Председателят на УС на ССБ с Отворено писмо

Прикачени файлове

По повод публикацията на "Правен свят" от 19 февруари  "Как съдийка, командирована от Лозан Панов от Пещера в София, реши дело в негова полза ", председателят на Съюза на съдиите в България Атанас Атанасов разпространи отворено писмо до медиите.

Правен свят го публикува без редакторска намеса.

О Т В О Р Е Н О П И С М О

на Съюза на съдиите в България

по повод зачестилите случаи на медийни атаки срещу съдии и средствата за защита в такива случаи

Съюзът на съдиите в България констатира зачестяване на случаите, в които чрез медийни публикации се атакуват с нелегитимни цели отделни съдии, съдилища или съдебната власт като цяло. Както неведнъж сме отбелязвали, в демократичното общество съдебните актове подлежат на добросъвестна критика, при която изразяването на несъгласие с възприети от съда изводи следва да е основано на точно позоваване на фактите по конкретния случай и да допринася за информиране на обществото. Когато обаче под формата на критични публикации се използват манипулативно поднесени тези, правят се неверни внушения и се обслужват непрозрачни интереси е налице злоупотреба със свободата на словото. Такава злоупотреба засяга авторитета на отделните съдии, а от там и на съдебната система като цяло, когато придобие кампаниен характер чрез тиражиране на анонимни публикации в едни и същи средства за информация. Конкретен пример за такава публикация е разпространената в интернет и печатни медии преди няколко дни статия1 , в която се обсъжда решение на Софийски районен съд, постановено от командирован в същия съд колега, по дело, по което страна е Върховният касационен съд. Тезата на анонимния автор, че съдията следвало да се отведе, тъй като е бил командирован в предходната преди образуването на делото година със заповед на председателя на ВКС, е поднесена чрез използване на квалификации, че цялото произнасяне по делото е било "порочно", че делото е решено в "полза" на председателя на ВКС, който е наречен и "благодетел" на съдията. 1 Публикация със заглавие "Как съдийка, командирована от Лозан Панов от Пещера в София, реши дело в негова полза", публикувана първо на 19.02.2018 г. в интернет сайт "Правен свят". От така поднесената под формата на внушения информация се засяга доброто име на съдията, постановил решение по делото, доколкото се поставя под съмнение дали спрямо една от страните същият съдия не е бил в положение на зависимост. Нееднократно сме припомняли за установения от Консултативния съвет на европейските съдии в неговото Становище № 7 стандарт за защита на съдии срещу медийни атаки срещу тях. Този стандарт изисква намеса на съответния съд чрез представяне на вярната информация и навременната и ефективна реакция на Висшия съдебен съвет. В конкретния случай фактите по развитието на делото, за това каква необходимост е обслужвало командироването на колегата в Софийски районен съд и за това дали по своя характер делото се явява "лично" за ответната страна по него, могат и следва да бъдат разяснени официално от съда. Същевременно няма реакция от страна на Висшия съдебен съвет, който също, съобразно посоченото становище на КСЕС, следва да защитава авторитета на съдии, засегнати от публикации. В тази насока апелираме към ВСС да съобрази препоръките, обобщени в Становище № 7 на КСЕС и да създаде механизъм, който да осигурява своевременен отговор на публикациите, поставящи под въпрос нравствените качества на магистрати по повод тяхната работа или касаещи други аспекти на личността им. Само при наличие на такъв механизъм, приложим по отношение на всички публикации, засягащи доброто име на съдии, ВСС пълноценно би могъл да изпълнява основното си задължение – да защитава независимостта и авторитета на съдебната власт.

