Започва процес срещу палестинско момиче, което нападна израелски войници

Израелски военен съд даде ход на дело срещу 17-годишна палестинка, която в края на миналата година удари шамар на израелски войник. Ако бъде призната за виновна, тя може да получи до 2 години затвор. Престъпник и провокатор в очите на израелската държава и героиня в очите на палестинците - вижте историята на Ахед Тамими.

С високо вдигната глава и усмивка, 17-годишната Ахед влезе в съдебната зала, за да чуе обвиненията. Срещу нея започва дело по 12 точки, сред които нападение и провокиране на военен. 

Причината са кадри от декември 2017 година. Пред дома си на Западния бряг, момичето се конфронтира с двама военни. Рита и удря шамар на единия и заплашва да нападне другия. Кадрите са заснети от майка ѝ и се излъчват на живо в интернет. 

Според израелските закони, действията ѝ са престъпно деяние и четири дни по-късно Ахед е арестувана. Твърди, че в деня на инцидента е действала в състояние на афект, защото по братовчед ѝ е стреляно с гумени куршуми. 

Случаят предизвика полярни реакции. За палестинците тя е символ на съпротивата срещу израелската окупация. Определят я като безстрашна и разлепят плакати с нейни снимки. Турският президент Ердоган ѝ присъди награда за "кураж". 

Според Израел тя от години е подстрекавана от семейството си да влиза в конфронтации с военни. Определят я като агресивна личност, която търси медиен шум. Първата ѝ подобна проява е на 11 години - тогава е заснета да отправя заплахи към войник, две години по-късно във видео се вижда как удря и хапе друг униформен. 

Делото срещу 17-годишната палестинка е внимателно следено от международната общност. "Амнести интернешънъл" критикува израелската държава за прекалено строгото отношение към малолетните палестинци, попаднали в ареста. Смята се, че те са най-малко 1400. По време на днешното заседание, журналистите и чуждестранните наблюдатели бяха изведени от залата, а делото ще се гледа другия месец при закрити врата.

И след измененията в НПК българското законодателство съответства на установените стандарти за справедлив процес

Предишна новина

1 година условно за съдийка от Раднево, измислила дело

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.