Александър Ваклин:

Ако Иванчева беше от ГЕРБ или БСП, пак щях да подам сигнал. Няма политика*

Ако Иванчева беше от ГЕРБ или БСП, пак щях да подам сигнал. Няма политика*
Александър Ваклин, снимка: Нова телевизия

Г-н Ваклин, получихте ли уведомителното съобщение, което кметът на "Младост" Десислава Иванчева бавеше от миналия юни и за което твърдите, че ви е поискала подкуп от 500 хил. евро?

Да, получих го. Доколкото съм в течение - процедурите в район "Младост" вече вървят нормално не само за строителите, но и за гражданите. Общината се опитва с наличните хора да навакса след 2-годишния вакуум.

Колко строителни проекта имате в "Младост"?

Три сгради в "Младост 4" в местността "Камбаните". Но не подадох сигнала за подкупа, за да оправя положението с моите сгради, а защото практиката беше порочна. През тези 2 г. тя ескалира до фаза, в която този районен кмет получи, от една страна, добър медиен комфорт, а от друга - Столичната община и държавните институции подеха нейния неправилен начин на работа и се поддадоха на безсмисления натиск на улицата. На практика се създаде един тренд, болест, която зарази малко по малко не само район "Младост", но и другите общини. Бруталността и алчността на кметицата се пренесе и в другите райони

В какъв смисъл?

Лоши практики, лошо отношение към гражданите и бизнеса, незаконни решения. Не може един районен кмет да нарушава закона само защото нещо не му харесва. Идеята на демократичното общество е, че всички имаме права, но спазваме общоприетите норми, за да може обществото ни да се развива по нормален начин, а не всеки властимащ да не се съобразява със законите заради собствените си предпочитания.

Значи имате проблеми и в други общини? 

Фирмата ни е доказана на пазара и е достатъчно голяма, за да нямаме малките спънки, които имат гражданите. Но аз и моите колеги наблюдаваме всекидневно какво се случва по районите и мога да кажа, че това, че аз не съм имал спънки в даден район, не означава, че администрацията не е променила своето отношение. За щастие, след случката с Иванчева районните администрации станаха по-услужливи към гражданите и бизнеса. Услужливи в смисъл, че започнаха да спазват закона. Никой не иска да нарушават правилата. Но когато отидете при тях, се надявате да ви помогнат, а не да се държат с вас като с досадник или втора ръка човек.

Иванчева така ли се държеше?

Тя се държеше така с всички. От забавените 1000 преписки в район "Младост" много малко са за чисто строителство. Там има провалени обществени поръчки за общинска инфраструктура, провалени инвестиционни намерения, безкрайно много малки молби и всякакви документи на граждани. В приемното време имаше огромни опашки от хора с елементарни искания, които бяха поставени в безизходица. Ако бяха, само строителните фирми - да кажем не ги харесва, окей, няма проблеми, но такова отношение към гражданите...

Но Иванчева бе избрана в името на по-добрия живот на съкварталците си, да спре застрояването, кварталът да потъне в зеленина... 

Разбирам хората, аз също бих се подразнил, но това е реституцията, наследство отпреди 25 г., въведено с текстовете, известни като промените "Лучников". Не знам защо беше прието възстановяване на едрата градска собственост в реални граници. Това съсипа градовете и най-вече София. Създаде се възможност хората да си възстановяват пасбища, там, където сега има булеварди, инфраструктура. Преди 25 г. беше допуснато престъпление срещу града. Но днес какво може да направим? Прекалено тежко е политическото решение да се ревизира реституцията, защото се нарушават правата на хората, които са с възстановена собственост. Оттук идва същината на проблема с т.нар. презастрояване.

Не аз искам да строя между блоковете, а защото земята е възстановена съобразно законодателството, сградата, която би се построила, отговаря на изискванията на Закона за устройство на територията, спазено е разстоянието със съседните сгради, намира се в зона, където е разрешено строителството и няма как да се спре собственикът да използва мястото си. Ако не строя аз, ще строи друг. Ако не е сега, ще е след 5 г., ако общината ме спре, ще плати компенсации, защото законът е такъв. Може би общината със своите компетентни органи трябва да проведе разяснителна кампания, защото се вижда, че има напрежение. Разбираемо е, на никого не му е приятно да му бръмчат строителни работници под прозореца.

