Съдийската колегия бламира опитите на Лозан Панов да смени заместника си

Съдийската колегия бламира опитите на Лозан Панов да смени заместника си

След три часа "лакърдии", както съдебният кадровик Драгомир Кояджиков определи случилото се днес по време на заседанието на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), мнозинството от членовете на Колегията бламира настоятелните опити на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов да премахне заместника си Красимир Влахов от поста му и на негово място да назначи Светла Димитрова.

Въпреки ожесточените опити на Олга Керелска да подкрепи тезата на Панов за необходимостта от подмяната на Влахов с Димитрова, десет от присъстващите четиринадесет членове на съдийската колегия не подкрепиха искането на председателя на ВКС.

Не стана съвсем ясно и с какви мотиви в крайна сметка Панов предлага на колегите си да отстранят Влахов от поста. Пред Гражданската колегия на ВКС ръководителят на съда е заявил, че липсва "доверие" и "синергия" между него и заместника му, а пред съдебните кадровици днес Панов обяви, че Влахов е направил съществени пропуски в работата си.

"Следва да обясня моите съображения. Във връзка с правомощията ми съм направил предложение за освобождаване на моя заместник. Няма да крия моето огорчение по повод спекулациите в публичното пространство. Във ВКС няма и не е имало напрежение, имаше опити да бъде предизвикано такова чрез медийни спекулации. Аз обаче няма да ги коментирам, за да не превръщам съда в заложник на властови амбиции. Доказал съм, че не се поддавам на медийни манипулации и спекулации. За да запази достойнството си, помолих съдия Влахов да подаде оставка", провокира дебата Панов.

По думите му с действията си като зам.-председател на съда Красимир Влахов се компрометирал като ръководител и така рушал доверието в себе си. "Имаме ценностни различия помежду си. Трудно мога да изпълня своята мисия в съда със съдия Влахов, тъй като имаме принципни разминавания в концепцията за управление и обезпечаване на съда",  призна си Панов.

"Да, в правомощията на председателя е да предложи заместник. Но това не трябва да се прави на база прокарване на концепцията, а на база професионалните качества. Когато се предлага смяната му на база прокарване на концепцията – това не е основание за освобождаването му.", контрира представляващият ВСС Боян Магдалинчев.

Сред доводите на председателя на ВКС за отстраняване на заместника му от поста беше и фактът, че заемал ръководна длъжност над 10 години, което било по-дълго дори от собствения му мандат като титуляр на съда. С това се създавала съдебна номенклатура, а съдия Влахов се бил вкопчил в поста си заради властнически амбиции.

Тези думи на Лозан Панов отприщиха вълна от негативни реакции от страна на членовете на Колегията.

"Имате право да си изберете заместниците, но искам да кажа, че четох материалите по случая в мотивната им част. Днес казахте неща, които не сте казал пред колегите ви във ВКС. Кому са нужни тези обвинения за лобистки интереси, за номенклатура, с които директно обвинявате колегата Влахов? Кому беше нужно да се излагат тези аргументи днес? Мисля, че това противопоставяне между двамата е изключително неетично. Иисус Христо е казал: "Който от Вас е безгрешен, пръв да хвърли камъка", намеси се Даниела Марчева.

Болшинството от съдебните кадровици в крайна сметка се обединиха около тезата, че е в правото на административния ръководител на всеки орган на съдебната власт да предлага свои заместници, но не одобри начина, по който председателят на ВКС се опитва да го направи.

"Ще гласувам против освобождаването на съдия Влахов не защото съдия Димитрова не е професионалист, не защото Общото събрание е изразило подкрепа за него. Ще гласувам против решението заради начина, по който то се осъществява. И мен ако ме освободят по този начин и аз бих се обидил", заяви Севдалин Мавров.

От своя страна Боряна Димитрова също сподели, че е потресена от начина, по който се цели отстраняването на Влахов.

"Превърнахте един лесен казус, в морален казус. Нямате право да унижавате по този начин нито един съдия или човек. Мисля, че съдия Влахов има достатъчно качества да бъде и съдия, и ръководител. Ясно е, че има дълбоко разстройство в отношенията ви. Това, което правите е прецедент", обърна се Боряна Димитрова към Панов.

И Красимир Шекерджиев подкрепи колегите си.

 "Ние не за пръв път избираме зам.-председател на съд, но за първи път избираме такъв на място, което не е свободно. Колегата Влахов не е подавал оставка. Вие се допитахте до колегите си в съда за мнение по избора на заместниците ви, но по неясни причини тяхното становище не беше съобразено. Това е Ваше право. Но днес трябва да решим какво налага смяната на съдия Влахов – липсата на синергия или несправянето му със задачите. Налице ли са предпоставките за смяна на заместника по искане на председателя?", попита накрая на дебата Красимир Шекерджиев.

В крайна сметка единствено Олга Керелска, Атанаска Дишева, Цветинка Пашкунова и самият вносител на предложението Лозан Панов гласуваха за отстраняването на заместник-председателя на ВКС.

