Три месеца и половина съдът блокира делото срещу депутата със суджука

Три месеца и половина съдът блокира делото срещу депутата със суджука
Бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, снимка: архив, БГНЕС

Три месеца и половина съдът блокира делото "Суджукгейт", установи проверка на "Правен свят" по хода на едно от най-шумните разследвания за злоупотреби от представител на властта през изминалата 2017-та година.

На 31 юли м.г. прокуратурата повдигна шест обвинения срещу бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, който нашумя с изнудването на бизнесмен от Добрич, принуден да се раздели с 4 тона суджук и 60 кг. филе "Елена", които трябвало да стигнат до премиера. Наложи се лично главният прокурор Сотир Цацаров да уточнява, че Борисов не е получил нито грам от деликатесите. След като прокуратурата поиска 45 000 лв. "парична гаранция" за свободата на Мартинов, Софийският градски съд (СГС) я намали на 20 000 лв.

Оказва се, че проявеното снизхождение от Градския съд по отношение на бившия представител на управляващата партия е продължило и след това.

От 3 октомври 2017 г. и до днес, обвинителите нямат достъп до материалите по делото. Причината – преди три месеца и половина в СГС е внесено искане, по реда на гражданската конфискация, за допускане на обезпечение на наказанията глоба и конфискация по отношение на обвиняемия Мартинов. Приложени са и всички материали от разследването – общо 16 тома и 6 папки. 

От следващия ден – 4 октомври, когато е издадена обезпечителна заповед, разследващите не могат да ползват събраните към този момент материали по делото. След близо три месеца изчакване, в края на 2017 г. от СГС е поискано да върне материалите или поне да бъде осигурен достъп до делото, с цел направата на копия. Преди две седмици разследващите са уведомени, че засега делото не може да бъде върнато, защото се изчаквал отговор от Народното събрание, във връзка с указания от Софийския апелативен съд. Успоредно с това, съдът не е намерил за нужно дори да отговори на искането за изготвяне на ксерокопия на материалите.

Разследващите органи не изключват, отказът на съда да върне материалите, да има за цел забава и изтичане на процесуалните срокове за приключване на производството, което заедно с невъзможността на съда да предостави материалите на защитата на обвиняемите, може да послужи за последващи жалби за нарушение на правото на разглеждане и решаване на делото в разумни срокове, гарантирано от Европейската конвенция за правата човека и основните свободи.

Разследващите органи са категорични, че действията на съда пречат и отлагат внасянето на обвинителен акт срещу бившия депутат. Блокирането на делото, известно като "Суджукгейт", може да цели последващо разколебаване на свидетелите, коментираха пред "Правен свят" разследващи и припомниха, че непосредствено след разкритията за незаконни действия на бившия парламентарист от ГЕРБ, свидетели срещу него се оплакаха от заплахи и натиск. Наложи се в Добрич спешно да бъдат изпратени командоси от Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор.

По "Суджукгейт" има повдигнати обвинения срещу общо четирима души. Освен Живко Мартинов, в края на декември като обвиняем беше привлечен и Петър Малджиев. Той е бил собственик на два хотела в курортното селище Кранево, казино в гр. Добрич и други търговски обекти. Оглавявал е "Аполо и Болкан" и е бил свързан с бившите силови групировки.

През ноември 2017 г., във връзка с започналото наказателно производство срещу Живко Мартинов, Малджиев се заканил с убийство на двама от свидетелите по делото, а спрямо трети се опитал да упражни принуда, като го заплашил със саморазправа, за да го мотивира да оттегли вече депозирани показания срещу Мартинов и Колев. Ако бъде признат за виновен, Малджиев може да получи наказание до 6 години лишаване от свобода за всяко едно от трите престъпления. Като обвиняеми по "Суджукгейт" са привлечени още бившият директор на ОДМВР-Добрич Веселин Колев и Розалина Брайкова, директор на областната дирекция по безопасност на храните-Добрич.

В компетенциите на Инспектората към ВСС е да установи какво налага материалите по делото срещу бившия парламентарист да бъдат блокирани в СГС. Още повече, че съдийката, която препятства скорошното приключване на едно от най-актуалните разследвания срещу представител на законодателната власт, ползвало се с имунитет, през миналата година се размина "на косъм" от дисциплинарно производство заради нарушения по друго "знаково" разследване, този път срещу магистрат. 

Още по темата

EК предупреди Румъния заради съдебната реформа

Предишна новина

Парламентът отхвърли първия вот на недоверие срещу третото правителство на Борисов

Следваща новина

Коментари

10 Коментара

 1. 10
  персенк | нерегистриран
  0
  0

  http://scc.bg/?p=7121#more-7121 - бе правен свят на коя мутра е собственост?! за един адвокат питам ! обидно прости се

 2. 9
  Др | нерегистриран
  1
  0

  Пука , че му дреме, боцка си от масли ите 20 години, сега ще го разтоварят малко и „пенсионер”

 3. 8
  Ларош | нерегистриран
  13
  -8

  Доживяхме! Великите прокурори от СГП използват медиите да се жалват! Ами да бяхте копирали нещичко от делото,че да ни Ви спъва работата. Ако не беше точно Суджукгейт дали щяхме да сме свидетели на подобни страдания?! Браво, колеги! Бащицата ще ви потупа... ама не е ясно по какво! Голям смях!

 4. 7
  Мегре | нерегистриран
  10
  -1
  До коментар #6 от "Въпросче? | нерегистриран":
  Само от любопитство да питам, "съдийката, която препятства скорошното приключване на едно от най-актуалните разследвания срещу представител на законодателната власт, ползвало се с имунитет", да не би да е с инициали В.С. и да е председател на 5-ти състав?

  А пък магистратът, заради който въпросната съдийка се е разминала "на косъм", е с инициали Р.Ч. !!

 5. 6
  Въпросче? | нерегистриран
  12
  -1

  Само от любопитство да питам, "съдийката, която препятства скорошното приключване на едно от най-актуалните разследвания срещу представител на законодателната власт, ползвало се с имунитет", да не би да е с инициали В.С. и да е председател на 5-ти състав?

 6. 5
  Влади Янева | нерегистриран
  6
  -4

  Добро утро. Една птичка пролет не прави!

 7. 4
  Това не е статия, а жалба от прокуратурата - препис | нерегистриран
  15
  -6

  И какво искате на внушите с това писание? Адвокатите също често нямат достъп до делата.

 8. 3
  Много наивно от страна на разследващите | нерегистриран
  14
  -6

  да не сканират делото преди да го изпратят в СГС. Или пък е нарочно - за да има за какво да мрънкат.

 9. 2
  ДС | нерегистриран
  11
  -2

  класика в жанра.....

 10. 1
  Лазар Груев | нерегистриран
  7
  -7

  Борянче, ще се видим довечера!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.