Удовлетворен ли сте след ареста на Иванчева?

Самият арест не носи удовлетворение. За мен е важно, ако общинската и държавната администрация се променят поне малко в положителна посока.

Други искали ли са ви подкуп?

Не, за да ти поискат, трябва да виждат, че може да дадеш. Аз не съм склонен да давам, затова и нямам такъв опит.

Колко пъти сте се виждали с Иванчева?

Веднъж.

Как премина срещата ви?

Странно. Тя ме попита 5 или 6 пъти как се казвам и от коя фирма идвам. Първо четири часа - от 16 до 20 ч, след работно време, стоях на едно диванче в общината в "Младост" да я чакам. После ме въведоха в една зала. Там дойде един човек, който каза, че се занимава с финансовата сигурност на общината. Той проведе с мен опознавателен разговор, за да ме проучи, и след като ме прецени, в залата влязоха зам.-кметицата Биляна Петрова и кметицата. Разговорът беше изключително нелеп. Иванчева разлистваше преписката ми и се правеше, че я чете, макар че тя не разбира нищо. Но през няколко минути се вторачваше в мен и питаше: Вие всъщност как се казвахте?

При други обстоятелства сигурно щях да стана и да си тръгна. Но тъй като тя вече си беше поставила условията, вероятно срещата беше, за да прецени може ли да вземе пари от мен.

Как си беше поставила условията?

Чрез посредника.

Бившият кмет на "Младост" Петко Дюлгеров?

Да, аз силно съжалявам, че е в ареста, защото той просто е един посредник между една нахална личност и мен.

По време на срещата ви Иванчева спомена ли нещо за пари?

Не, разговорът ни протече абсолютно неадекватно и нелепо. Това може да се разбере и от специалните разузнавателни средства. През половината време тя говореше по телефона с нейните заместници по други теми. Не помня подробности, защото нямаше никакъв смисъл в това, което говорихме. Видяхме се за около двайсетина минути само за да ме прецени.

Вие опасан със записващи устройства ли бяхте на срещата си с нея в общината?

Да, бях с апаратура. Беше напрегнато.

Как се свързахте с Петко Дюлгеров?

Има предистория. Безуспешната ни битка с общинската администрация в район "Младост" продължи 8-10 месеца. Пуснахме жалба в административния съд в София и в Столичния общински съвет, от който съм приятно изненадан. Дотогава не бях работил с тази институция. Хората реагираха много бързо. Повикаха кметицата на заседанието им, то беше открито и можехме да присъстваме. Обясниха ѝ, че по нашия казус и по казуса на още едни хора, които също бяха подали жалба, тя извършва неправомерни действия, с които компрометира района и Столичната община.

Тя се държа изключително грубо, ругаеше ги. Нали знаете, има една категория хора, които са прекалено неприятни, и човек е склонен да ги остави да правят каквото си искат само за да не се занимава с тях. Общинският съвет направи каквото се очакваше от него, но ефектът беше никакъв. Даже следващата седмица един от заместниците на Иванчева срещнал колежката, която проверява преписките на фирмата ни в общините, и ѝ обяснил, че с жалбата сме направили нещата лични. Тоест вече сме влезли в черния списък на кметицата. Жалко. Един районен кмет е кмет на хората, а не да проявява лични пристрастия.

И така един ден се свързахте с Дюлгеров?

Аз почнах да търся хора, които да разберат на какво се дължи личното отношение към нашия проект. Тогава мислех, че това се случва само на мен. И така, питайки познати, попаднах на г-н Дюлгеров. Честно казано, той нямаше особено желание да говори с госпожата. Тя постави пред него своите невъобразими условия и той беше изключително възмутен. Дори му беше неудобно да произнесе първоначално поисканата сума.

Каква беше тя?

