Данаил Кирилов:

С повишението на таксите за дела пред ВАС ще ограничим вечния жалбоподател*

С повишението на таксите за дела пред ВАС ще ограничим вечния жалбоподател*
Данаил Кирилов, председател на правната комисия, снимка: БГНЕС

 Г-н Кирилов, защо се увеличават таксите, които гражданите и фирмите ще плащат при касационното обжалване пред Върховния административен съд (ВАС)?

Измененията, свързани с таксите, са една неособено съществена част. Промените в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), които гласуваме в момента в пленарната зала и в правната комисия, са първите и съществени след приемането му преди повече от 10 г. Амбицията ни, а и тази на съдиите от ВАС и от другите административни съдилища, откъдето получихме много становища, беше да направим цялостна ревизия и актуализация на административния процес.

 Той има две големи части. Едната е производството по издаване на индивидуални административни актове, другата е тяхното обжалване и най-вече това пред съда.

По законопроекта работихме и в миналото Народно събрание, а през мандата на настоящия парламент го внесохме на 1 юни м.г., т.е. той е предмет на интензивна работа повече от година. Получихме и становищe на Пленума на ВАС. Във връзка с част от проблемите имаше и питане до Конституционния съд (КС), който постанови решение, което също бе съобразено изцяло при дебататите на второ четена в правната комисия.

Една от съществените линии на промяна в АПК е разпределението на подсъдността с оглед натовареността на административните съдилища. Както е добре известно, има сериозна диспропорция в две посоки. Първата бих я нарекъл регионална. Софийските административни съдилища са в пъти по-натоварени от тези извън столицата. Обяснимо е, защото голяма част от централните органи на власт са тук. Освен това по ред определения в множество специални закони се дава изрична компетентност на административен съд София-град и на ВАС. Те действат в ситуация на претоварване. Но ВАС е изключително натоварен и защото гледа дела, по които трябва да действа като първоинстанционен съд и да събира доказателства. "Разтоварването" му е свързано с касационното обжалване.

Затова ли предложихте увеличаване на таксите?

Една от мерките е актуализирането на държавните такси във връзка с подаването на касационна жалба. Искам да подчертая, че тя не е жалба срещу административния акт, а за касационно обжалване. Т.е. вече са преминали следните производства - недоволният е могъл да обжалва пред административния орган. Обжалвал или не, той е останал недоволен и е обжалвал пред административния съд. Той от своя страна е събрал доказателствата, осъществил е спорното производство, постановил е съдебен акт. Въпреки него жалбоподателят е останал недоволен. В този случай, ако иска да ангажира най-последната инстанция, е логично да има сравнително, не бих казал увеличена, а актуална такса.

Направихме анализ на образуването на таксите и се оказа, че са осем пъти непропорционални с оглед изтеклото време. Те 10 г. не са променяни и наистина, макар и с намерение да бъдат символични, са абсолютно неадекватни спрямо разхода за съдебното производство, и то във ВАС. Той заседава в състав от трима съдии, а в някои случаи от петима.

Касационната жалба винаги ли е пред ВАС?

Да, няма как да бъде пред друг съд. Затова не смятаме, че увеличението от 15 на 50 или на 75 лв. е радикално.

Предвидили сме и особена защита на хората в затруднено положение, ако не могат да финансират съдебен процес, имат нужда от особен представител или предявяват техни права, които са под особена конституционна защита - осигурителни, здравноосигурителни, пенсионни. В тези случаи сме ги освободили от такса.

Ще добавя, че за първи път в нашето административно производство такса наравно с гражданите дължи и администрацията.

Така че административният орган, ако иска да обжалва, ще плати таксата от 50, 75 или 90 лв.

Заради по-високите такси ще намалеят ли обжалванията?

Вероятно ще ограничат т.нар. дежурен жалбоподател. Имаме случаи, в които един човек, без да казвам злоупотребява с правото си, но притежава засилен интерес към внасяне на всякакви жалби. Има жалбоподатели, които месечно образуват по около 20 дела, а има и по-активни. Не че по-високата такса ще ги спре, но поне ще внесе известна пропорционалност между съдопроизводството.

Нали разбирате, че с 15 или 50 лв. не се покриват никакви разходи, дори тези за съобщаване и призоваване, да не говорим за разходите за работното време на деловодителите, на служителите, или времето на върховните съдии, които трябва да изследват казуса и да напишат мотивиран акт.

