Еврокомисарят Вера Йоурова отново лобира за ратификация на Истанбулската конвенция

Еврокомисарят Вера Йоурова отново лобира за ратификация на Истанбулската конвенция
Еврокомисарят Вера Йоурова отново лобира в София за ратифицирането на Истанбулската конвенция, снимка: БГНЕС

Истанбулската конвенция не принуждава държавите членки на Европейския съюз да я приемат и не принуждава държавите да приемат браковете между лица от един и същи пол, което беше в центъра на дебата в България и други държави членки. В това увери европейският комисар по правосъдие, потребители и равнопоставеност между половете Вера Йоурова, цитирана от БГНЕС. Йоурова проведе в София дискусия с граждани на тема "Насилието над жените: отговорът на ЕС". 

"Мислих, че може би трябва да дойда отново в България и да се разбере защо подходът на много хора от вашата страна е толкова критичен към Истанбулската конвенция", призна еврокомисарят. Според нея Конвенцията е много практически ориентирана. "Това е много ясно законодателство, което е насочено към насилието. Във всички държави членки на ЕС жените в една или друга степен са били обект на насилие и нещата не са се променили много през последните години. Трябва да съчетаем различни мерки как да намалим това насилие, как да се помогне на жените и децата в семействата. Имаме законодателство, имаме и много други мерки, които могат да ни помогнат днес", коментира Вера Йоурова. Тя бе категорична, че не трябва да има насилие към жените. "Все още част от обществата ни смятат, че това е едва ли не нещо нормално и, че е нещо, което трябва да се толерира. Затова няма и активни действия срещу него. Всеки път, когато говоря с мъже винаги си мисля и за този проблем-насилието срещу жените. Аз съм убедена, че за мъжете е важно да си представят следното-какво ще стане, ако това насилие е упражнено срещу техните дъщери. Нито един от мъжете, с които съм говорила не желае дъщеря му да е обект на насилие", подчерта еврокомисарят по правосъдие, потребители и равнопоставеност между половете. 

ЕК не оказва натиск върху никоя държава, а съвсем честно се опитва да убеди държавите да ратифицират Истанбулската конвенция, коментира Йоурова. "Дълбоко в сърцето си вярвам, че тя може да промени състоянието на жените или децата, застрашени от домашно насилие. Не става дума за натиск, а за аргументи и обяснения, които предлагаме на хората", заяви още еврокомисарят. 

Според Йоурова славянските държави не правим разграничение между полова идентичност и сексуална ориентация. "Джендърът е конструкция, която е определена допълнително като полова идентичност. В своята работа много стриктно разграничавам полова и сексуална ориентация. Може би в някои случаи е имало погрешен превод на това, което правя", посочи тя. Йоурова изтъкна отново, че целта на Истанбулската конвенция е да елиминира насилието над жените и децата във всичките му форми. "Зависи от държавите членки дали ще ратифицират Истанбулската конвенция. Мерките, които ще бъдат взети независимо дали са законодателни или не, които ще предотвратят насилието срещу жени и деца зависи изцяло от държавата членка", каза още еврокомисарят.

Още по темата

Публикуваха предложенията за промени на Закона за защита на личните данни

Предишна новина

Прокуратурата активно изпълнява европейски заповеди за разследване

Следваща новина

Коментари

9 Коментара

 1. 9
  Гоци от Перник | нерегистриран
  4
  0

  Тая явно мъжът й я млати яко, щом толкова напира!  Ако я беше еня за човешките права щеше примерно да се позаинтересува в страната-председател какви данни събира ИВСС и защо няма никакъв контрол как се злоупотребява с тях!

 2. 8
  АМАН | нерегистриран
  7
  -1

  ЕС е без бъдеще. Като дете на Юнкер е!

 3. 7
  | нерегистриран
  7
  -2

  Ще успеят накрая евроджендърите- у тях са парите, а с пари всичко се купува. Особено у нас, където поначало всичко се продава. И жените не раждат, за да не се минат.

 4. 6
  адвокат–сак | нерегистриран
  8
  0

  Току- що прочетох следното - "...Джендърът е конструкция, която е определена допълнително като полова идентичност...“ Г-жата не казва обаче, че тази конструкция е МИСЛОВНА, а НЕ Е обективна и НЕ Е изградена върху юридически факти, а върху чувствата на едно физическо лице. А както добре знаем, правото работи с фактите и с действията/ бездействията на едно физическо лице- не с неговите чувства. Операцията за смяна на пола не може да промени биологичният пол на едно ФЛ, защото не може да промени неговата днк. Биологичният пол не се “крие“ във вторичните/ външните полови белези на едно ФЛ, че да може да се промени чрез премахването/ прибавянето им към човешкото тяло. Няма да се преструвам, че едно момиче е момче, само защото самото момиче ще се почувства по-добре от тази моя ЛЪЖА! Няма да се откажа от научните основи на науката генетика, само защото някое момче се чувствало като момиче и не се чувствало добре, ако някой му каже в очите, че е момче! Истината не може да се крие и не е нужно да бъде крита. Защото- според ИК- ще е наказуемо и ще се реализира от държавата наказателно преследване на едно ФЛ, ако то изрече вербално един обективе факт- че момчето е момче, а момичето- момиче! Г-жа Йоурова, в българското обяество ВИНАГИ се е толерирал вербалният изказ на един юридически факт от обективната действителност, такс, че - не виждам защо искате българите да променяме своите ценности и да изричаме неистини или да затаяваме истини!

 5. 5
  адвокат–сак | нерегистриран
  9
  0

  Натискът е силен, но ако имаме добри политици, те не биха му се поддали. В момента топката е в полето на КС и лично аз чакам с огромен интерес неговото произнасяне по к.д. 3 / 2018г.

 6. 4
  Оставете децата ни на мира! | нерегистриран
  16
  -2

  Никъде не прочетох тази да има деца или мъж, но пък е пробита и има идеи за тях.

 7. 3
  Не сме европейски изроди | нерегистриран
  15
  -1

  Стига свинщини и пропаганди, дръжте си ги за пропадналия морал на загниващия капитализъм и сектантски религии!

 8. 2
  RRR | нерегистриран
  19
  -2

  Да почете малко и тогава да ме агитира.Очевидно е зле с материята.

 9. 1
  Дръндорков | нерегистриран
  23
  -2

  Стига глупости, да накара чехите да я ратифицират и тогава да идва да проповядва тия простотии тук... Не че ще има някаква разлика, ако чехите я ратифицират.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.