София,                                                                                                                    Председател на УС на ССБ:

22.02.2018 г.                                                                                                            Атанас Атанасов

Още по темата

Лозан Панов ли е новата Владимира Янева - тя беше опетнена, а той е "безгрешен"

Предишна новина

Ротация на кабинети в Съдебната палата

Следваща новина

Коментари

13 Коментара

1. 13
    Вие сред 5% от най-интелигентните хора ли сте, illiteratus? | нерегистриран
    -4
    До коментар #12 от "до ВСС | нерегистриран":
    МЕДИИТЕ ИЗЗЕМАТ КОМПЕТЕНЦИИТЕ НА ВЪРХОВЕН СЪ Д И НА ВЪРХОВНА ПРОКУРАТРУА, ЕЙ ТАКА- БЕЗНАКАЗАНО, НА СПОКОЙСТВИЕ И НИЕ, ЦЯЛОТО ПРОФЕСИОНАЛНО СЪСЛОВИЕ- МАЛЧИМ!?!?!?!?!?! ЗА КАКВО СМЕ ГО СЛЕДВАЛИ ТОВА ПРАВО, ЗА КАКВО СМЕ СЕ СЪСИПВАЛИ ПО КОНКУРСИ, ЗА КАКВО НЯМАМЕ НИ СЪБОТА, НИ НЕДЕЛЯ ДА СЕ СПРАВИМ С ДЕЛА, ПРЕПИСКИ, КАЗУСИ, ТЪЛКУВАНЕ, ЧЕТЕНЕ НА ЛИТЕРАТУРА, НА АКТОВЕ НА ЕС, НА ПРАКТИКА. ЗА КАКВО ПРОДЪЛЖАВАМЕ ОБУЧЕНИЕТО СИ В НИП?!?)!?!? ЗА ДА ПОЖЯСНЯВАТ НА ЕКРАНА ХОРА С ДРУГО ОБРАЗОВАНИЕ/НЕПРАВНО/ КЪДЕ СМЕ СГРЕШИЛИ В ПРОКУРРОСКИЯ АКТ ИЛИ В СЪДЕБНОТО РЕШЕНИЕ?!?!? ДО ТАМ ЛИ Я ДОКАРАХМЕ, КОЛЕГИ?! ИЗКАЖЕТЕ СЕ, ЗАЩИТЕТЕ СЪСЛОВИЕТО. ПОКАЖЕТЕ, ЧЕ СМЕ ЦЕНЕНИ, ЧЕ УСИЛИЯТА НИ ЗАСЛУЖАВАТ УВАЖЕНИЕ, И ЧЕ СМЕ ДОСТОЙНИ ХОРА!

Илитерат, защо крещиш и цвилиш, докато оцвъкваш форума с високоинтелигентните си мнения, шизофрен!КЪДЕ СМЕ СГРЕШИЛИ В ПРОКУРРОСКИЯ АКТ ИЛИ В СЪДЕБНОТО РЕШЕНИЕ?!?!? Пълен смотаняк, ти не можеш едно изречение да напишеш грамотно и без правописна грешка, камо ли правилен прокурорски акт или съдебно решение. С малки изключения в съсловието ви, нямате нито един правилен прокурорски акт или съдебно решение! Учите за милиционер, ставате съдия или прокурор със самочувствие, но без никакво покритие.

2. 12
    до ВСС | нерегистриран
    -5

3. 11
    Ех, Насе, Насе | нерегистриран
    -3

Как забравихте проблема с командироването?

По времето на Янева можеше, тогава бе проблем, сега-не?

И между другото - останахте един файтон хора, Насе!

4. 10
    ѝКомандироването на съдии- един от мафиотскита подходи в корумпираната българска правосъдна система | нерегистриран
    -3

Я преди да пишете сълзливо-ли;цемерни защитни речи да дадете статистика от която да е видно: 1/ КОЛКО СА КОМАНДИРОВАНИТЕ СЪДИИ В СОФИЯ? 2/ кОЛКО ВРЕМЕ ВЕЧЕ ИМ ТРАЯТ "КОМАНДИРОВКИТЕ"? 3/ зАЩО ЗА ЗАЕМАНИТЕ ОТ "КОМАНДИРОВАНИТЕ " СЪДИИ МЕСТА НЕ СЕ ОБЯВЯВАТ КОНКУРСИ И НЕ СЕ НАЗНАЧАВАТ ТИТУЛЯРИ?

