Кой е виновен за шесторното убийство в Нови Искър?

Кой е виновен за шесторното убийство в Нови Искър?

Разговорът за съдебната система и съдебната реформа няма как да се затвори в тесните рамки на професионалната юридическа гилдия. Колкото и определени групи за натиск съзнателно да са заинтересовани от това. Просто защото съдебната система не е частна, а така се получава, че от нейните решения страдаме всички като граждани.

От нейните решения пострадаха и шестима невинни българи от Нови Искър. Бог да прости избитите от рецидивиста Росен Ангелов. Бог прощава, но ние като общество не трябва да простим на всички онези, които де факто са истинските убийци на разстреляните ни сънародници. Това са:

Съдиите, прокурорите, дознателката, благодарение, на които Ангелов се е добрал отново до свободата, след като е бил заловен за поредното му престъпление – блудство с 11-годишно дете!

Депутатите и министрите от последните десетилетия, които не са направили нужното, така щото законите да пращат закоравелите престъпници директно зад решетките, а не по улиците. А Росен Ангелов е тежък рецидивист, това Темида трябваше да го види дори и под прословутата си превръзка на очите.

Да припомним фактите накратко, защото съм убеден, че цялата държава вече е наясно със скандалния казус.

Росен Ангелов лежи в затвора за кражба на крупна сума в средата на 80-те. 15 години по-късно е осъден за втори път, този път за изнасилване. В последствие той излежава част от присъдата си и се възползва от възможността за условно предсрочно освобождаване (Подобно на казуса "Наглите", при който двама от тях бяха скандално освободени миналата година от Софийския градски съд и единствено острата обществена реакция доведе до отмяна на решението от горната съдебна инстанция).

Да се върнем към Ангелов и неговата трета присъда от 2009-та година - осем години лишаване от свобода. Третото му наказание е наложено заради блудство с 11-годишно момиче. Но точно когато той е трябвало да влезе зад решетките и вече е изчезнал. 

Изчезва, защото дочаква окончателната си присъда на свобода, а не в ареста. Нищо, че го съдят за блудство, а вече е лежал в затвора за изнасилване. Този абсурд дори няма нужда от повече коментар!

Сигурно, ако беше оставен в ареста, щеше да се намери някой правозащитник, който да го ожали и да е завел дело пред Европейския съд за правата на човека. Нали Съдът в Страсбург се е превърнал в доходна мина за обезщетения на шепа адвокати, част от които дори са били или са съдии в ЕСПЧ.

Да – след упорито търсене най-накрая спецполицаите го издириха. Намериха трупа му, водещи криминалисти вече многократно предвидиха, че той ще се самоубие. И какво от това? Днес е Росен Ангелов, утре ще е Иван Иванов, Петкан Петканов или Тодор Тодоров. Имената са без значение. Значимото в случая е поредният крещящ случай, в който държавата абдикира от най-важното си задължение, част от невидимия обществен договор, който сме сключили с нея – да пази нашия живот, имущество и дом от престъпниците.

Виновните вече ги посочих. Те не са един или двама. Но общото между тях е безхаберието и нежеланието да решат истинските проблеми на хората. Които, повярвайте ми, грам не се интересуват от квотите на Христо Иванов във Висшия съдебен съвет, от есемесите и болтовете на Лозан Панов, от протестите на стотина души срещу Цацаров. Българите искат правосъдие за себе си, а не за всеки, който съумее да измами системата – дали с пари или със задкулисен натиск.

Българите искат от съдиите не да политиканстват, не да участват в партийни циркове пред Съдебната палата, не да коментират актуалния политически живот в страната – затова си има социолози, политолози, анализатори. Българите искат съдиите да вкарат престъпниците зад решетките, за да не вършат нови престъпления, а не да са така загрижени за тях, че чак да вземат работата и на адвокатите.

Българите искат прокурорите да работят. Не да си търсят вратички и оправдания за некачествени нормативни актове и лошо изградена обвинителна пледоария. И най-накрая тези прокурори да вземат и да обяснят, но те самите, а не единствено обвинител № 1, кой се опитва да им оказва натиск - скрит и явен. Да сте чули Асоциацията на прокурорите да е изразила позиция за ежедневното охулване на професията и работата им от подсъдими и техните адвокати?

