Общо 49 години затвор за трима мъже за расисткия побой над Метин

Общо 49 години затвор за трима мъже за расисткия побой над Метин
Водят под конвой Момчил Милчов, Джоно Младенов и Иво Тилков в съда през 2013 г.

Софийски градски съд (СГС) осъди на общо 49 години затвор тримата мъже, които през 2013 година пребиха Георги Димитров – Метин, тъй като им приличал на бежанец. Мъжете са осъдени за опит за умишлено убийство чрез нанасяне на много удари с ръце и крака в главата на Метин, съобщиха от съда.

Джоно Младенов получи присъда от 16 години затвор, Момчил Милчов – 15 години, а Иво Тилков, който в момента е обявен за международно издирване – 18 години.

Освен това тримата са осъдени да заплатят солидарно и сумата от 200 000 лв. обезщетение за причинените от деянието им неимуществени вреди, както и всички съдебни разноски по делото, уточняват от СГС.

Преценявайки вида на наложените наказания и техния размер, надвишаващ 10 години, и необорената от доказателствата по делото налична реална опасност да се укрият, съдът измени мерките за неотклонение на Младенов и Милчов от "парична гаранция" в размер на 8000 лв. в "задържане под стража".

Двамата бяха задържани незабавно в съдебната зала.

През 2013 г. Георги Димитров-Метин (29 г.) живее с приятелката си Минка Михайлова в мазето на хостел "Вени" на столичната ул. "Цар Самуил". Двамата нямат брак. Метин издържа себе си, Минка и дъщеря ѝ Преслава, която е ученичка, като продава гевреци. За да си намери работата, мъжът моли за помощ чичо си - бившия вече депутат от ДПС Щерю Щерев.

На 9 ноември 2013 г. около 20 ч Метин се прибира към хостел "Вени", който през последните години се е превърнал в приют за мигранти.

На ъгъла на ул. "Цар Самуил" и "Пиротска" среща по случайност трима млади мъже, родени след 1980 г. - Момчил Милчов, Джоно Младенов и Иво Тилков. Те са заедно през целия ден, обядват в ресторант на Женския пазар, пият и алкохол. Без каквато и да е причина тримата се нахвърлят върху Метин, бият го с ръце, ритат го в главата. Тилков го удря и с телескопична палка. Метин се отбранява, но пада безпомощен на тротоара и нападателите продължават да го бият, пише в обвинителния акт прокурор Детелина Йотова.

"Чаках приятеля си, той работеше в хотел "Света София". Метин вървеше с пазарска чанта и носеше 2 кафета, когато тримата подсъдими го нападнаха", разказва пред Софийски градски съд свидетелката на случилото се Адела Димитрова. Тя изкрещява на биячите да спрат. Те се отдръпват, но след малко се връщат.

"Мастио, ела тук, защо се криеш", викат те на Адела, която тича към "Света София" и набира тел. 112. Агресията на тримата не стихва и те започват да блъскат по вратата на хотела. През това време по ул. "Пиротска" минава мъж на път за работа. Забелязва, че Метин лежи в локва кръв и хърка, и звъни на МВР. "Ти ли си най-милостив, ти ли си най-снизходителен", обръщат се към него подсъдимите. Той също бяга към бул. "Христо Ботев", съзира патрулка и разказва за случилото се. Според свидетелите полицията хваща 2-ма от биячите на бул. "Тодор Александров".

Медицинските експертизи по делото показват, че Метин има тежка черепно-мозъчна и лицева травма, контузии по челото, кръвоизлив в мозъка и счупване на носа. Приет е във ВМА, лежи там 6 месеца.

Определението на СГС подлежи на обжалване и протест в 7-дневен срок от днес пред Софийски апелативен съд.

Атанаска Дишева се оказа в командировка при обсъждането на казуса с ведомствените жилища

Предишна новина

Пеевски в последните 14 години е едно от най-проверяваните лица в държавата

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 5
  | нерегистриран
  1
  0
  До коментар #3 от "Боян Кайров | нерегистриран":
  Гордея се с правораздаватели като прокурор Калоян Ангелов и съдия Димитрина Ангелова. Познавам същите от години, техен по-млад колега съм и претендирам, че винаги са отстоявали достойно съдебната власт и са си служили честно, почтено и вярно с меча на справедливостта и !!!!

