Избират апелативен прокурор на Варна

Избират апелативен прокурор на Варна
Съдебната палата във Варна, където се помещава Апелативната прокуратура

Идната сряда (6 юни) прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще проведе изслушване и евентуален избор на административен ръководител на Апелативната прокуратура във Варна, става ясно от дневния ред на Колегията за другата седмица.

Кандидатите за поста са трима - Вилен Стефан Мичев - и.ф. административен ръководител - апелативен прокурор на Апелативна прокуратура – Варна, Владимир Чавдаров  – административен ръководител – окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Варна и Стефка Георгиева Якимова - прокурор в Апелативна прокуратура - Варна.

Първият кандидат – Вилен Мичев е завършил висшето си юридическо образование в Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1984 година. Има над 32 години общ юридически стаж, като 27 от тях са в органите на съдебната власт като прокурор. Според становището на етичната комисия към прокурорската колегия на Съвета, прокурор Мичев е "компетентен и квалифициран магистрат, който притежава задълбочени правни познания относно националната нормативна уредба, правото на Европейския съюз и международните актове. При изпълнение на служебните си задължения проявява независимост и безпристрастност".

Кандидатът Владимир Чавдаров също е завършил образованието си в Софийския университет "Св. Климент Охридски", но през 1993 година. Има 24 години общ юридически стаж, от тях 18 са в органите на съдебната власт като военен следовател, военен прокурор и прокурор. Според етичната комисия прокурор Чавдаров "установява обективната истина по възложените му преписки и дела единствено въз основа на събраните по надлежния ред данни и доказателства. В служебната си дейност създава необходимите условия за равнопоставеност между страните и техните процесуални представители". Прокурор Чавдаров бе допуснат окончателно до конкурса за апелативен прокурор на Варна на 18 февруари 2018 година, след решението на Конституционния съд от 30 януари т.г., когато конституционните съдии решиха, че изразът "с право на повторно назначение" в разпоредбата на чл. 129, ал. 6 от Конституцията не изключва възможността за назначаване на едно лице за административен ръководител на съд, прокуратура или следствена служба за повече от два мандата, но не и в един и същ орган на съдебната власт. Прокурор Чавдаров е окръжен прокурор на Варна от два мандата.

Стефка Якимова е завършила висшето си юридическо образование в Софийския университет "Св. Климент Охридски" също през 1993 година. Има над 24 години стаж в органите на съдебната власт като прокурор. Етичната комисия смята, че тя "никога не си позволява поведение, което би могло да се възприеме като привилегироване, предразположеност, предубеденост или предразсъдък, основани на какъвто и да било признак. В работата си винаги се основава на силно развитото си чувство за справедливост".

Още по темата

Осъдителни присъди за двама полицаи и сводник

Предишна новина

Задържаха 30 годишен мъж, склонявал малолетни към порнография онлайн

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    ******************* | нерегистриран

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.