От своя страна съдия Влахов официално потвърди пред "Правен свят", че до края на деня ще депозира лично оставката си в деловодството на ВСС в знак на чест и колегиалност единствено и само към колегата си Светла Димитрова.

Предстои на следващото заседание на съдийската колегия към ВСС да бъде гласувана оставката на съдия Влахов, както и съответно назначаването на поста на предложената от Лозан Панов Светла Димитрова. Съдебните кадровици ще решават и дали Красимир Влахов да остане редови магистрат във ВКС, ако самият той го поиска.

Още по темата

Прокурори претърсват офисите на "Ауди" в Германия

Предишна новина

КОНПИ отнема имущество за над половин милион лева

Следваща новина

Коментари

30 Коментара

 1. 31
  | нерегистриран
  7
  -3
  До коментар #30 от "до 29 | нерегистриран":
  И твоят баща да притежава Созополското яхтено пристанище или да има топла връзка с червената плевенска линия, и ти ще си голям административен капацитет.

  Да има, ама няма. Можех и подходящи приятели, вкл. политици, роднини и пр. да имам, но нямам. Можех и подходящ поглед, съответен на подходящ характер, да имам, но нямам.

  И затова аз ще си стоя на едно място, а Б.Д., М.Сл. и компания, всички с административен капацитет, ще ходят където си искат - естествено все по - нагоре, и все по - нагоре, и така до края на света, или поне до пенсионирането им.

 2. 30
  до 29 | нерегистриран
  12
  -1

  И твоят баща да притежава Созополското яхтено пристанище или да има топла връзка с червената плевенска линия, и ти ще си голям административен капацитет.

 3. 29
  | нерегистриран
  10
  -6
  До коментар #11 от "666 | нерегистриран":
  И Боряна Димитрова като Влахов работи само като началник. Двамата ги обединява един безпринципен проф. Л Груев, който беше председател без да си има понятие от дела.

  Поръчковият Влахов да се върне там от където дойде - РС.

  А най-добре да излезе от съдебната система, защото знаем как стана съдия.

  Цацаров ви обясни на няколко пъти, но вие явно нищо не сте разбрали !

  Някой имат административен капацитет, вероятно по рождение, и той трябва да се използва, а не да се губи.

  Така е с Боряна, така е с Милен Славов, така е с пловдивските открития, така е ....

  Стига сте завиждали, колеги, дето нямате административен капацитет ! Пишете си делата в очакване някой да забележи собствения ви административен капацитет и да реши да го лансира, и те това е !

 4. 28
  До коментар 22 | нерегистриран
  6
  -3

  Конкурсите ги нагласиха Топалов и компания, който беше солоташак на Лизан, не замесвайте там Влахов. Лизан и Калоян редовно се лижеха за най-различни схеми. Например конкретен проводник на поръчките за конкурса за граждански окръжни съдии изпълни Кр. Машев, който като отплата Лизан го гласеше за и. д. председател на СГС и след това за председател, но не им минаха кухите планове.

 5. 27
  Иво Добрев | нерегистриран
  9
  -3

  Боби, любов моя, кога ще ме вземеш в София?

  Омръзна ми да те виждам само в петък вечер, събота и неделя.

  Хайде, направи нещо.

  Ти знаеш как, момичето ми.

  Ако трябва нещо с Лазар направи, ти знаеш - старата любов ръжда не хваща.

 6. 25
  до още един въпрос | нерегистриран
  16
  -24

  Колега, кариерното развитие на съдия Влахов можете да проследите без никакъв проблем дори в интернет. Същото не може да се каже за съдия Лозан Панов. Бихте ли ни дали хронологията на кариерата му и на замогването му, както и да попълните празнотите в биографията му? Защото ми се струва, че сравняваме несравними неща. Влахов може да е млад, но се е доказал пред всичките години, в които е работил като юрист, същото не може да се твърди за Панов. Очаквам да ни осветлите за постиженията му, може пък аз нещо да съм пропуснал.

 7. 24
  Още един ВЪПРОС! 2 | нерегистриран
  21
  -5
  До коментар #23 от "Още един ВЪПРОС! | нерегистриран":
  В коя "бяла страна" и развита демокрация може да бъде "издигнат и избран" човек на само 36 години за заместник-председател на Върховен съд?

  Мисля, че в интерес на обществото ни е, съдия в районно ниво да се става поне на 30 години,окръжно след още 10,апелативно след още 10 и след още 5(евентуално) във Върховен съд!Ама пита ли ме мене няКОЙ???

  Объркал съм годините на уважавания съдия:

  "става зам.-председател на най-високия по степен съд на 5 април 2012 година", т.е. на няма 40 години?!?!?!?

  Кому дължи това шеметно кариерно израстване???