Българите искат политиците да спрат да се занимават с Венециански комисии и размахване на плашила по студия и псевдо загрижени за съдебната система дискусии. Да – по телевизията и от прозореца на кръчмите из софийския център се вижда едно, но в Нови Искър е друго.

И сега ще задам няколко въпроса:

Къде е коментарът по темата на правосъдния вицепремиер Екатерина Захариева? Която май забрави ангажиментите си към ресора, съдейки по свикания веднъж антикорупционен съвет от встъпването й в длъжност преди близо 9 месеца. Къде е министър Цачева?

Къде е коментарът по темата на Лозан Панов? Шефът на ВКС сезира Конституционния съд заради Специализирания съд, но не е обелил и дума защо закоравял рецидивист осем години се крие от органите на реда, защото не се е намерил съдия, който да му измени мярката от "Подписка" в "Задържане под стража". Нали г-н Панов помни, че главната цел на правосъдието е да брани гражданите или пак ще каже – къде е била полицията, която не го и издирила, защо прокуратурата не си е свършила работата и така водевилът ще продължи. Защо Панов сам не излезе, още в петък, за да каже – съдията отказал да наложи постоянен арест на Росен Ангелов по обвинението за блудство е… Макар и веднъж, прокурор е поискал "Задържане под стража", но то не е уважено. Няма промяна на мярката за неотклонение и когато Ангелов чува, че е осъден на 8-години затвор. Няма изменение на мярката "Подписка" и когато и втората съдебна инстанция потвърждава ефективната присъда. Е, как да не избяга, като съдебната система реално го толерира да направи точно това.

Вместо тези анализи, съдия № 1 сигурно пак се чуди какви тълкувателни решения да измъдри, така щото съдилищата как да пускат престъпниците на свобода. Защото дотам стигнахме, че върховни съдии, наравно с адвокатите, атакуват поправки в НПК, чиято идея е ускоряване на процеса срещу "високата" корупция и тежката организирана престъпност.

Къде е коментарът по темата на идеолога на съдебната реформа Калин Калпакчиев? Помним ексчлена на ВСС като първи поборник за правата и свободите на гражданите, като виден анализатор на кривиците и недъзите в българското правосъдие. И миналата седмица нямаше как да пропуснем мъдростите му, препечатани в издания, чиито собственици са "клиенти" на правосъдната система.

Къде е коментарът по темата на НПО-тата, които често протестират за съдебната реформа? Явно протестират, всъщност, за някаква друга реформа - кадрова по-скоро.

Къде е коментарът на експравосъдния министър Христо Иванов? Нали първата и единствена негова задача е съдебната реформа? (Освен смяната на главния прокурор и ВСС). Явно е пропуснал темата на седмицата покрай участието си в корпоративния спор на една група с друга група за втори лифт в един курорт.

Къде е най-голямата магистратска организация, обхващаща над 10 процента от българските съдии? Къде е декларацията на Съюза на съдиите в България? Които обичайно пишат дори за най-незначителни казуси, като например засегнатата им чест от въпроса защо техният ръководител - съдия Весислава Иванова, не си е направила отвод по делото на бизнесмена Иво Прокопиев, според десетки медийни публикации свързван с тяхното НПО. Не направи отвод и по делото на Ценко Чоков. По него страна бе лично главният прокурор Цацаров – основен опонент на ССБ. Или може би чакат настоящия коментар, за да се ожалят?

Къде е Сотир Цацаров? Той също трябва да говори, за да разбере обществото – къде са проблемите, къде са пропуските и кой пречи на държавното обвинение. Защото е ясно, че прокуратурата поне това иска, но очевидно не винаги не успява, дали заради некачествена работа, а най-вече и заради лобизъм, натиск и липса на воля у политиците, които коват законите.

Къде са протестиращите пред Съдебната палата? Не мислят ли, че бруталният разстрел на шестима българи, за който видима вина носят неуспелите да вкарат убиеца в затвора правораздавателни органи, е достатъчна причина за недоволство?

