ССБ ще прави подписка в защита на съдийка, допуснала пребиваването на еднополова двойка в България

ССБ ще прави подписка в защита на съдийка, допуснала пребиваването на еднополова двойка в България
Ръководството на ССБ Атанас Атанасов и Весислава Иванова, снимка: БГНЕС

След като във вторник Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) не прие искането на председателстващия Лозан Панов органът да излезе с позиция в защита на съдийка, допуснала пребиваването на еднополова двойка в България, активисти на Съюза на съдиите в България (ССБ) искали да събират подписка в нейна подкрепа, научи "Правен свят" от магистрати от Апелативен съд - София. 

Поводът за подписката е критична статия на в-к "Труд" от 06 юли 2018 г., в която се разкриват свързаности между лобисти в различни сфери на обществения живот, които настояват за въвеждането на хомосексуалните бракове у нас. Статията е провокирана от решение на съдия Полина Якимова – Илиева от Административен съд София – град (АССГ), с което за първи път у нас се допуска право на пребиваване на гражданин на страна извън Европейския съюз на основание сключен във Франция еднополов брак с гражданин на Общността.

В решението си съдия Якимова се позовава на решение на Съда на Европейския съюз (СЕС) от 05 юни т.г., с което страните членки се задължават, дори и без да са въвели еднополовите бракове, да разрешават пребиваването на членове на хомосексуални семейства. Публикацията застъпва тезата, че решението на СЕС, от което следва и съдебното решение на АССГ, е легален начин за прокарване на интересите на влиятелни гей-лобисти, което води до отслабване на националния суверенитет и деморализация на обществото. Като дори методите на международни гей-лобисти са определени като "изнасилване на правото".

На няколко пъти в статията са направени и уточнения, че съдебният акт на съдийката, който подлежи на обжалване пред Върховния административен съд, не е обект на коментар, а единствено се излагат факти, които показват свързаности между отделни представители на политиката, правосъдието и медиите, общото между които е изразяването на подкрепа за еднополовите бракове, които според българската Конституция са недопустими у нас. Материалът е критичен и по отношение на употребата на съдебното решение от неправителствени организации, които са го използвали с ПР-цели, докато информация от самия съд не е била представена.

"Правен свят" препечата в рубриката "Коментар" статията на в-к "Труд" под заглавието "Да изнасилиш правото". В понеделник редакцията изпрати писмено запитване до пресслужбата на Административен съд София – град, с покана за интервю със съдия Якимова. Отговор до момента не е получен. Неофициално съдийката отказа да изрази позиция по публикацията на вестника.

Статията на "Труд" и препечатването й от "Правен свят", без редакторска намеса, стана повод Лозан Панов да опита за пореден път да употреби правомощията си като председателстващ Съдийската колегия на ВСС и да накара кадровият орган да влезе в неприсъщата му роля на цензор на критични към методите на работа на председателя на Върховния касационен съд медии. Шест от членовете на съвета подкрепиха Панов, но други шестима отказаха да разискват предварително подготвения от председателстващия колегията текст, с който кадровият орган трябваше да напомни на медиите, че нямат право дори да коментират съдебни актове.

Със сигурност Лозан Панов, който сам определя дневния ред на Съдийската колегия, няма да пропусне да включи темата в предстоящото на 17 юли заседание на кадровия орган, като нищо чудно това да е дори точка първа. Ако това се случи, ще се окаже, че докато Съдийската колегия на ВСС дискутира по искането на Панов по казус, провокиран от лобисти на еднополовите бракове, Конституционният съд ще обсъжда становището си по дело №3/2018 г., което трябва да установи – противоречат ли на Конституцията текстове от т.нар. Истанбулска конвенция. Противници на ратификацията на спорния документ смятат, че зад защитата на правата на жертвите от домашно насилие, международни организации прокарват т.нар. "джендър идеология", в основата на която е отрицанието на съществуването на два пола – мъжки и женски.  

Още по темата

Районна прокуратура-Стара Загора предаде на съд 86 лица през месец юни

Предишна новина

Публичните регистри в интернет не нарушават Закона за личните данни

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 8
  | нерегистриран
  0
  0

  ССБ жалки сте!Вземате отношение винаги за да защитите само и единствено ваши членове, но в съдебната система работят и съдии,които не членуват никъде и се възмущават на актовете на ръководители, които командироваха само ваши членове и грубо погазиха закона. Такова парцелиране на състави за вашите хора в нарушение на ЗСВ го няма никъде в съдебната система. Все ваши членове погазиха конкурсното начало.Уредихте хората си, които едва,едва спечелиха конкурси в Гражданската колегия на СГС и след като встъпиха като граждански съдии ги наместихте като търговски съдии в СГС и то с активната роля на тогавашния председател на СГС и настоящ адвокат К.ТОПАЛОВ,който се явява вече и като адвокат пред протежетата си в ТО. Такова погазване на конкурсното начало от дремещия ВСС го няма дори и в оглавявания от Панов ВКС. Двама активни членове на ССБ са командировани ТО: Р.Кежова-Спасова на VІ-1 състав и Св.Василев на VІ-7състав. Други ваши активни членове с актове за встъпване като граждански съдии,подредени в досиетата им във ВСС, не са в ГО или във ВО, а в ТО и то като постоянни титуляри: П.Теодосиев на VІ-15 състав;В.Братоева на VІ-16 състав;Д.Господинова на VІ-17 състав;Вл.Вълков най-отявления ви член и най накрая уредил се на VІ-13 състав;А.Ненова, която като граждански съдия със състава преминава в ТО,поради намаляване на работата в ГО и понастоящем на VІ-23;оставам без коментар Р.Данаилова на VІ-21 състав. Равносметката -8 съдии НАШИ ХОРА,УРЕДЕНИ БЕЗ КОНКУРС, РЕШЕНИЕ НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ. За други, които трябваше да отидат в ТО се се откриха нови бройки в ГО. Такава е практиката в най големия съд в страната под ръководството на ССБ.