 8. 23
  Още един ВЪПРОС! | нерегистриран
  27
  -5
  До коментар #19 от "въпрос | нерегистриран":
  Има ли тук поне един, който да застане с името си, а не анонимно, и да гарантира, че Лозан Панов притежава необходимите професионални и морални качества да бъде председател не на N-ския районен съд, а на Върховния касационен съд? Питам, защото аз такива скандали във ВКС не помня. Каквито и крамоли да са ставали в него, те са били вътрешни и са си оставали такива. Такъв удар върху авторитета на съда не си спомням да е нанасян досега. При това в момент, в който все повече българи се отказват да търсят справедливост именно в съда, а не извън него. Качеството на съдебните актове е безпрецедентно ниско. Въззивните съдилища си позволяват да се произнасят в противоречие със задължителната практика на ВКС в случаите, когато техните решения не са обжалваеми. ВКС, от своя страна, често пише абсурдни мотиви, за да откаже допускане до касация. Ако това продължава скоро ще се наложи да се закриват съдилища заради липса на дела. И точно в този момент скандалите във ВКС работят единствено и само срещу правосъдната система. Това е повече от безотговорно и намирам, че е наложително Лозан Панов да бъде отстранен от длъжност. Абсолютно наложително.

  В коя "бяла страна" и развита демокрация може да бъде "издигнат и избран" човек на само 36 години за заместник-председател на Върховен съд?

  Мисля, че в интерес на обществото ни е, съдия в районно ниво да се става поне на 30 години,окръжно след още 10,апелативно след още 10 и след още 5(евентуално) във Върховен съд!Ама пита ли ме мене няКОЙ???

 9. 22
  | нерегистриран
  32
  -7

  Как изведнъж един мръсник стана мъченик? Влахов, колко мангиз дялна с Топалов за последните повишения в СГС? Цацаров, не спи, а ги провери!

 10. 21
  Наблюдателка | нерегистриран
  7
  -11
  До коментар #20 от "Васил Дончев | нерегистриран":
  За мл.съдии в СГС конкурси има от 1992 г. Аз ги започнах, Стайков ги продължи.

  Има грънци.

 11. 20
  Васил Дончев | нерегистриран
  17
  -4

  За мл.съдии в СГС конкурси има от 1992 г. Аз ги започнах, Стайков ги продължи.

 12. 19
  въпрос | нерегистриран
  29
  -13

  Има ли тук поне един, който да застане с името си, а не анонимно, и да гарантира, че Лозан Панов притежава необходимите професионални и морални качества да бъде председател не на N-ския районен съд, а на Върховния касационен съд? Питам, защото аз такива скандали във ВКС не помня. Каквито и крамоли да са ставали в него, те са били вътрешни и са си оставали такива. Такъв удар върху авторитета на съда не си спомням да е нанасян досега. При това в момент, в който все повече българи се отказват да търсят справедливост именно в съда, а не извън него. Качеството на съдебните актове е безпрецедентно ниско. Въззивните съдилища си позволяват да се произнасят в противоречие със задължителната практика на ВКС в случаите, когато техните решения не са обжалваеми. ВКС, от своя страна, често пише абсурдни мотиви, за да откаже допускане до касация. Ако това продължава скоро ще се наложи да се закриват съдилища заради липса на дела. И точно в този момент скандалите във ВКС работят единствено и само срещу правосъдната система. Това е повече от безотговорно и намирам, че е наложително Лозан Панов да бъде отстранен от длъжност. Абсолютно наложително.

 13. 18
  | нерегистриран
  15
  -2
  До коментар #17 от " | нерегистриран":
  През 1996г. нямаше конкурси. А и наплив за магистрати, защото всички искаха да са адвокати. И нищо чудно, при положение, че магистратската заплата беше 300лв., а само дивана в адвокатската кантора струваше 3 000лв. (деноминирани за улеснение).

  Така е. 666 лъже.

 14. 17
  | нерегистриран
  21
  -10
  До коментар #15 от "666 | нерегистриран":
  До 69.

  През далечната 1996 г. със съдействието на МП М.Червеняков и председателя на В КС Р.Янков. Без конкурс беше назначен в СГС.

  През 1996г. нямаше конкурси. А и наплив за магистрати, защото всички искаха да са адвокати. И нищо чудно, при положение, че магистратската заплата беше 300лв., а само дивана в адвокатската кантора струваше 3 000лв. (деноминирани за улеснение).

 15. 16
  RR | нерегистриран
  32
  -7

  Някой изненадан ли е от този кадрил!?! Защото аз не съм! Две различни течения на поръчково администриране се сблъскват. Загубилото позиции в лицето на Лозан Панов, не може да мобилизира подкрепа за рокадата и се опитва да я направи безогледно - с много шум. Днес обаче, не е вчера. Няма я преторианската гвардия на Христо Ивановци, Радан Къневци, Лукарски и др. Те кротко си блеят във Фейсбук, припявайки едни и същи дитирамби. Влахов, ще излезе от ситуацията като морален победител, какъвто по принцип в живота, не е. Въпросът е - докога така ще я кара? За сметка на по-достойни колеги. Но когато се сблъскаш с по-безпринципен и конюнктурен подход и модел от този, който представляваш, в очите на другите, някакси ставаш по-лицеприятен. За Лозан Панов, това е моралното начало на края - останал сам и без подкрепа в колегията, той не е в състояние да прокарва решения и идеи, нито в нея, нито в Пленума. Вътрешната опозиция, която съществува срещу него в средите на ВКС, също е налице. Остава само още едно движение и неговото столче, ще падне...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.