Пламен Георгиев: За 2 години КОНПИ отне имущество за 47 милиона лева

За последните две години Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество отне имущество на стойност 47 млн. лв. Това е реално имущество, което е с окончателни влезли в сила присъди. Това коментира в предаването "Още от деня" на БНТ председателят на новата антикорупционна комисия Пламен Георгиев.

"Комисията е отнела 109 млн. лв. в последните 5-6 години. 2,790 млрд. лв. са останалите внесени искове. Основно заради КТБ, но имаме големи искове и към т.нар. олигарси", обясни Георгиев.

Всички антикорупционни органи се обединяват в едно и информацията от различните звена започва да тече пряко и непосредствено. Сега се създаде една цялостна политика, когато започне да се проверява един случай, той се проверява най-малко за три неща – първо дали има извършено престъпление. Дирекция за борба с корупцията вече е част от новия орган. Ние ще събираме данни за извършено престъпление, след това подаваме сигнал към прокуратурата и оттам нататък те поемат случая, коментира шефът на новото антикорупционно звено. 

Георгиев подчерта, че в много държави в Европа има т.нар. "гражданска конфискация" - Англия, Ирландия, Словакия, Словения, Италия. 

"Нашият закон е изключително формален. Изисква по наказателноправен ред да се спазва строга процедура и понякога чисто обективно не е възможно да се съберат доказателства", отбеляза той.

Иск за 640 000 лв. срещу фермер, пребил до смърт работник за две бременни овце

Предишна новина

ЕС с нови правила срещу укриването на данъци

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Ало Пацо! | нерегистриран
    2
    -1

    За тази работа по отнемането преди Народния ви съд е имало специален. Във върховната сметна палата, а не по села и паланки! Това не е работа за Сульо и Пульо и разни милиционери от ДАНС и селски лели /счетоводителки на цар Киро/ от НАП!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.