1/25 от диспозитива на обвинителния акт по делото КТБ е прочетен

1/25 от диспозитива на обвинителния акт по делото КТБ е прочетен
1/3 от томовете по делото КТБ, снимка: "Правен свят"

1/25 или едва 200 от общо 5 000 страници от диспозитива на обвинителния акт по делото за фалита на четвъртата по големина българска банка – Корпоративна търговска банка (КТБ) вече са изчетени в съдебна зала. Това стана ясно днес по време на четвъртото поредно заседание, по време на което "голямото четене" продължава.

То стартира по искане на адвокатите на банкера-беглец Цветан Василев и останалите 17 подсъдими по делото, въпреки настояването на представителите на Специализираната прокуратура процесът да премине направо към изслушване на експертизи и разпит на свидетели, тъй като всички подсъдими и защитниците им вече отдавна са запознати с целия обвинителен акт, а освен това неговият пълен текст е качен на сайта на прокуратурата от месеци.

Според ръководителя на Специализираната прокуратура този ход от страна на адвокатите на подсъдимите категорично сочи на опит за бавене на процеса. "Трябва да е ясно, това не е задължителна процедура, тя е чисто формална. По повечето дела адвокатите казват, че са съгласни обвинителният акт да не се чете и в протокола се записва "прочете се". Това се прави по всички дела. По това конкретно дело, не прокуратурата бави процеса. В случая защитата и подсъдимите го бавят чрез тази чисто формална процедура", заяви ръководителят на Специализираната прококуратура Иван Гешев още на 9 май, когато започна и четенето на първите страници от петхилядния диспозитив на обвинителния акт.

"Това делото да приключи в разумни срокове е проблем, който трябва да се реши от законодателя и е въпрос към съда",  заявил е вчера Иван Гешев, който е и един от наблюдаващите прокурори в процеса, заедно с Даниела Начева и Антоанета Софрониева, цитиран от в-к "Труд".  

Заедно с Цветан Василев за фалита на КТБ на съд са изправени още 17 души. Това са Александър Панталеев, Илиан Зафиров, Георги Христов, Георги Зяпков, Елка Стойкова, Елена Инджева, Рангел Стойчев, Светлана Георгиева, Снежанка Велева-Стефанова, Маргарита Голева, Красимир Хаджидинев, Маргарита Петрова, Мария Димова, Борислава Тренева-Кючукова, Цветан Гунев, Румен Симеонов, Славияна Данаилова-Велева.

Според обвинението Василев е ръководил организирана престъпна група, която е извършвала присвоявания от банката.

Единият пункт от обвиненията е за длъжностни присвоявания за над 2,559 млрд. лева. За тях обвинени са Василев, бившият ръководител на управление "Кредитиране" в КТБ Георги Зяпков, бившите изпълнителни директори на КТБ Александър Панталеев, Георги Христов и Илиан Зафиров, външните одитори от "KPMG България" Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев, шефката на специализираната служба за вътрешен одит на КТБ Снежанка Велева-Стефанова, главният експерт в Дирекция "Анализ и обработка на кредитни сделки" Елка Стойкова, както и служителите в банката Елена Инджева, Светлана Георгиева и Рангел Стойчев.

Отделни обвинения са повдигнати за изнесените от главната каса на КТБ близо 206 млн. лева. За това длъжностно присвояване ще отговарят отново Цветан Василев, главният касиер Маргарита Петрова, бившата главна счетоводителка на банката Мария Димова и заместничката ѝ Борислава Тренева-Кючукова.

В Турция арестуваха още 50 души за връзки с ФЕТО

Предишна новина

Обредните кланета без зашеметяване могат да се извършват единствено в одобрени кланици

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 4
  Гешев | нерегистриран
  3
  -4

  явно бърза да приключва, щото кариерно развитие го чака!

 2. 3
  bojanets | нерегистриран
  3
  -8

  Като се записва "прочете се" това не е ли документно престъпление?

 3. 2
  Гина Връбаковъ | нерегистриран
  5
  -2

  А, пък четенето на присъдата ще отнеме 2-3 години време.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.