Съдът блокира делото за отнемане на 2,2 млрд. лв. от Цветан Василев


Скандалният Софийски градски съд (СГС), който отявлено брани интересите на олигарсите у нас, буквално блокира делото за отнемане на имане за близо 2,2 млрд. лв. от банкера беглец Цветан Василев. До това се стига, след като 15-и състав на гражданското отделение на СГС е решил да изпрати преюдициално питане до Съда на Европейския съюз (СЕС) в Люксембург с питане дали гражданската конфискация у нас отговаря на европейското право.

Питането е изпратено миналия четвъртък, а докато магистратите от Люксембург се произнесат по зададения въпрос, делото у нас е спряно.

Конкретни срокове   за произнасяне няма,  но практиката е показала, че минималният срок, който отнема на магистратите в Люксембург, за да вземат решение, е поне две години. Въпросът на българския съдия, решил по този начин реално да блокира за две лета конфискацията на имуществото на БГ Мадоф, подозрително наподобява друго питане. То е отправено към Върховния касационен съд от верния приятел на олигарсите Лозан Панов, отново в опит да се опази от отнемане имане, но на друг престъпен бос – Иво Прокопиев, което се гледа вчера във ВКС.

Юридическият финт, с който процесът срещу Василев влиза във фризера за неопределен период от време, пък е извършен лично от съдията по делото Катерина Енчева, без някоя от страните да е поискала подобно допитване, става ясно от системата на СГС, в която може да бъде проследен ходът на делото от внасянето му досега. Там ясно се вижда, че след близо две години размотаване   на делото срещу банкера беглец,  изведнъж съдийката е решила, че има нужда законовите норми за гражданска конфискация да й бъдат разтълкувани от Люксембург.

Сагата с отнемането на имането, заграбено от Българския Мадоф, започна преди няколко години, когато тогавашната Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) първоначално запорира, а след това внесе и иск за конфискация на активи за близо 2,2 млрд. лв. от Василев. От иска на комисията става ясно, че това имущество е натрупано с пари, източени от банкера беглец от КТБ, и подлежат на отнемане в полза на държавата. Делото бе внесено за разглеждане в СГС на 29.2.2016 г., но вече втора година така и не тръгва по същество, тъй като бе блокирано от десетки искания и жалби на Василев и аверите му. Изненадващо, след като опциите за шиканиране на процеса от страна на мустакатия аферист и групата му се стопяват.

Съдия Енчева сама влиза в ролята на защитник на банкера беглец и стопира процеса с питането до Люксембург. Самата процедура по изпращането на подобни запитвания до СЕС е тромава, а решенията на евромагистратите се бавят с години, тъй като институцията има капацитет да решава едва 800 дела годишно, а исканията са в пъти повече. Въпреки че всички юристи са наясно с това, съдийката прибягва до тази хватка, с която процесът срещу Василев се озовава във фризера, без дори КОНПИ да има има право да обжалва решението на съда.

Проверка в системата на СГС обаче показва друг много любопитен факт – въпреки че съдия Енчева се е почувствала несигурна в познанията си по гражданска конфискация, към момента тя гледа друго дело, образувано по искане на КОНПИ за отнемане на престъпно имане. Процесът обаче се води не срещу олигарх, задигнал близо 4 млрд. лв. от спестяванията на вложителите си, а срещу дедесарката Димитринка Фурбаджиева, купила куха фирма от Янчо Таков, наследник на БКП легендата Пеко Таков. Делото е стартирало през 2015 година и към момента вече върви към финал, като се изслушват експертизите, назначени по искане на КОНПИ.

Съдийката от Софийски градски съд Катерина Енчева, която буквално е обслужила интересите на банкера беглец Цветан Василев, е от кохортата на скандалния Съюз на съдиите в България. Магистратската организация, която е най-известна с грантаджийските си връзки с олигархията, от години се използва като основен таран на задкулисието за атаки в Темида.

Името на Енчева изскача от редица учения и "акции" на ССБ, още когато съюзът се оглавяваше от скандалната кандидатка за вицепрезидент и шеф на Апелативен съд София Нели Куцкова.

Всъщност според юристи маньовърът на Енчева има за цел не просто да замрази за няколко години конфискацията на имане от БГ Мадоф, но и да обслужи и други закъсали с правосъдието олигарси. Така например разградският бос Иво Прокопиев може да поиска делото за конфискация на близо 200 млн. лв. от неговото незаконно богатство също да бъде спряно до произнасянето на Люксембург. Колко още ще последват примера му, също не е ясно, но според правни експерти преюдициалното питане може буквално да блокира работата на наследника на КОНПИ - Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).

Друга възможна последица от финта на съдийката е да завалят искания за вдигане на наложените запори върху имущество, за което се водят дела за конфискацията му заради дългия период, в който ще се чака произнасянето на СЕС.

Саркози на съд за корупция

Предишна новина

Румен Овчаров отива на съд за умишлена безстопанственост

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    | нерегистриран
    4
    0

    В този съд олигарх дело не губи!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.