И адвокатурата остана без позиция по Истанбулската конвенция

И адвокатурата остана без позиция по Истанбулската конвенция

Подобно на Върховния касационен съд, който не успя да излезе със становище – противоречи ли на Конституцията Истанбулската конвенция, така и Висшият адвокатски съвет (ВАдвС) е на път да остане без позиция по един от най-значимите обществени въпроси, имащи пряко отношение към работата на най-голямата юридическа гилдия у нас – адвокатите.

Това се разбира от прессъобщение на ВАдвС, разпространено в понеделник следобед, след като през почивните дни се стигна до напрежение и спешно оттегляне от Конституционния съд на първоначалния вариант на становище по конституционно дело №3/2018 г. Документът, подписан от председателя на ВАдвС адвокат Ралица Негенцова, изразяваше позиция, че спорната Истанбулска конвенция не противоречи на основния закон.

Без да дават отговор на въпроса – ще имат ли все пак позиция, след като са поканени от конституционните съдии да изразят такава, ето какво пишат от Висшия адвокатски съвет:

Известно е, че придобилата популярност като "Истанбулска конвенция", предизвика силна поляризация в българското общество. Напрежението по темата доведе до оттегляне от страна на Министерски съвет на решението, с което беше приел документа.

Междувременно в Конституционния съд беше образувано к.д. № 3/2018 г., по което Висшия адвокатски съвет беше поканен да даде становище.

Изготвеното  от ВАдвС становище по "Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие" е изцяло съобразено с процедурата, уредена в Правилника за организацията и дейността на Комисията по правни въпроси към Висшия адвокатски съвет

Въпреки спазената процедура и след изпращането на становището в Конституционния съд, едва след публикуването му - както на сайта на Висшия адвокатски съвет, така и в някои медии – то провокира допълнителен интерес.

На заседанието си, проведено на 18 май т.г., Висшият адвокатски съвет обсъди новопостъпили мнения, различаващи се от даденото становище. С оглед на формиралото се преобладаващо мнение по време на заседанието беше взето решение депозираното в Конституционния съд становище да бъде оттеглено.

Още по темата

Домашен арест за руснак, укрил данъци в размер на 23 413 196 рубли

Предишна новина

Прокуратурата проверява Таско Ерменков за тероризъм

Следваща новина

Коментари

9 Коментара

 1. 9
  възмутен | нерегистриран
  2
  0

  СРАМ И ПОЗОР!!! Гилдията,претендираща за независимост и свободна воля да бъде поставена в такова обидно положение! Мислят само как да се харесат на "умни и красиви" лица с неустановен пол,които превзеха съдебната система.Не се езненадвам,като знам как се избира ВАС- с предварителни задкулисни договорки.За какво им плащаме/на есичкото отгоре увеличиха и вноскоте/.Аз не се чуествам представен от този ВАС.Цялата ми полза от членуването ми в тази структура /по зафължение,а не по убеждение/ е един тефтер за 2 лева срещу 240 лв.годишна вноска.Дейността им се изчерпва с разходки в чужбина и вземане на глупави решения,които излагат гилдията,Време е Негенцова и такива като нея да се оттеглят е заслужена почивка!!!

 2. 8
  Няма поляризация | нерегистриран
  3
  0

  Българите ясно сочат какво искат. Няма поляризация на мненията. Единствено вдещите политически личности имат проблеми.да угодят на лобистите си.

 3. 7
  Да бъдем Будни защото злото ,като рикаещ лъв обикаля край нас и търси кого да погълне | нерегистриран
  1
  0

  Е нали Негенцова е дала становище според което мъжете са мъже само по навик, по традиция,както и жените и никой всъщност не знае какъв е,мъж ли е или жена,всеки момент може да се окаже нещо различно ,а може и двете,въпроса е на свободен избор и предпочитание ? Все едно Негенцова да каже, жена ли е или овца ,никой не може да ти отговори.Днес може да е овца а утре жена, а може и мъж сависи, въпрос на себеусещане и свобода на избора. Сега пък нова плоча, останали без становище ! Друго беше ако се каже, ВАд. Съвет остана без заплати,това вече е друго, за това се знае, свикнали са по традиция да взимат добри заплати и да искат още, тук няма колебание, становища не са нужни. Всеки си знае точно колко и кога. За какво обаче тук вече може да се дискутира. Но първо оставка ,а после дискусия. Докато всеки ясно се определи, какъв е , за какво е и за какво получава заплата в такъв размер. Та нали да си адвокат е въпрос на почит и уважение, не на заплата . Или как и заплата а отделно и хонорар и отделно голямата работа и отделно куп простотии. Адвокатурата трябва да се събуди ,защото който спи лошо пати.

 4. 6
  | нерегистриран
  2
  0

  Явно всички чакат да чуят позицията на лидерът на европейските социалисти Станишев и евродепутата Вигенин за да съобразят своите становища с дадените ръководни насоки.

  Председателят на Конституционният съд също не е излязъл с позиция по въпроса.

  Нормално е в такава противоречива и объркваща ситуация някои да са в състояние на лутане поради липса на ясни и недвусмислени сигнали.

 5. 5
  ДА! | нерегистриран
  2
  -1
  До коментар #4 от " | нерегистриран":
  Да видим становището и на ВКП.Дали и според тях да бъдеш мъж не е същото като да си мъж:)

  Има въпроси без верен отговор.Конвенцията създава легална дефиниция за полова идентичност.Понятието е въпрос на социология, психология и сексология.И приложението може да породи повече въпроси, отколкото решения.А правото претендира за повече еднозначност и предсказуемост:)

  Изводът ти е верен. Прокуратурата не е толкова важна, понеже ги знаем какви "мъже" са! Феминизирани и по пол, и по К. Но за свободната и незамисима адвокатура е меко казано безобразие. И целият ВАдвС трябва да си ходи след тази издънка. А за Негенцова просто нямам думи, тази "жена" въобще няма ли срама, та да си хвърли оставката и поне частично да измие срама от цялата гилдия, а? Разбира се, че 90% от адвокатурата е на мнение, че ИК е в колизия с основни и принципни положения по К!

 6. 4
  | нерегистриран
  5
  -1

  Да видим становището и на ВКП.Дали и според тях да бъдеш мъж не е същото като да си мъж:)

  Има въпроси без верен отговор.Конвенцията създава легална дефиниция за полова идентичност.Понятието е въпрос на социология, психология и сексология.И приложението може да породи повече въпроси, отколкото решения.А правото претендира за повече еднозначност и предсказуемост:)

 7. 3
  Питане | нерегистриран
  3
  -3

  Кой отговаряше гръмогласно за законодателството в ВАдвС?

 8. 2
  Re: | нерегистриран
  9
  -4
  До коментар #1 от "много са го замазали! | нерегистриран":
  Негенцова просто трябва да си подаде оставката, защото становището е незнайно чие и се представя като такова на Съвета без да е било обсъждано. Радващо е обаче, че и ВАдвС не подкрепя джендър конвенцията, както преди това и ВКС.

  Абсолютно падение за тази жена! Абсолютно.

 9. 1
  много са го замазали! | нерегистриран
  13
  -5

  Негенцова просто трябва да си подаде оставката, защото становището е незнайно чие и се представя като такова на Съвета без да е било обсъждано. Радващо е обаче, че и ВАдвС не подкрепя джендър конвенцията, както преди това и ВКС.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.