява Еленков, по отношение на въпроса. Самият той не бил настоявал за такова бързане. Освен това Панов смята, че е необходимо и да бъде чуто становището и на самия Красимир Влахов.

"Предложенията са функционално свързани (бел.ред. за назначаването на Димитрова и освобождаването на Влахов), видно от предложението на КАК е, че то няма общо с моето предложение", заяви Панов

Вероника Имова припомни, че върховните съдии от Гражданската колегия на ВКС са изразили положително становище по отношение на работата на Красимир Влахов.

"Възразявам на това, че точката трябва да се разглежда спешно. От протокола личи, че е проведено Общо събрание на Гражданската колегия, тогава редица колеги са се произнесли в подкрепа на неговата успешна дейност като заместник административен ръководител. Би следвало да се види протокола от това Общо събрание. Двете искания са свързани функционално, още повече, че в съда няма свободни щатни бройки. Няма обстоятелства, които да налагат спешното освобождаване на колегата Влахов, освен това няма и нужната информация по становищата относно съдия  Димитрова", заяви Имова.

С 9:2 гласа "за" съдебните кадровици, сред които и самият вносител на предложението Лозан Панов, решиха да отложат въпроса докато етичната комисията към съдийската колегия не излезе със становище относно Светла Димитрова. Очаква се това да се случи догодина. Против бяха само представляващият ВСС Боян Магдалинчев и Даниела Марчева.

Още по темата

Bet365 спечели дело за регистрация на словна марка пред Общия съд на ЕС

Предишна новина

Председателят на ВАС се срещна с бургаските административни съдии

Следваща новина

Коментари

12 Коментара

 1. 12
  n | нерегистриран
  11
  -9

  Незаменимия Влахов...Бог да пази България.

 2. 11
  VKS | нерегистриран
  10
  -12

  Съдиите от ГК мълчат за станалото на общото им събрание. Мълчали са си и когато Груев им е довел шеф от районния съд, защото те не стават. Да продължават да си мълчат и от тяхно име да говорят други.

 3. 10
  Ма разбира се! | нерегистриран
  8
  -2

  В т.нар. съдебна власт нищо не е спешно. Само смъртта ...

 4. 9
  до 6 и 5 | нерегистриран
  11
  -18

  Панов няма кадри във ВКС. Парашутист е. Както и Влахов. Затова си ги мерят за сметка на съда.

  Квалификациите на чуждите мнения не ти помагат. Това, което пишеш е валидно в хипотезата оставка на досегашния зам.председател, без да има предложение за нов. Тук е валидно искането на предложителя, а то е - нов заместник. Да не би предишния да е заел мястото с конкурс?

 5. 8
  освежаването във ВКС... | нерегистриран
  24
  -10

  ...трябва да започне със смяната на кадрите на Панов защото матталитетът им е слугински.

 6. 7
  до 5 | нерегистриран
  19
  -2

  Пишеш глупости. Точно обратното е, първо се гласува освобождаването и само, ако бъде факт се преминава към гласуване на кандидата. Надявам се, че не си пишеш решенията, както пишеш коментарите.

 7. 6
  Очевидец | нерегистриран
  25
  -3

  Ще е интересно да видим протокола от 18 октомври. Защото тогава се взе решение, доста различно от публикуваното на сайта на ВКС. Дано се пази звукозаписа, че иначе май ще се разпитват свидетели. Голям резил, Боже!!!

 8. 5
  противоречиш си Alfa | нерегистриран
  16
  -3

  Решението е едно - ротация. Изкуствено го делят на две. Становището на двете комисии е за това дали Димитрова отговаря на критериите. Дали Влахов не отговаря, становище не се изисква. Значи решението е само за нейния избор и имплицитно включва освобождаването или неосвобождаването на Влахов, макар и с отделен диспозитив. Неговото освобождаване е функция от предложението за нейния избор, а не обратното.

 9. 4
  Alfa | нерегистриран
  20
  -6

  Не е единно и няма как да се вземе решение за назначаването на нов зам. председател преди да са готови становища на поне две комисии за Светла. Панов е внесъл предложението на 14.12 (нищо, че общите събрания бяха през октомври и ноември)и по този начин е предопределил смяната да бъде направена най- рано в средата на януари. Това е и причината да се предложи гласуване веднага, за което не се изискват никакви допълнителни формалности. Все пак се твърди, че има напрежение и е глупаво то да продължава още почти месец. Весели празници!

 10. 3
  Юридическа наглост | нерегистриран
  7
  -14

  Явно ВСС-Мешерето готви "вълчи капан" за Борисов точно по време на ЕвроПредседатеството, когато пострадали, онеправдани и ограбени граждани ще излязат на улицата за да потърсят справедливост от безобразията на мафиотско-партийно-номенклатурната, олигархично-кастово-задкулисна, милиционеро-ченгесаро-фатмашка, финансово-криминално-корупционна, съпружеско-шуро-баджанашко-кумовско-сватоваска, масонско-темплиерско-спецсексуално и патриотарско-идеологично-догматична КОТЕРИИ в съдената система!

 11. 2
  | нерегистриран
  41
  -5

  Напрежение във ВКС има и то не е само в ГК.

 12. 1
  глупости на търкалета | нерегистриран
  34
  -8

  Шекерджиев и Имова се излагат с тези бройки.

  Светла Димитрова да не би да идва от друг съд? С избора и за зам.председател се освобождава бройката и за редови съдия. Влахов ще заеме тази бройка. Затова решението е единно с два диспозитива.

  Не са лоши юристи и трябва да са наясно, значи зад мнението им стои друго....

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.