5. 9
    | нерегистриран
    -2

"Съюзът на съдиите в България констатира зачестяване на случаите, в които чрез медийни публикации се атакуват с нелегитимни цели отделни съдии, съдилища или съдебната власт като цяло."

Нещо не видях в писмото становище по въпроса относно случаите на атакуване на прокуратурата с нелегитимни цели от разни грантаджии със съмнителна репутация и подкрепа от гилдията, от съпрузи на Черни лебеди и от медии на подсъдими олигарси?

А, да - никоя няма право да споменава с лошо Светия ССБ.

Ако може господина да вземе да си допълни писмото. То че може - може, ама не иска.

Къде беше този господин да прати писмо за правото на заплащане на дежурствата, та трябваше да чакаме френски пожарникар в Страсбург да ни учи на право! Защо не защити правото на труд на всички съдии, а се скочи в защита само на неколцина избраници?

6. 8
    ЧЕБУРАШКА | нерегистриран

ПУСТ БЕГУТ...

7. 7
    | нерегистриран
    -1
    До коментар #1 от "Дидо Дъвката | нерегистриран":

Кой?

8. 6
    potresen | нерегистриран
    -7

SSB da ne spi ,a da se zaeme s porochnoto naznachavane otnovo na ,,vechnite nachalnici,, . Ne moje edin Cacarov vsichki da vi pravi na maimuni i da se pravite na haltavi che ne razbirate zakona vkupom !

9. 5
    Съюз на съдиите, чиято членска маса се състои основно от фенове на „Дай, България”. | нерегистриран
    -16

Защитаващият интересите на олигархичното задкулисие в правосъдието Съюз на съдиите в България е компрометирана и политизирана организация в разпад. Години наред ССБ се опитва да монополизира правото да изразява позиции от името на цялата съдийска гилдия, а в организацията членуват доста под половината от българските съдии. Разкритията за членския състав на ССБ компрометираха организацията не само в съдебната система, но и пред донорите й, като се мине през Фондация “Америка за България”,фондацията “Отворено общество” на Джордж Сорос, олигархичния кръг “Агнешките главички” и други политически мотивирани донори, та се стигне до подсъдимите ментори на задкулисието - Иво Прокопиев и Огнян Донев, които разбраха, че са “спонсорирали” с чували евро, долари и левове “мъртви души”. Истерия за пари тресе Съюза на съдиите в България и извади на показ истинските ценности които ги блазнят.

10. 4
    Матей | нерегистриран
    -4

Атанасов, а случайно от Сметната палата да са ви питали, какво е това ФАБ, и има ли последната почва в българската съдебна система?

11. 3
    Съд за корумпетата Цацаров и Пеевски | нерегистриран
    -8

Ей сега гледайте, как бързо ще бъде изтрит анти ЦУМ овия пост

:))))))

12. 2
    Марко | нерегистриран
    -5
    До коментар #1 от "Дидо Дъвката | нерегистриран":

И #Кой, ли е той? :)

Браво, Наско и така се прави,но малко по живичко във времето...

При наличието на инстанционен контрол на съдебния акт и липсата на самоотвод на постановилия първоинстанционния съдебен акт съдия не е коректно да се говори за 100%-ви "конспиративни теории" на база предхождащото делото командироване в СРС.

Вярно е ,че съответният магистрат може да се самоотведе от производството,ако за него са налице предвидените по ГПК обстоятелства ,но ако не го е направил и е разгледал и решил делото въз основа на събраните по него доказателства и закона само инстанционния контрол може да провери законосъобразността на съдебния акт.

Обаче ,ако при тази проверка се установят обстоятелства свързани с незаконосъобразното решаване на правния казус в разрез със събраните по делото доказателства в полза на някоя от страните си има поне две известни ни процедури т.нар. "малка беля" и "търкалото"...:)

Относно тях няма да напиша нито ред ,за да не наливам "масло в огъня"... :)

13. 1
    Дидо Дъвката | нерегистриран

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.