Тук основателно може да се отправи въпрос и към ръководството на МВР, далеч не само настоящото, а всички дотук. Къде са ви полицаите в малките населени места? Нали и "Жандармерията" трябваше да пази безлюдните села и махали? А полицаите, които се водят квартални или отговарят за определени населени места, те защо не знаеха кой е обитател на вилата на "Горския човек", сигурно точно по това време са решили да протестират за пореден път.

Къде е и местната власт? Кметовете и кметските наместници знаят ли, че на териториите на населените места, за които отговарят, има неидентифицирани обитатели.

Директорът на Националната полиция Христо Терзийски също е прав, когато е недоволен, че домоуправители, работодатели и познати на Ангелов, макар да знаели, че е избягал от затвора, не са сигнализирали органите на реда. Какво ще стане сега с тези "неми" свидетели на нарушаването на закона? Дано получат наказание, поне да е урок за следващите, които са решили "да си затварят очите".

Но вместо протест за това, заинтересувани кръгове продуцират протести за избора на председател на ВАС, нищо че той е получил безапелационна подкрепа на два състава на ВСС или защото призвана да конфискува незаконно придобито имущество комисия е засегнала интересите на "Свещения агнец" на протестърите.

Протест срещу съдиите, прокурорите, полицаите, политиците, допуснали безумието в Нови Искър няма – има политически протест, маскиран като екологичен.

Истината боли.

А тя е видима – в България няма върховенство на правото, няма върховенство на закона. Такова щеше да има, ако Росен Ангелов бе в затвора. Това е съдебната реформа. Това е проблемът на съдебната система.

А не битката на едни задкулисни олигарси с други задкулисни олигарси (и техните медии-бухалки) на теми: лифт, кадрови назначения тук и там, прокарване на удобни политически каузи през партии марионетки и техните лидери-пионки.

И накрая, но не на последно място:

Бог да прости жертвите от Нови Искър. Ние, обаче, няма да простим на техните истински убийци – съдии, прокурори, дознатели, полицаи, депутати, министри, които с безхаберието си през последните осем години са виновни за ужасяващата трагедия.

Даниел Петров е докторант по Политология. Темите на научните му изследвания са свързани с българския политически процес и обществените трансформации в периода след 1989-1991 г. и проблемните полета в отношенията по оста "власт-институции-граждани". Професионалните му интереси са в областта на организацията и управлението на предизборни кампании, продуциране на телевизионна публицистика, изготвяне на стратегически анализи и концепции в сферата на публичните политики.

"Правен свят" е готов да публикува и други мнения по темата.

Още по темата

Бивш депутат е изпратен на съд за подкуп

Предишна новина

Трима прокурори, четирима следователи и служител от Велико Търново наградени от ВСС

Следваща новина

Коментари

24 Коментара

 1. 26
  Как кой?! | нерегистриран
  6
  -2

  Лозан Панов е виновен!

 2. 25
  следващ бисер: | нерегистриран
  15
  -3

  "А тя е видима – в България няма върховенство на правото, няма върховенство на закона. Такова щеше да има, ако Росен Ангелов бе в затвора. Това е съдебната реформа. Това е проблемът на съдебната система."  Труженико, то процес не е почнал, ти вече осъди един човек, с доказателствата за чиято вина дори не си грам запознат.

  Но то така е, кога човек се занимава с туй, де не му е работа и изпълнява поръчки по възможно най-тромавия начин.

  Това е то политическата реформа у нас. Това е проблемът на България.

 3. 24
  | нерегистриран
  7
  -1
  До коментар #16 от "lion | нерегистриран":
  До №8

  Кой контролира изпълнението на мярката за неотклонение "подписка"? Как прокурорът и съдът разбират, че обвиняемият/подсъдимият е нарушил тази мярка, ако той се явява редовно на заседанията? Защо писачът под №8 наистина не хване гората своевременно и безвъзвратно?

  Ма как ще хване гората?

  Нали виждаш какво се случва с "горските"?

 4. 23
  | нерегистриран
  12
  -1

  "Разговорът за съдебната система и съдебната реформа няма как да се затвори в тесните рамки на професионалната юридическа гилдия."  Ама разбира се! Как не? Требе да се възложи да го ръководи поредният сикаджия- борец, например, да не се оттърват пак козите, че лошо ни се пише!  "Просто защото съдебната система не е частна, а така се получава, че от нейните решения страдаме всички като граждани.

