България е първенец по ръст на броя на затворниците

България е първенец по ръст на броя на затворниците

България е първа в Европа по ръст на броя на затворниците през 2016 година, показват данни, представени днес от Съвета на Европа.

Спрямо 2015 г. в нашата страна броят на лишените от свобода е нараснал с 10,8 на сто. В Турция се отчита ръст от 9,5 на сто, следват Чехия (7,6 на сто), Сърбия (6,6 на сто) и Дания (5,5 на сто).

България е сред държавите в Европа с най-много затворници, осъдени за кражби, показват данните. При средно 30 осъдени за такива престъпления на 100 000 души население в Европа, у нас те са 37, като с по-лоши показатели са само Азербайджан (38,5), Турция (42,7), Полша (47,8) и Грузия (231,7).

Един затворник у нас струва на ден на бюджета 57,11 евро (111,36 лева) при средно 51 евро в Европа. Към септември 2016 г. у нас е имало 8347 лишени от свобода, включително задържаните в следствието (без присъда). Всеки задържан е разполагал средно с по четири квадратни метра жизнена площ. България отчита общо 9670 места за лишени от свобода, от които 8127 са в затворите.

Сред затворниците у нас е имало 258 жени, 22 непълнолетни момчета и нито едно момиче. Общо 96,9 на сто от затворниците в нашата страна са мъже, от които 2,4 на сто (191) са чужденци. Основната част от лишените от свобода у нас (29,7 нас сто) са с присъди от една до три години, а два процента са с доживотни присъди. Общо 97,5 на сто от осъдителните присъди са ефективни, а не условни (с отложено изпълнение). За 2015 г. са починали 43 лишени от свобода в България, от които седем сами са отнели живота си. Всяко трето самоубийство е било в предварителния арест. В нашата страна на 10 000 затворници умират 56,7, като самоубийствата са 9,2 на сто.

Съветът на Европа отбелязва, че затворите на континента са 90 на сто пълни. Повишаването на броя на затворниците през 2016 г. е повсеместно, като за сравнение от 2012 до 2016 г. се е наблюдавал траен спад. Част от обяснението на това явление е удължаването на срока на издаваните присъди.

Най-голямо пренаселване на затворите отчитат Македония и Унгария, където на 100 места са настанени 132 затворници. Сходно е положението в Кипър, Франция, Белгия, Португалия, Италия, Сърбия, Албания, Чехия, Румъния и Турция. В Европа едва 5,3 на сто от лишените от свобода са жени, като всяка пета от тях е задържана в следствието. Всеки четвърти европейски затворник е лишен от свобода за срок до една година.

Конституционният съд ще решава дали Истанбулската конвенция противоречи на основния ни закон

Предишна новина

Двама съдии са отличени със златен почетен знак по предложение на ръководителите им

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 5
  potresen | нерегистриран
  1
  0

  Ako se mahne procenta na ciganite po zatvorite kartinata shte e mnogo po razlichna ! No tova konsumatorsko,kradlivo ,marzelivo i prestapno pleme nqma opraviq .....trqbvat si kruti merki !!!

 2. 4
  | нерегистриран
  3
  -3

  Въпреки това хора като Масларова, Христо Бисеров, Иво Прокопиев, Трайчо Трайков, Дянков, Батко и Братко, Цветан Василев и още много ВИП-персони остават ненаказани.  Де е сега ССБ да поплаче за българските затворници, защото те се оказаха повече от тези в Турция.  И защо още съществува бюджетния паразит НИП, след като обвинителните актове за ВИП-персоните продължават да са некачествени.  Изводът е, че в българските затвори влиза не който трябва! А и че по законът "Наглите" пускат от затвора не който трябва, защото след като този закон заработи, страната направо е заляна от вълна от убийства.

 3. 3
  До номер 1 | нерегистриран
  3
  -1

  Абсолютно споделям написаното, както и искам да добавя, че тази статистика показва, че правораздаването няма как да реши икономически проблеми,

 4. 2
  324 | нерегистриран
  6
  -2

  Трябва да се разшири приложението на пробацията - обществено полезен труд и обучение в курсове / а не ГУСВ!/. Така няма да се пълнят затворите, няма да има несъбираеми глоби, а ще се научат да работят и да получат някаква квалификация!

 5. 1
  Българския НК е свиреп, и наказвани са основни цигани за дреболии | нерегистриран
  5
  -6

  Това е крайно лоша новина.

  Сравнете Българския и Шведския НК(има го в интернет в превод на английски).

  Българсия НК е свиреп и дори жесток-имам предвид размера на наказанията. Почти всички престъпления се наказват доста по тежко, отколкото в Швеция. Но тук вижте Швейцарския(не Шведския-сами си го потърсете) НК https://www.admin.ch/opc/en/classified-compilation/19370083/201803010000/311.0.pdf

  Например-общия текст на кражба чл. 137 специална част-до три години(сравни нашия НК-до 8 години по общия кодекс). Разгледайте го-прилича на нашия кодекс, с разликата,че нашия НК си е направо яростен в наказанията-с малки изключения(основно при половите престъпления-и то не винаги-например порнографията НЕ се наказва-на запад е позволена НАВСЯКЪДЕ без изключения!!!!) наказанията на запад са драстично по леки.

  Нещо друго-в западна европа има тенденция кражбите да се наказват по административен път(нещо като 218б-но в България е изключение).До наказателна отговорност се стига , ако след няколко административни санкции не дадат резултат, и после кражбите се наказват по принцип максимум до 4 години(това е максимумът, тоест реалното наказание е месеци).

  По западните НПК пък има условия за условно предсрочно освобождаване при изтърпяване на една трета от наказанието, а в някои държави-и една пета от наказанието, които и без това са много по-леки-нерядко месеци. Извод-свирепата наказателна политика в България не дава резултат, само озлобява и пълни затворите с осъдени, които на запад биха били наказани по-леко, в отлични условия в затворите(шведските затвори са като хотели 3 звезди на нашето море), при по-големи възможности за предсрочно освобождаване, пр и ангажимвент на държавата в първите месеци на свобода на затворика да бъде устроен на работа.  Не съм поддържник на нов НК, а на намалявена на наказанията сравнимо със западните стрндарти за наказание-например общия текст на кражба да е до 4 години, а не до 8 години-не воже кражбата да се наказва като изнасилването, не може грабеж да се наказва по тежко дори от изнасилване -това е абсолютна нередност. Защото в затворите е пълно с лица за кражби на телефони, но наказателната политика не касае по никакъв начин кражбите на еврпофондове, на милиардите от Банката-ясно коя, при приватизацията, в случая с далаверите в Белене за милиарди, или когато армията даде десетки милиони , за да търси извънземни в Царичина(забравихте ли за този случаи-ако сте потърсете -има доста инфо в нет-а-когато армията даде десетки милиони за да търси...извънземни в Царичина-асолютна кражба и далавера, останала ненаказана) и тн. тоест в България НК не само е свиреп, той се прилага за дребни случаи-по правило роми откраднали телефони и подобни случаи.

  Къде обществената опасност е по-голяма-ако циганин открадне айфон за 2000 лв.-за което лежи дължи години, или за откраднатите милиарди за Белене-за което няма наказани.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.