С Истанбулската конвенция не се въвежда трети пол

 С Истанбулската конвенция не се въвежда трети пол
Цецка Цачева отново се обяви за ратификацията на Истанбулската конвенция, снимка: БНТ

Категорично няма решение за оттегляне на законопроекта за ратифициране на Истанбулската конвенция от парламента, от страна на вносителя - Министерски съвет. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева в предаването "Денят започва с Георги Любенов" на БНТ.

"В последните дни на седмицата Парламентарната група прецени, че има нужда от още време, за да се запознаят всички коментиращи темата с документа, с меморандума към него, както и с конкретното становище, което пристигна от Правна дирекция на Съвета на Европа по инициатива на Външно министерство, в който документ за пореден се казва ясно и категорично, че с конвенцията не се въвежда трети пол, не се разрешават еднополовите бракове, че всяка една държава с оглед възможността, която се дава в самата конвенция, може да я ратифицира с бележки, с резерви, както и че е възможно да се приеме тълкувателна декларация", коментира Цачева.

"В идните дни очаквам да продължи дебатът, но той да не бъде под формата на агитки и квалификации, без да се познават конкретно текстовете, защото чух какво ли не през тази седмица, но за съжаление, в мнозинството си тезите на нашите опоненти не се припокриват със съдържанието в конвенцията", каза още правосъдният министър.

Цачев коментира и позицията на коалиционните партньори на ГЕРБ - "Обединени патриоти" по темата.

"Позицията на нашите коалиционни партньори е ясна още от 2015 г., когато по решение на Министерски съвет тя бе включена като приоритетна тема с оглед на председателството тогава на Комитета на министрите на Съвета на Европа. Конвенцията е подписана през април 2016 г., затова се изненадвам, че има такива гласове, че видите ли едва сега, тепърва започва информираността на широката общественост по повод Истанбулската конвенция", каза Цачева.

За да няма спекулации и съмнение, за да е ясно - тази конвенция е против насилието и всякакво посегателство над жените. Това е основният смисъл на конвенцията.

Още по темата

Цецка Цачева обещала до края на февруари да ратифицираме Истанбулската конвенция

Предишна новина

Когато законът създава права, не може да бъде тълкуван ограничително

Следваща новина

Коментари

9 Коментара

 1. 9
  нормален | нерегистриран
  1
  0

  ИСТАНБУЛСКА ДЖЕНДЪРВЕНЦИЯ - Хора, бдете!

 2. 8
  пак аз | нерегистриран
  1
  0

  Публикувано във факти.бг:  Любка Качакова-

  джендър проповедници  Любка Качакова: Бойко, полудя ли?

  Четете и споделяйте, призовава бившият зам.-министър

  Публикувана: 28 Януари, 2018 15:00

  39 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 5253

  Любка Качакова: Бойко, полудя ли?

  Снимка: фейсбук

  Мария Атанасова

  ШРИФТ ПЕЧАТ  Коментар на бившия зам.-министър на екологията Любка Качакова от фейсбук:  Тя работата много по-дебела била! Не стига, че ще посягат на съзнанието и възпитанието на децата ни, ами и не мож` ги пипна!

  Джендър проповедниците ще се ползват с имунитет и защита?!

  Нашите закони няма да важат за тях?!

  С какъв акъл Цачева го е гласувала? Може и престъпник да влезе като джендър проповедник, полицията не може да го пипне!

  Това не е конвенция за защита на жените!

  Това е живо поробване! Това е пълно падение!

  В най- тъмните времена на робството изтръгвали децата от ръцете на майките, сега тези искат да ги откъснат духовно с промиване на мозъка.

  Няма разлика!  Хора, стягайте се! Не отлагане! Не резерви! Пълно отхвърляне трябва!  Четете и споделяйте!  ПРАВА НА ДЖЕНДЪР ПРОПОВЕДНИЦИТЕ

  ЦИТАТ ОТ КОНВЕНЦИЯТА  "Членовете на GREVIO и другите членове на делегации, извършващи посещения в страните, се ползват от следните привилегии и имунитети по време на изпълнение на функциите си във връзка с подготовката и провеждането на посещенията в страните,при последващите действия и по време на пътуването във връзка с тези функции:  а)Имунитет от личен арест или задържане под стража и от конфискуване на личния им багаж, и имунитет от всякакъв вид правни действия във връзка с техни устни или писмени изказвания и всякакви действия, извършени от тях в служебно качество;  б)Освобождаване от всякакви ограничения на свободното им движение при излизане от и влизане в страната им на местопребиваване, както и влизане в и излизане от страната, в която изпълняват функциите си, и от регистрация като чужденци в страната, която посещават или през която преминават при изпълнение на функциите си.  Тоест! Могат да влизат в детските градини и училища както и колкото искат!  А това видяхте ли?!...Улеснения за митнически и валутен контрол?!  3) По време на пътуванията, предприети при изпълнение на функциите им, членовете на GREVIO и другите членове на делегации, извършващи посещения в страните, получават същите улеснения по отношение на митническия и валутния контрол като представителите на чуждестранни правителства на временна официална мисия.  4) Документите във връзка с оценката на изпълнението на Конвенцията, осъществявана