20 евро на квадратен метър за трите сгради.

Което е 1 млн. евро?

Повече от 1 млн. евро. Само човек, който е виждал пари на картинка, може да си представи, че такава сума може да се даде. Парите не бяха само за обявяването на съобщението, а за цялостния проект. За това да не ме спъва до края на строежа. Но ако трябвало някъде междинно, можело и още нещо.

От глупост ли го е направила?

Срещата ми с нея беше само една, но според мен не е глупава. Направи ми впечатление, че е изключително безскрупулен, нагъл и безкомпромисен човек. В никакъв случай не и глупава.

Кога решихте да подадете сигнала?

Когато поиска тази огромна сума. Бях шокиран и се обърнах към службите. Аз съм единственият, който ѝ се противопостави, но не съм единственият, пострадал от нея. В момента, в който разбрах, че става въпрос за рекет, се обърнах съм службите и нещата бяха координирани с тях.

Тя поиска ли от вас да финансирате ремонта на градинка или детска площадка, както е искала от други инвеститори?

Схемата ѝ е много хубава. Освен нейните пари условието ѝ беше фирма, посочена от нея, да направи някаква градинка. Така че, ако някой попита: Защо му държахте документите една година, а сега ги пускате, да не излезе, че се е поддала на общинския съвет, а да каже: Ето, той направи една градинка и аз му дадох документа.

Коя фирма ви посочи?

Не си направих труда да я запомня. Не ме интересуваше.

Къде в "Младост" беше градинката, чието изграждане трябваше да платите?

Беше казала на посредника, че зам.-кметът по екология ще ми се обади, за да ми съобщи къде се намира градинката. Наистина ми се обади някакъв много невъзпитан човек и ми заповяда на следващия ден да отида в общината, за да подписвам документите за дарението на градинката. Беше много нелепо и даже не запомних името му.

От прокуратурата съобщиха преди време, че предаването на парите се е проваляло няколко пъти. Защо?

Иванчева имаше странно работно време - от 14,30 до 21 ч. Едната среща се провали, защото със зам.-кметицата отидоха след работа, тоест някъде около 22 ч, на заведение и вечерята им се проточи до полунощ. Аз ставам сутрин в 6,15 ч и не ми е приятно някой да ме разкарва из цяла София след полунощ. На посредника му се бяха обадили след 22,30 ч, но и той си имаше личен ангажимент и не искаше да излиза от дома си. Тогава изборът им беше да предадем парите пред сградата на 6-о районно управление на МВР. Сега хората смятат, че има нещо нагласено, че са задържали Иванчева пред Спортната палата в София, но не знаят, че тя искаше парите да ѝ бъдат предадени пред управление на полицията.

Защо там?

Не знам, имала е път в тази посока. Но аз не разнасям 70 хил. евро в джоба си и не отскачам на повикване в 1 ч през нощта. Другото място на предаване беше в Пазарджик. Няма как да ме накара да се разхождам из цялата страна.

Колко провалени срещи имате преди същинското предаване на 17 април?

Мисля, че предаването беше на третия път. Тя искаше сумата на три транша.

Вие присъствахте ли на белязването на парите? 

Не. Те бяха 300 банкноти, поставени в хартиен плик. Пред мен посредникът не ги е броил. Аз го помолих да не ги пипа. Не знаех, че е взел от тях. Пред мен той пое ангажимента, че няма да ги пипа. Не трябваше да го прави. Не смятам, че има някаква вина.

Кога научихте, че Иванчева е задържана?

Веднага, аз следях всяка минута. Изчаках на ул. "Раковски", докато я арестуваха, а вечерта дадох показания пред съдия.

Има ли промяна в отношението към вас, след като се разбра, че вие сте подали сигнала срещу Иванчева? 

Да, в момента съм като плашило или страшилище. Всеки на някаква административна длъжност внимава как говори с мен. Даже имаше случай, при който един човек си вдигна ръцете и каза: Не светя. (На брифинг зам. главният прокурор Иван Гешев беше казал, че кметицата светнала като елха заради пипането на белязаните пари - б.р.) 