  От нейните решения пострадаха и шестима невинни българи от Нови Искър."

  Ей, че гениално! Все едно слушам дон Цеко Апартаментов да говори за литература! Бравос! Каква далновидност, какъв асоциативен бърз бистър покток на празнословието и раболепието.

  Дори не се нуждае от опровержение, това само крещи: "Вижте ме! Как ми възложиха да плюя по съдебната система! И ще го правя! Понеже за друго не станам!"

  Ашконсулт, бабаитино!  И да ме трият тез, дето ти поръчаха помията, все едно - от истината не боли, но от лъжата и клеветата, като изсипаните от теб - да.  А дали конкретно субектът Росен Ангелов е извършил шест + 1 убийства, това никога няма да се установи, т.к. съвсем в реда на нашенската действителност устата му бе затворена и до процес не се стигна. Страницата се затвори удобно и няма да се ровичка кой наистина и защо.

  Спи спокойно. И тичай за хонорарчето сега. 5. 22
  | нерегистриран
  12
  -1
  До коментар #8 от "до 4 и 6 | нерегистриран":
  Всезнайковци, как да изпълни прокурорът присъдата и органите на МВР след като великите съдии са оставили с МН "подписка" осъден на 8 години лишаване от свобода. Като чуеш тази присъда и тя не подлежи на обжалване единственото, което ти остава е да хванеш гората. Справка - виж подсъдимият за убийството в дискотека "Соло".

  И кво?

  Съдията оди да го дири по паланките и да го води саморъчно и самолично, да го подписва дори?

  Я си гледай хранилката, че тоя път много се изложи! Изложи яко и тия, дето ти ги поръчва подобни некадърщини.

  Следващия път барем се консултирайте, групата, с някой истински специалист-юрист. Че много жалки станахте.

  И вижте за разнообразие да не се подписвате като "политолог", а поне като "адвокат", да има някаква тежест глупотевината ако не за пред юристите, то барем за пред обикновените хорица.

 6. 21
  Колко "умело", | нерегистриран
  20
  -1

  след появата на последните постове, ПС премести настоящия материал от "Водещи новини" на 5 мясно, като го замести с поредното неуместно излияние на един от многото "титани" на правната мисъл у нас. Браво, така се прави!

 7. 20
  КЪДЕ Е...? | нерегистриран
  17
  -1

  Ако действително посочените в писанката лица са в неизвестност, то авторът би следвало да се обърне към компетентните органи и да поиска обявяването им за ОДИ. На слука !

 8. 19
  | нерегистриран
  19
  -1

  Един министър изготви законопроекта "Наглите". Една министърка го внесе в парламента и той стана закон. И докато публиката се радваше, че екип "Наглите - 1" остана в затвора, то доста по-дискретния екип "Наглите-2" се оказа на свобода и заработи - 7 души на едно място, един бизнесмен на друго ... И занапред ще е така, защото мафията изкара своите килъри от затвора.  Що се отнася да случката в Нови Искър е, някой определено вярва в идеята за 80-те процента дебили.  Значи един изнасилвач успява сам да изтрепе 6 души. Без заглушител. След това си прикрива следите ... като оставя част от гилзите в тяхната къща, а другата част занася в своята. Там оставя и дрехите си изцапани с кръв.

  След като така е прикрил следите си, то историята става още по-интересна. Взема, че отива в съседна къща и то само за да се гръмне там. Този път си е взел поука и се самоубива с предпазител - защото може да го чуят и да го заловят мъртъв. Чак тогава е намерен като труп, което обаче не е попречило да вземат от него ДНК още преди да започнат да го търсят.  И разбира се никой няма да си помисли примерно следното:

  Източил човека една крупна сума ДДС, която трябвало да дари на една фондация, а за себе си да остави само 1%. Полакомил се обаче човекът и не дарил 99% от източеното. Отишли едни момчета, пуснати от затвора благодарение на закона "Наглите" да потърсят парите, но човекът имал колебание дали да даде парите. За да са по-убедителни тези момчета прибрали жена му. Взели и тефтерче, за да проверят дали има записано нещо къде са 99-те %. Да, ама човекът се изплашил, че ако даде парите, вече като съвсем безполезен ще почине внезапно, първо за да бъде наказан за назидание на другото и второ, защото вече не е необходим, а знае много как се правят дарения на Фондацията. В крайна сметка звъннали по телефона и им казали, че ще намерят още много дарители за Фондацията, но за да не станат нови фалове, този трябва да бъде наказан подобаващо за назидание, дори да не даде парите. Тъй че наказателната акция била изпълнена. После жената тъй като станала безполезна била метната в кладенеца. Проблемът е, че някак не върви да се разкаже по медиите какво е станало, а разсеяните дарители щели да се досетят и без пресата да им обясни подробно какви са били мотивите. За повече достоверност за убиец е набелязан човек с богато криминално минало. Взети са част от гилзите, а дрехата му е била потопена в кръвта на жената. Гилзите и дрехата са сложени в неговата къща, а него го отвели в съседната, та да се пробват да го убедят да си признае всичко. Той обаче се поопънал, тъй че се оказало, че мъртъв ще е по-полезен. Естествено бил използван заглушител, защото за изнасилвача може и да не е проблем, че наоколо ще чуят как го самоубиват, ама за тези, дето го самоубиват е проблем.

 9. 18
  Задунайски | нерегистриран
  18
  -2
  До коментар #17 от "Дидо Дъвката | нерегистриран":
  "Къде е Сотир Цацаров? Той също трябва да говори, за да разбере обществото – къде са проблемите, къде са пропуските и кой пречи на държавното обвинение. Защото е ясно, че прокуратурата поне това иска, но очевидно не винаги не успява, дали заради некачествена работа, а най-вече и заради лобизъм, натиск и липса на воля у политиците, които коват законите."

  Наистина, защо не ни обясни нещо за лобизма, като обясненията му да не се ограничават единствено до ЦУМ ![[_67977_]]

  Къде бил Цацаров? Как къде!? празнува Новы Годом с тавариш Чайка и получава инструкции

 10. 17
  Дидо Дъвката | нерегистриран
  22
  -1

  "Къде е Сотир Цацаров? Той също трябва да говори, за да разбере обществото – къде са проблемите, къде са пропуските и кой пречи на държавното обвинение. Защото е ясно, че прокуратурата поне това иска, но очевидно не винаги не успява, дали заради некачествена работа, а най-вече и заради лобизъм, натиск и липса на воля у политиците, които коват законите."

  Наистина, защо не ни обясни нещо за лобизма, като обясненията му да не се ограничават единствено до ЦУМ ![[_67977_]]

 11. 16
  lion | нерегистриран
  18
  -1

  До №8

  Кой контролира изпълнението на мярката за неотклонение "подписка"? Как прокурорът и съдът разбират, че обвиняемият/подсъдимият е нарушил тази мярка, ако той се явява редовно на заседанията? Защо писачът под №8 наистина не хване гората своевременно и безвъзвратно?

 12. 15
  х | нерегистриран
  26
  -1

  Очакваме с нетърпение пламенния коментар на автора за новото убийство на сикаджията, израстнал до виден бизнесмен, близък до управляващите.

 13. 14
  И колко упорито | нерегистриран
  32
  -1

  някой /вероятно автора на обсъжданата писанка/ цъка минуси, сякаш това има някакво значение....

 14. 13
  Коментатор | нерегистриран
  32
  -2

  Колко категорично се обвинява един човек за извършено убийство, без съд и присъда!!!

 15. 12
  Излиза ли сметката | нерегистриран
  34
  -2

  Така е, сметката на колегата №9 излиза. Дори да беше изтърпял осемгодишната с присъда от 2009 год. Росен Англов щеше да е на свобода през 2017 и можеше да извърши убийство. Безусловно прав е и №6, че през тези 8 години той явно изобщо не се е крил, но никой не си е направил труда да го издири.

  Но в крайна сметка и двете неща са без значение, защото Росен Англов едва ли е извършителят на шесторното убийство от Нови Искър.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.