Административният съд в София призна брака на еднополова двойка

Административният съд в София призна брака на еднополова двойка

С решение от 26 юни 2018 г. Административен съд София-град отсъди в полза на правото на пребиваване на съпружеска хомосексуална двойка в България, съобщиха от "Младежка ЛГБТ Организация Действие".

Кристина и Мариама, двойка от Австралия и Франция, сключват брак на 1 юни 2016 г. във Франция. По-късно същата година Кристина, австралийска гражданка, получава позволение за пребиваване в София, България, на основание на Директива 2004/38/EC относно правото на свободно движение и пребиваване в Европейския съюз. Според Директивата всеки гражданин на Съюза се ползва от свобода на придвижване за семейството си в страните от ЕС, дори и неговият съпруг да не е гражданин на държава – членка на Европейския съюз, какъвто е случаят на Кристина. Въпреки това през 2017 г. Дирекция "Миграция" към МВР отказва правото ѝ да пребивава в България, основавайки се на това, че еднополовите бракове не са позволени според Конституцията на България.

Съдът приема, че според правото на ЕС не е позволено на държава-членка да откаже на гражданин на трета страна, встъпил в брак с гражданин на Съюза, право на пребиваване на територията на тази държава-членка по съображението, че нейното право не предвижда брака между лица от един и същ пол. В решението се казва още, че "отказът на органите на държавата-членка да признаят – единствено за целите на предоставянето на производно право на пребиваване на гражданин на трета страна – брака му с гражданин на Съюза от същия пол (…) би могъл да възпрепятства упражняването на закрепеното в член 21, параграф 1 от ДФЕС право на този гражданин на Съюза да се движи и пребивава свободно на територията на държавите-членки."

"Решението на Административен съд София-град е в съответствие със скорошно решение на Европейския съд по подобно дело в Румъния, случая "Коман", в което беше отсъдено, че страните от ЕС трябва да спазват правото на пребиваване на еднополови двойки, сключили законов брак в друга държава, които искат да живеят заедно на тяхна територия", казва Деница Любенова, адвокат по защитата на френско-австралийската двойка. В решението на Европейския съд се казва, че държавите-членки "не могат да възпрепятстват свободата на пребиваване на гражданин на ЕС с отказ да се предостави на еднополовия му партньор, гражданин на страна, която не е член на ЕС, производното право на пребиваване на тяхната територия".

Въпреки решението на съда, в България еднополовите двойки все още не могат да сключват брак или да осиновяват деца заедно, а престъпленията от омраза по хомофобски и трансфобски подбуди не са включени в Наказателния кодекс.

Още по темата

Личен почетен знак първа степен – златен за ръководителя на Окръжен съд-Габрово

Предишна новина

Публикуваха списъците на допуснатите кандидати за съдии в апелативните съдилища

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  no name | нерегистриран
  4
  -1

  Аман от некомпетентни журналисти! Съдът не е признал еднополов брак. Съобразил се е с решение на съда на ЕС, според което държавата е длъжна да разреши право на пребиваване на основание брак, сключен в друга държава членка на ЕС. Тия двете хубавици не могат да се ползват от никакви други права на нормално семейство.

 2. 3
  Ей това ви/ни чака... | нерегистриран
  6
  -1

  Мексико намаля правната възраст за сексуално съгласие до 12 годишна възраст:  https://yournewswire.com/mexico-legal-age-sexual-consent/  Европейският парламент в Брюксел също обмисля предложение, което би могло да намали законовата възраст за съгласие за секс от 16 до 13-годишна възраст в целия Европейски съюз.

 3. 2
  Кристина и Мариама | нерегистриран
  29
  -1

  Джендъри и джендърки, от педераси няма свободни маси.Джендър-идеологията е проникнала дълбоко в западното общество и се използва съвсем реално за разрушаване на половата идентичност, започвайки още от момченцата и момиченцата. Учат дечицата в детските градини не само на приказки като тази за принца, който се влюбил в краля, двамата се омъжили и живели дълго и щастливо, но и на това, че те са всъщност едно “ТО” и могат да променят пола си, когато поискат. Ясно е накъде бие и към какво насочва всичко това – към всевъзможните лесбийки, травестити, транссексуали, бисексуали и така нататък; техните разновидности са толкова много, че дори не можем да ги изброим всичките. Ще се покорят ли българите на онези, които искат да ги кастрират в буквалния и преносния смисъл на думата? Балканджи Йово да си сложи червило, да се качи на високи токчета и да се превърне в Кончита Вурст… Не бихме искали да доживеем до този ден.

 4. 1
  Професионален правен сайт | нерегистриран
  15
  -1

  Вчера ВКС с определение беше потвърдил решение на САС, днес Адм. съд "припознава" брак. Много професионализъм в този малък анонимен екип

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.