Промени в НК вместо ратифициране на Истанбулската конвенция

Промени в НК вместо ратифициране на Истанбулската конвенция
Снимка: БСП

БСП предлага промени в Наказателния кодекс и в други закони, с които "доброто в Истанбулската конвенция да стане факт". Това обяви на пресконференция в Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Внасяме предложение насилието в Наказателния кодекс (НК) да се третира като престъпление от общ характер, досега то беше от частен характер и не даваше възможност да се преследва със способите на държавното обвинение", каза тя. Като следващо предложение Нинова посочи създаване на квалифициран състав, с който се увеличават наказанията срещу лица, извършили насилие и особено в случаите на рецидив.

"С тези предложения изпълняваме онези изисквания на Истанбулската конвенция, които очакват от държавите да приведат националното си законодателство в този вид", каза още председателят на БСП. По нейните думи това е първа стъпка от цял комплекс промени в законодателство. Тя каза, че следващата седмица левицата ще продължи с предложение, което създава кризисните центрове във всички областни градове. "Отново декларираме, че сме за всички мерки за борба с домашното насилие, както сме го правили в годините досега - с национални кампании, промени в законодателството, предложения за закони по тази тема. За нас е абсолютно неприемливо домашното насилие, във всичките му прояви, и затова предлагаме реално решение на тези проблеми чрез тези промени в българските закони", обяви Корнелия Нинова.

Още по темата

Законът не забранява трети ръководен мандат, но трябва да е в друг орган на съдебната власт

Предишна новина

Прокурор Иванка Которова от ВКП е определена за национален член в Евроюст

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.