Какво очаквате от делото?

Бидейки наясно с доказателствата, смятам, че Иванчева ще бъде осъдена. Убеден съм. На колко години затвор не знам. Целта ми не е била да хвърля някого в затвора за вечни времена. За мен няма значение дали някой ще стои в затвора 6 месеца, или 6 г. Важното е порочната практика да се промени. Жалкото в цялата ситуация е, че хората се опитват да политизират случката. Те се опитват да изкарат Иванчева жертва на това, че е единствената кметица, която не е от ГЕРБ. Но дали е от ГЕРБ, БСП, или друга партия, бих постъпил по същия начин. Убеден съм, че и службите биха направили същото. Мога да ви уверя, че няма политически уклон в този акт.

Общувам с доста чужденци. И един белгийски адвокат ми каза, че ако това нещо се беше случило в Белгия, хората нямаше да я съжаляват, а на улицата щяло да има линч. А тук в един момент масовото впечатление беше, че тя е репресирана, защото е седяла 6 часа права на улицата. В т.нар. демократични държави човек, разобличен с парите на място, ще получи обществено заклеймяване в чиста форма. Никой няма да си помисли да я съжали, че е стояла 6 часа права. В крайна сметка това са рисковете на сделката, която е предприела. Тя е направила опит за корупция и носи съответните рискове. Жалкото е, че кметицата, избрана да защитава хората, е хваната с огромна сума пари на местопрестъплението.

*Препечатваме интервюто от в-к "24 часа".

Решението за Истанбулската конвенция е историческо, хулите срещу него – невежествени и примитивни

Предишна новина

Рускиня години наред е шпионирала американското посолство в Москва

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 8
  налице съучастие на предприемача Александър Ваклин | нерегистриран
  2
  -1

  305а НК е умишлено склоняване на другиго към приемането на подкуп.

  Решение N: 111 от 28.12.1987 г. по н.д. N: 105/87 г., ОСНК

  Самостоятелно довършено престъпление по чл. 305а НК е умишлено склоняване на другиго към приемането или даването на подкуп, както и умишленото създаване на предпоставки за получаването или предаването на подкупа. Когато обаче посредичеството е успяло и неследващият се дар е даден или получен, ще е налице съучастие по чл. 20, ал. 3 или ал. 4 НК в активен или пасивен подкуп.

  ... Александър Ваклин е осъществил престъплението "склоняване към подкуп".

 2. 7
  До Цацаров | нерегистриран
  2
  0

  Господине,

  Иванчева поискала 500 000 евро и получила 56 000 евро. Да приемем хипотеза, че е вярно. Вярно е, че тези пари са частни.

  Какво става с прокурора, който забрани на полицаите да изземат документи от горското в Ямбол защото съпругата на прокурора равоти в .. горското:))) Там става въпрос за отпуснати 1 6000 000 леава за път където парите са усвоени безда е свършена работа за ... 1 лев. Ето къде е проблема. За бюджетни суми и корумпирани прокурор и шеф на горското ни дума ни вопъл ни стон :)))

 3. 6
  До Ваклин и до номер 5 | нерегистриран
  2
  -1

  Иванчева може да е виновна и ще каже съдът. По-важно е да сравните Митьо как в Истанбул беше само с белезници на ръцете при това отпред, а Общинския съветник е без белезници. Явно в България сме кръвожадни. При прочита на казаното от Ваклин не разбрах къде са доказателствата че му е искана сума. Изобщо не защитавам Иванчева след толкова бавене, но ако съдът работеше бързо както се хвалят от ВАС - какъв беше проблема общината да бъде осъдена и кмета задължен в срок да предвижи преписката, а за срока на забава да му се присъди обещетение, което да превъзпита кмета и това да е над 500 000 лева. Така Иванчева няма да забави нито една преписка повече. В България се върви по дългия път и все с конспирации. Ваклинчо:))) дали може да посочи пример така да държат 6 часа като панаирджийска мечка с белезници и ръце отзад. Като много разбира как е в другите страни да каже къде е имало такъв случай. Може дори един ден да бъде осъден от Иванчева за клевета:))) защото казва, че искала пари но лично на него не а чрез посредник. Ако кмет беше телефонен измамник :))) нямаше да го хванат с парите, а ще хванат (ако го хванат). мулето, което няма как да знае за кого са :)))

 4. 5
  112 | нерегистриран
  1
  0
  До коментар #4 от " | нерегистриран":


  Що да не може, бре, папагала?!

