Любо Гребеца остава в затвора, жертва на "Наглите" е предсрочно освободен

Любо Гребеца остава в затвора, жертва на "Наглите" е предсрочно освободен

Любомир Димитров – Гребеца, осъден през 2014 г. на десет години затвор заради участието си в групата за отвличания "Наглите", получи пореден отказ да излезе на свобода предсрочно. Това стана ясно от днешното решение на Софийски градски съд, който се произнесе по трета поред молба на Димитров за условно предсрочно освобождаване от затвора.

Димитров е излежал девет години от присъдата си и твърди, че се е поправил и покрива всички законови изисквания за освобождаването му.

Администрацията на затвора и прокуратурата обаче смятат, че Гребеца не се е поправил, има риск да извърши друго престъпление, а освен това е подсъдим и по друго дело – за двойно убийство. Съдът се съгласи с тези мотиви.

Това е трети негов опит да излезе предсрочно от затвора. През май м.г. СГС го пусна 2 години и 11 месеца по-рано, но Апелативен съд - София отмени определението на магистратите от по-долната инстанция.

През ноември м.г., Гребеца отново пусна молба за условно предсрочно освобождаване, но поради това, че не са минали необходимите шест месеца от подаването на предходната му молба, съдът отказа да го освободи.

Днес СГС реши да освободи от затвора шест години и половина по-рано Васил Манитаков, един от потърпевшите от престъпната дейност на групата за отвличания "Наглите".

Той е бил отвлечен от бандата през 2008 година,  докато търпи присъдата си за трафик на хероин в общежитие с лек затворнически режим в Казичане. Освободен е 11 дни по-късно, срещу 241 хил. евро. По-късно Маникатов даде и показания срещу част от членовете на "Наглите".

Според съдия Вера Чочкова, която разгледа молбата на Маникатов, той е изтърпял половината от наказанието си (кумулирана 23-годишна присъда за трафик на наркотици), ползва се с добро име сред затворниците, изпълнявал и всички разпореждания на служителите в затвора.

Маникатов излиза на свобода при 6-годишен изпитателен срок и при условие, че в рамките на 2 години ще посещава пробационен служител.

 

Още по темата

Магистратската организация прати бургаските журналисти да се вдъхновяват от решенията на ЕСПЧ

Предишна новина

Валентин Златев предупредил първи за пробив в митницата, докладът на ДАНС през 2017 г. е четен от депутати

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  | нерегистриран
  1
  0

  Пишете го избегалев - предстои присъда в СГС по делото за двойния разстрел в Плана. Освен ако не е оправдателна...

 2. 3
  | нерегистриран
  1
  -1

  "Освободен е 11 дни по-късно, срещу 241 хил. евро."  А кой срещу тях го е пуснал? Защото така както е написано изглежда, че е платено за услугата по освобождаването, а не за нещо друго!  "ползва се с добро име сред затворниците"  Когато една държава се управлява от мафията е от значение мнението на разбойниците, а не на останалите граждани! 3. 2
  Наглеца | нерегистриран
  2
  -1

  На Гребеца му остават 8 месеца. Дали за това време ще се поправи? Като не се е поправил и е опасен ще го задържите ли след тези 8 месеца?

 4. 1
  | нерегистриран
  5
  0

  "Администрацията на затвора и прокуратурата обаче смятат, че Гребеца не се е поправил, има риск да извърши друго престъпление, а освен това е подсъдим и по друго дело – за двойно убийство. Съдът се съгласи с тези мотиви."

  Ако горното е вярно, то САС следва да отмени определението /не е решение/, тъй като СГС не е изложил свои мотиви, а е възприел тези на прокуратурата.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.