Публичните регистри в интернет не нарушават Закона за личните данни

Публичните регистри в интернет не нарушават Закона за личните данни

Прикачени файлове

Поддържането на публичен регистър в интернет на подадените декларации представлява изпълнение на законоустановено задължение на администратора на лични данни. Това се казва в становище на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) до Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) и Националната агенция за приходите (НАП) в отговор на идентични въпроси от двете институции във връзка с приложение на Общия регламент за защита на данните при изпълнение на разпоредбите на ЗПКОНПИ.

При оповестяването им, декларациите на лицата, заемащи висши публични длъжности съгласно чл.6 ал.1 от ЗПКОНПИ не следва да съдържат ЕГН, номер на документ за самоличност, адрес, подпис на декларатора, номера на банкови сметки и банкови карти, се уточнява в становището. От КЗЛД допълват, че по отношение на трети лица могат да бъдат публикувани само изрично предвидените в нормата на закона лични данни.

"Поради липса на нормативно определен срок за достъп до публикуваните в интернет декларации, следва да се приложи принципът за "ограничение на съхранението", се казва още в становището на КЗЛ. Според членовете на комисията, релевантен би бил срокът за съществуване на правоотношението между органа по избора или назначаването и задълженото лице по смисъла на ЗПКОНПИ.

Още по темата

ССБ ще прави подписка в защита на съдийка, допуснала пребиваването на еднополова двойка в България

Предишна новина

Край на разследването срещу Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 5
  | нерегистриран
  3
  0
  До коментар #4 от "4 | нерегистриран":
  Крайно време е нотариуси и ЧСИ-та да бъдат задължени да публикуват публично доходите си.  А кредитните милионери? Защото за КТБ всички разбраха кои са вложителите, но така и не се разбра кои са взели кредитите, благодарение на които банката фалира!

 2. 4
  4 | нерегистриран
  3
  0

  Крайно време е нотариуси и ЧСИ-та да бъдат задължени да публикуват публично доходите си. 3. 3
  BRAVO ! | нерегистриран
  1
  0

  Plovdivskite potaynosti -Kircho Peychinov ,mama i kaka pri Caci !

 4. 2
  | нерегистриран
  6
  0

  Пълна простотия и противоречие с личната неприкосновеност е публикуването на имуществото както на определени лица така и на членове на семейството им, когато последните не заемат такива длъжности. Финансовите средства в наличност и в банка са чувствителни лични данни и не трябва да са достояние на всекиго!!! Но кой чете законите!

 5. 1
  | нерегистриран
  9
  0

  "не следва да съдържат ЕГН, номер на документ за самоличност, адрес, подпис на декларатора, номера на банкови сметки и банкови карти"  Обект на банкова тайна са наличностите и движенията по сметките, а не техните номера. Тъй че това, което се събира и публикува е много по-забранено, от това, което според КЗЛД може да се събира и публикува.  Защото нещата опират освен до конвенция, също до конституция, до равенство на гражданите пред закона и пр., и пр.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.