  от членовете на GREVIO и другите членове на делегации, извършващи посещения в страните, са неприкосновени, доколкото засягат дейността на GREVIO. Не се допуска спиране или цензуриране на официалната кореспонденция на GREVIO или на официалните съобщения на членовете на GREVIO и другите членове на делегации, извършващи посещения в страните.  5) За да се осигури на членовете на GREVIO и на другите членове на делегации, извършващи посещения в страните, пълна свобода на словото и пълна независимост при изпълнението на задачите им, имунитетът от правни действия във връзка с техни устни или писмени изказвания и с всички техни действия в изпълнение на задачите им трябва да продължи да бъде предоставян дори и след приключването на мандата им

  за изпълнение на тези задачи."

 3. 7
  168 | нерегистриран
  2
  0

  Не се казва, че тази Конвенция предвижда създаване на международна група – орган към Съвета на Европа, който на всеки две години ще идва и ще ни мониторира наравно с всички други органи, които до момента са провеждали мониторинг по тези въпроси”, разкри Попова.. Този орган предвижда създаване на много сериозна институция, с наливането на огромни пари, с участието на много хора със страшно високи заплати към Съвета на Европа, снабдени с имунитет и привилегии, които ще ни дават оценка за изпълнението на Конвенцията. Един куп неправителствени организации, които работят по тези теми, очакват да бъдат разпределени големи финансови средства, за да си изпълняват задълженията. Това ще се случи и в България. " 4. 6
  адвокат–сак | нерегистриран
  3
  0

  Цачева да помисли над това: чл.3 буква в, чл.4 пар. 3, чл.12 пар. 1 , чл.14 пар. 1, чл.60 пар.1 , чл.61 пар. 1 от ИК, т.43, т.53, т.87. т.313 от Обяснителния доклад за ИК влизат в пряко противоречение с чл. 6 ал.2, чл.46 ал.1 , чл.5. , чл.33 ал.1 , чл. 32 ал.1, чл. 38 , чл. 11 ал.1 и ал.2 , чл.57 ал.1 и ал.2 и чл.58 от КРБ и чл. 14 ал.6 от Закон за КС във вр. с Решение № 14 от 10 ноември 1992 г. по к.д. № 14/92 г. за тълкуване на чл. 6 , ал. 2 от Конституцията (Обн., ДВ, бр. 93 от 17 ноември 1992 г.) и чл.3 и чл. 4 ал.2 и ал.3 от Закон за международните договори на Р.България и и на правни основания чл. 2 букви “b“, “c“ и “d“, чл. 3 буква “b“, “d“ и “е“, чл.4, чл.5 и чл.6 от КОНВЕНЦИЯ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ И НАКАЗВАНЕ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО ГЕНОЦИД във вр. с чл. 416, 417 и чл.419 от НК представляват законно основание да се търси наказателна отговорност за провеждане на геноцид от правителството на Р. България спрямо хетеросексуалните лица от българския етнос в Р. България.

  Цачева- нали уж беше ЮРИСТ?

 5. 5
  Травеститов | нерегистриран
  0
  0

  Да подкрепим красавеца от снимката.

 6. 4
  | нерегистриран
  14
  0

  Надеждата ми е в това,че Цецка Истанбулска промотира конвенцията. Обикновено нейните действия приключват с фиаско. А, сега сериозно. НЕ на ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ. Не я ратифицирайте на инат.

 7. 3
  Бесен | нерегистриран
  20
  0

  Стига толкова, махайте се, лицемери!!!

 8. 2
  | нерегистриран
  27
  -1

  Лъжеш Цецке. Ние отдавна сме ратифицирали конвенцията на ООН за закрила на жените. Тази конвенция е за въвеждането на джендър идеите в ежедневието ни.

 9. 1
  x | нерегистриран
  25
  0

  Въвежда се и още как-чл.3 б"в"-социален пол,а е нормално и съответстващо на Битие от Библията полът да е биологическо понятие!!! Освен това си имаме достатъчно закони-Закон за борба с домашното насилие от 2005 г.,Закон за закрила на детето,НК.Ако са несъвършени,поправете ги! Тая конвенция не ни е нужна.Освен това вижте чл.78 в конвенцията-не допуска резерви относно именно социалния пол!Четете, съпоставяйте текстовете и ще видите!!! А Ца-

  чева и Захариева са като Матросов на амбразурата...Ако съм на мястото на Негово светейшество Партиарха,на Гергьовден няма да им дам да целуват ръка и кръста Божий...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.