  За вашата никаквица-корумпе специален ред за охрана ли да се направи, привилегия ли й търсите?

  Ей, зелените протестъри и прочие сволоч, я да вървите знаете къде ...

  Корупцията няма цвят, само кака ти Корни в какъвто и цвят (до 1999г. син, сега червен) да се боядиса, все й личи големият задник и болната амбиция да реанимира умрялата столетница, хаха!  Как лесно ги ръсите обидите и клеветите, но само анонимно.

 5. 4
  | нерегистриран
  2
  -9
  До коментар #2 от "4567 | нерегистриран":
  Ваклото агънце ще ме разплаче.Нали ужким всеки се счита за невинен до доказване на противното.И виновна да е,не заслужава да бъде окована във вериги по пътя към болницата.Джендъридеолозите Цачева и Захариева какво се спотайват.Не е нужно корни или морни да се изкажат по въпроса,та да те светнат.Нещата са очевадни.Поздрави от избягалия случайно за секунди Митю Очите.  Що да не може, бре, папагала?!

  За вашата никаквица-корумпе специален ред за охрана ли да се направи, привилегия ли й търсите?

  Ей, зелените протестъри и прочие сволоч, я да вървите знаете къде ...

  Корупцията няма цвят, само кака ти Корни в какъвто и цвят (до 1999г. син, сега червен) да се боядиса, все й личи големият задник и болната амбиция да реанимира умрялата столетница, хаха!

 6. 3
  Ваклинова му работа | нерегистриран
  22
  -3

  Този господинчо , който и дума не обелва кой му е дал парите ,с които работи , сега е доста "осведомен"за това колко преписки имала Иванчева, как се държала с гражданите и т.н.Всичко това са неща , за които е бил специално уведомен , при това спекулативно и тенденциозно.Не мога да му съчувствам за "болката му с градинките".Ако Ваклин не е чувал ,че в тази страна има демографска криза,то някой осведомен трябва да му го каже.За излизане от тази криза са нужни деца/деца са не само отрочетата на олигарсите , но и родените от всички останали българи/.Така че за справяне с тази демографска криза , тези деца трябва да могат да си играят на детски площадки,междублокови градинки и т.н.Не може майките с бебешките колички да прескачат рововете и ямите ,изкопани от багерите на Ваклин и другите като него.Накратко, с две думи : щом Ваклин знае в детайли как работи район "Младост", хайде сега ние да разберем как работи строителната фирма и да започне с това откъде на тази младежка възраст се сдоби с хиляди и милиони евро ,за да подкупва кметове.Ако търси доверието на обществото и иска хората да купуват от него, да каже кой е откъде идва , как забогатя и т.н.Доверието не се печели ей-така, то трябва да се заслужи.

 7. 2
  4567 | нерегистриран
  19
  -3

  Ваклото агънце ще ме разплаче.Нали ужким всеки се счита за невинен до доказване на противното.И виновна да е,не заслужава да бъде окована във вериги по пътя към болницата.Джендъридеолозите Цачева и Захариева какво се спотайват.Не е нужно корни или морни да се изкажат по въпроса,та да те светнат.Нещата са очевадни.Поздрави от избягалия случайно за секунди Митю Очите.

 8. 1
  12345 | нерегистриран
  5
  -18

  Важното е онази червена мастия - Кака Корни, да направи пореден агресивен опит за турпане на активи от такива нещастни казуси.

  Преди крещеше защо арестанти бягали - тези опасни престъпници, сега същата пача плаче, че задържаните под стража били транспортирани с белезници...

  И това въобще работа на политик ли е?!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.