Защо някои такси се определят от материалния интерес по казуса?

Това са изключително малко случаи, но и при тях имаме граница - до 5 млн. лв. лимитът е 1700 лв. Но представете си, ако аз или вие обжалваме обществена поръчка на първа инстанция пред ВАС за 4 млн. лв., разбира се, че трябва да заявим готовност да поемем отговорността, че с обжалването забавяме държавния и обществения интерес с година. Знаете, че при обществените поръчки участниците доказват способност да я изпълнят, т.е. за тях 1700 лв. не е съществен разход. Това вероятно е заплатата на служител във фирмата на такъв кандидат.

Досега колко се плащаше при обжалването на обществена поръчка?

15 лв. за граждани и 45 лв. за юридически лица.

А при дело за 10 млн. лв.?

Пак същата, а имаше и такива, които дори не внасяха тези 45 лв., но спираха поръчки за милиони и просто използваха задължението съдът да се произнесе, което отнема време. Защото, макар и да е нередовна жалбата, съдът трябва с определение да прекрати производството.

Тези спекулации ние ги ограничихме с изменение в Закона за обществените поръчки. Поискали сме жалбата да бъде мотивирана, конкретна, да не е бланкетна, изисква се и доказване на интереса от обжалването.

Предвидили сте освобождаване от такса, но не е ли сложна процедурата?

Тя е аналогична на освобождаването от такса в общото гражданско производство. При всички положения съдът, за да освободи някого от нея, трябва да има доказателство. Дали ще е с удостоверение за липса на доход, дали ще е с друг документ от социалното осигуряване, е въпрос на преценка. Според мен не е сложно и процедурата се е доказала в общото ни гражданско производство.

Смятам, че е вид специална защита, за да няма преграждане до достъпа до правосъдие, тоест гарантираме достъпа до него на всички.

*Интервюто препечатваме от в-к "24 часа"

Още по темата

Да изнасилиш правото*

Предишна новина

Високите такси могат да бъдат оспорени в КС*

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 8
  До 4 | нерегистриран
  0
  0
  До коментар #4 от " | нерегистриран":
  "Касационната жалба винаги ли е пред ВАС?  Да, няма как да бъде пред друг съд."

  Има, имаа.

  Откъде да знае човека. Има разбира се!

 2. 6
  | нерегистриран
  1
  0

  Интересно,до 5 млн. лв. иск лимитът е 1700 лв., а за отхвърлен иск по ЗОДВПГ за 32 хиляди лева окръжен съд Враца с решение по гр.д. №1122/02г. ме осъжда на 4%ДТ 1700лв.,вместо за 40 лв.,съгласно приетия намален иск от апелативен съд София по гр.д. №2083/2003г. 4 г.о. още повече ,има влязло в сила решение на, ЕСПЧ , от 23.10 .2003г.,с което е осъдена Държавата за същия процес които резултатът би следвало да бъде зачетен от окръжен съд Враца,ама наисе.Й въпреки ,че високите 4% съдебни такси директно влизат в конфликт с чл 6 от ЕКЗПЧ. ,защото препятстват достъпа до справедлив съдебен процес-до какъвто всеки има право 3. 4
  | нерегистриран
  5
  0

  "Касационната жалба винаги ли е пред ВАС?  Да, няма как да бъде пред друг съд."

  Има, имаа.

 4. 3
  | нерегистриран
  7
  0

  И как с тези такси ще ограничат Делян Пеевски и Иво Прокопиев? А, да - по принцип законите и правилата не важат за тях. Те са за останалите.

 5. 2
  potresen | нерегистриран
  9
  0

  Predi vsichko trqbva da se ogranichat do nishtojnost takiva tapaci deputati kato tozi kloun ot snimkata !

 6. 1
  | нерегистриран
  2
  -7

  http://legalworld.bg/72309.70-leva-taksa-za-kasacionna-jalba-vyv-vas-za-grajdani-i-et.html  Това е друга тема, където се казва какво това лице казва. Там той казва,че това е закон срещу Иван Петров.

  Иван Петров е съвсем реално лице-добре е познат на съдиите в АССГ, и във ВАС, и той е завел десетки дела -основно срещу МВР и по ЗДОИ в административните съдилища. Това е закон срещу Иван Петров-институциите са редовно осъждани от него, и държавата като не може да спечели дела срещу него, реши да смени правилата.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.