 2. 7
  | нерегистриран
  4
  -3
  До коментар #4 от "Стана интересно | нерегистриран":
  Дали ви прави впечатление, че дори в коментарите под статиите, вече се изказват предимно платените тролове на медията, които си говорят един на друг и сами себе си наддумват. В същото време юристите се преориентират към други, по-професионални издания, тъй като нивото на Правен свят, след смяната на екипа е като на в-к Телеграф, а редакторската политика е от жълто - към кафяво. Единственото, което може да се каже тук е RIP Правен Свят. Не остана кой да те чете.

  Трола вика дръжте трола! Нали няма да почнеш да твърдиш, че не си от троловете на Червенобузко, а си юрист?  Повечето юристи страдат от "дребни битови проблеми", които изобщо не попадат в полезрението на ССБ и СЮБ, които обгрижват една шепа хора, затънали в пари и взаимозависимости. Те не са омъжени за депутат от бойкаките и не живеят в евтина квартира от 240 квадрата, не ги пращат на обучение в САЩ за 240 000 щ.д и въобще не им се случват никакви подобни луксозни събития в живота. На повечето юристи заплатите не са индексирани спрямо реалната инфлация, имат проблем, че доходите в България са прекалено ниски и хората нямат пари да платят на адвокат когато има нужда ... Но това са дреболии, които нямат никакво значение за СЮБ и ССБ! Тях ги вълнуват фундаменталните световни проблеми - напр. дали някой не е разкритикувал съдийка, че е признала еднополов брак. А за нейните взаимовръзки и взаимозависимост, шшшшшшт, шшшшииит....

 3. 6
  фалш и лицемерие | нерегистриран
  21
  -7

  Лозан Панов? Има ли по-фалшива величина в системата? Лицемерие и двойни стандарти, прикрити зад празни откъм съдържание клишета. Както казва Гручо Маркс :"Това са моите принципи. Ако не Ви харесват, имам и други?" Нали, г-н Панов?

 4. 5
  до интересния | нерегистриран
  23
  -9

  А ти защо четеш? Истината е че нагласите се обърнаха и лъжецът Панов и интересчийскят ССБ вече са отречени от съсловието.

 5. 4
  Стана интересно | нерегистриран
  17
  -16

  Дали ви прави впечатление, че дори в коментарите под статиите, вече се изказват предимно платените тролове на медията, които си говорят един на друг и сами себе си наддумват. В същото време юристите се преориентират към други, по-професионални издания, тъй като нивото на Правен свят, след смяната на екипа е като на в-к Телеграф, а редакторската политика е от жълто - към кафяво. Единственото, което може да се каже тук е RIP Правен Свят. Не остана кой да те чете.

 6. 3
  широко затворени очи | нерегистриран
  17
  -14

  ССБ отново се прояви като защитник на възвишени цели. Както винаги те са над дребните битови проблеми, като напр. че част от работещите в съдебната система не са си получили парите за дрехи. Но какво е тази дребна сумичка с сравнение с големите пачки, на които са свикнали - грантове, държавни субсидии и обучения в САЩ на стойност четвърт милион!  И докато очите на ССБ и Лозан са широко затворени за проблемите на простосмъртните труженици на съдебната система, се оказа, че не бездействат, а са се посветили на проблем, който прилича на партизанските подвизи на Тодор Живков, дето никой не го търсил, ама той се криел. В случая самото решение, че е признала брака не е обект на някаква особена атака и за него само по себе си няма нещо, което да я застрашава, та да трябва някой да прави подписки в нейна защита и да занимава ВСС.

  Разбира се има и един втори въпрос - за взаимовръзките и взаимозависимостите на някои хора, но това ССБ и Лозан поради своята небесна възвишеност подминават с широко затворени очи.

 7. 2
  Въпрос | нерегистриран
  13
  -11

  А като слагате такова заглавие, дали попитахте ССБ дали ще прави подписка? Високи журналистически стандарти - Ха, ха

 8. 1
  Позорни магистрати | нерегистриран
  23
  -17

  Безродници!

  Засрамете се! Заради това ли папкате доларчета от Сорос, за да ни натресете джендърството и педерастията.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.