  Дай Боже повече такива смели, принципни и безкористни в службата юристи!!!!!!!!

  Въпросът е дали присъдата щеше да е същата, ако побойниците бяха Андрей Монов - син на депутат от БСП, Георги Димитров – Метин - племенник на депутат от БСП и Любомир Дерменджиев - син на "уважавани" (не е уточнено кой и как ги е уважил) преподаватели в университета, а убитият беше "беднякът Христомир Владимиров"  Син на университетски преподаватели получи 3 години условно, след като причинил смърт на търновец без причина

  http://times.bg/news/view/40812/%D1%81%D0%B8%D0%BD-%D0%BD%D0%B0-%D1%83%D0%BD%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8  Е, как при съвсем идентични случаи (с изключение на роднинството с депутати) има такава драстична разлика в присъдите и то при положение, че поличият символично ниската присъда е убил човек, а получилите изключително тежки присъди са осъдени за опит за убийство, а човекът и досега си е жив?

  Очевидно, че поне един от съдебните състави не са "служили честно, почтено", за "вярно", но не към народа, а кум властимащите - спор няма.  Щом на това му викате правосъдие!

 2. 4
  --- | нерегистриран
  5
  0

  Към 3 : Ласкател . Това е меката дума. Дано да има по-малко такива магистрати като Вас.

  Кое заслужи адмирациите Ви , без да познавате детайлите на делото ?!

 3. 3
  Боян Кайров | нерегистриран
  2
  -5

  Гордея се с правораздаватели като прокурор Калоян Ангелов и съдия Димитрина Ангелова. Познавам същите от години, техен по-млад колега съм и претендирам, че винаги са отстоявали достойно съдебната власт и са си служили честно, почтено и вярно с меча на справедливостта и !!!!

  Дай Боже повече такива смели, принципни и безкористни в службата юристи!!!!!!!!

 4. 2
  | нерегистриран
  7
  -3

  "Метин ... мъжът моли за помощ чичо си - бившия вече депутат от ДПС Щерю Щерев."  В Олигархия Задунайски Путинистан се правораздава не според закона, а според човека. Когато Чичо е депутат от ДПС, то посегателството срещу племенника се наказва сурово:  "Джоно Младенов получи присъда от 16 години затвор, Момчил Милчов – 15 години, а Иво Тилков, който в момента е обявен за международно издирване – 18 години."  Същото се случва и ако таткото на пострадалия е червен депутат Монов:  http://www.dw.com/bg/%D1%84%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8-%D0%B8-%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%B4%D0%BA%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B9-%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2/a-16989615  Джак се опитал да помогне на ром нападнат от шайка от 16 хулигани, но бандата ползваща се със закрилата на Тати не се бои от закон и полиция. В крайна сметка Джак получава присъда от 20г., а "героите" от шайката, която се опитала да пребие рома подобно на Метин ... били пострадали. 16 пострадали срещу 2-ма!!!  Колко обаче получава Син на "уважавани" Мама и Тати, ако пребие и убие някой Метин, дето няма Тати-депутат или чичо-депутат:  https://www.blitz.bg/kriminalni/nakazanie/shok-vv-veliko-trnovo-studentt-lyubo-koyto-ubi-s-edin-udar-khristomir-poluchi-uslovna-prisda_news573528.html  Окръжният съд във Велико Търново постанови 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок за сина на преподавателска фамилия, който причинил смъртта на мъж без причина. Магистратите в петък отредиха още Любомир Дерменджиев да плати 100 000 лева кръвнина на зачернената майка на жертвата, както и разноски по делото от 4500 лева, съобщава "Борба".  Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/kriminalni/nakazanie/shok-vv-veliko-trnovo-studentt-lyubo-koyto-ubi-s-edin-udar-khristomir-poluchi-uslovna-prisda_news573528.html  Може ли в олигархия като България да има истинско правосъдие?

  Интересно дали Правен свят ще сравни и тези три присъди, като им публикува целите текстове?

 5. 1
  Въпрос | нерегистриран
  10
  0

  Кой допусна това свърталище, наречено хостел, в центъра на София?!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.