Фирма с 0 лева приходи е спряла поръчката за 1 млрд. лева

Фирма с нула лева приходи за последните три години спря търг за 1 млрд. лв. "Евро инвест" с жалба до КЗК блокира модернизацията на жп участъка Елин Пелин - Костенец.

За нея оферти трябваше да бъдат подадени до 9 февруари, а три дни по-късно те трябваше да бъдат отворени. В случая се стопира строителството на най-тежкия участък от линиите София - Пловдив - Свиленград и София - Пловдив - Бургас.

Проектът от Елин Пелин до Костенец е за 1 024 330 000 лв. В петък ЕК съобщи, че е одобрила 471 млн. евро за него по ОП "Транспорт". Ще се модернизират 51 км жп линии и 5 спирки. Ще бъдат изградени над 20 км тунели, най-дългият от които е 6,7 км. Ще се строят 23 моста и виадукти с обща дължина 3 км.

Скоростите, които ще бъдат постигнати след реконструкцията, са 160 км в час за
пътническите и
120 км в час за товарните влакове.

Трасето е разделено на 3 участъка: Елин Пелин - Вакарел, междугарие Вакарел - Ихтиман и Ихтиман - нова гара Костенец. Крайният срок за приключване на строителните дейности е 2023 г. Търгът бе обявен на 4 юли 2017 г., срокът за офертите бе 9 февруари 2018 г., а отварянето им бе насрочено за 12 февруари.

Сега временно процедурата е спряна, от НКЖИ се надяват скоро да бъде подновена. Вероятно сроковете за офертите ще бъдат удължени.

До седмици пък ще бъдат отворени оферти за модернизацията на следващия участък - от Костенец до Септември. Той се финансира от механизма "Свързана Европа", прогнозната стойност е 361 482 526,48 лв., като еврофинансирането е 151,52 млн. евро.

Срокът за офертите е 16 февруари, отварянето им е планирано за 19 февруари. Засега поръчката е отворена.

Модернизацията на тези два участъка отпушва тапата по вече модернизираните релси от Септември до Свиленград за 160 км в час, както и до Бургас.

Двама младежи убиха старец за удоволствие

Предишна новина

Надзирателите трябва да са наравно с полицаите*

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  Ана | нерегистриран
  0
  0

  Въпросът ми е към автора на дописката: В кой закон или подзаконов нормативен акт е указано какъв приход трябва да има едно юридическо лице, за да има право на жалба? Ако няма такова изискване, защо е публикувана дописката и доведена до знанието на хора, които изобщо не разбират що е то право на жалба? Чии интереси защитава тя? Ами по аналогия можем утре да кажем, че бай Иван, който няма нито лев приход за миналата година, освен своята пенсия - подаяние от 200 лв. за 40 години труд, няма право да обжалва актовете на властта. "24 часа" могат да си пишат всичко, но "Правен свят" няма право да препечатва глупостите им. Нали така?

 2. 1
  | нерегистриран
  2
  0

  Много анонимно! Една фирма на един човек е пуснала жалба срещу спечелен търг от една фирма на един друг човек.

  Пък става дума за едни много пари.

  Не че ще се пътува по бързо с БДЖ. Но тези едни много пари ще се усвоят от една фирма на един човек.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.