Над половината от членовете на ВСС са взели между 57 000 и 150 000 лв.

Над половината от членовете на ВСС са взели между 57 000 и 150 000 лв.
Членовете на ВСС при полагането на клетва през октомври 2017 г., снимка: БГНЕС

Председателят на ВКС Лозан Панов се оказа единствен от "тримата големи" в съдебната система, който отново не е подал декларация за имущество и интереси и пред стартиралата работата си в началото на тази година Антикорупционна комисия. За разлика от Панов, другите двама "големи" в правосъдието - главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков са подали декларации, не само пред Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС), но и пред Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). Според актуалното законодателство, по което КПКОНПИ работи, "тримата големи" в съдебната власт не са длъжни да подават декларации като магистрати пред Антикорупционната комисия, но трябва да го направят, ако в качеството си на административни ръководители се явяват и възложители на обществени поръчки. От декларацията на Сотир Цацаров се разбира, че годишната заплата на главния прокурор у нас е 100 000 лв., без 500 лв., а от тази на Георги Чолаков се вижда, че председателят на ВАС има да погасява кредити. 

За Лозан Панов неподаването на декларация пред независима държавна институция не е прецедент. През 2017 г. той отново отказа да подаде имуществена декларация за доходите и имотите на семейството му, което стана причина за налагането на глоба от 1000 лв. Преди месец лично председателят на ВКС се яви на съдебното заседание пред Софийския районен съд (СРС), за да обжалва глобата си от Сметната палата. Произнасянето на съда се очаква.

Декларациите на властта, качени в Публичния регистър на КПКОНПИ, показват, че над половината от членовете на ВСС, които идват от съдебната власт, са се възползвали от възможността да получат обезщетение при напускането й. Част от кадровиците са декларирали обезщетенията директно под формата на банкови влогове и/или източник на средства за покупка на имущество. Според чл. 225, ал. 1 от Закона за съдебната власт (ЗСВ): "при освобождаване от длъжност съдия, прокурор или следовател с повече от 10 години стаж на такава длъжност има право на еднократно парично обезщетение в размер на толкова брутни месечни възнаграждения, колкото прослужени години има в органите на съдебната власт, но не повече от 20". И както е видно, юридическият стаж и кариерното развитие в съдебната система, имат своето значение за размера на обезщетенията, които варират от "скромните" 57 000 лв. и достигат до почти три пъти по-голямата сума от 150 000 лв.

"Правен свят" публикува данните на 13-сет от членовете на ВСС, които са декларирали пред КПКОНПИ получени обезщетения по чл. 225, ал.1 от ЗСВ:

Атанаска Дишева - като съдия във ВАС – 109 900 лв.

Боян Магдалинчев - като заместник-председател на ВАС – 150 624 лв.

Вероника Имова - като съдия във ВКС – 118 521 лв.

Даниела Марчева - като съдия в САС – 57 120 лв.

Драгомир Кояджиков - като съдия в АпСпНС – 85 860 лв. 

Евгени Диков - като директор на НСлС - 178 535 лв. (размерът на обезщетението не е посочено, а е включено във влог с доходи от заплата.)

Йордан Стоев - като заместник-апелативен прокурор в София (точна сума на обезщетението не е известна, но то е по чл. 255, ал. 4, според която: при последващо освобождаване от длъжност от дължимото обезщетение по ал. 1 се приспада обезщетението, получено при предишното освобождаване.)

Калина Чапкънова - като окръжен прокурор на Бургас – 90 580 лв. 

Пламен Найденов - като окръжен прокурор на Перник - 80 000 лв.

Пламена Апостолова - като директор на Столичното следствие – 112 664 лв.

Светлана Бошнакова - като прокурор във ВКП - (точната сума не е посочена, тъй като е разпределена в общо три влога, които са формирани и от други доходи - общият размер на конкретните влогове възлиза на близо 150 000 лв.)

Стефан Грозев - като съдия в САС - 100 464 лв. 

Цветинка Пашкунова - като съдия във ВКС – 109 900 лв.

В декларациите на останалите от членовете на ВСС няма данни за получени обезщетения. Това са - Боряна Димитрова, Гергана Мутафова, Георги Кузманов, Даниела Машева, Красимир Шекерджиев, Огнян Дамянов, Олга Керелска, Севдалин Мавров. Членът на ВСС Боян Новански идва от адвокатурата. 

*Уточнение

 

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков е подал ежегодна декларация за имущество и интереси с Вх. № Г2317/08.06.2018г., в качеството си на лице по чл.6, ал.1, т.44 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество – т.е. лица, упълномощени по реда на Закона за обществените поръчки от публични възложители, които са задължени лица по този закон да организират и да провеждат процедурите за възлагане на обществени поръчки и да сключват договорите.

 

Декларацията на Чолаков не е отразена в графата за членовете на ВСС и ИВСС, а в тази част на Публичния регистър на КПКОНПИ, в която попадат властимащите, упълномощени по реда на ЗОП като възложителите на обществени поръчки.

Още по темата

Шестима задържани във Венецуела след опита за покушение срещу президента Николас Мадуро

Предишна новина

Будимир Куйович иска предсрочно освобождаване

Следваща новина

Коментари

17 Коментара

 1. 18
  Рязък скок на заплатите на лекари и сестри в Румъния | нерегистриран
  5
  -3

  Медицинската сестра – един изчезващ вид в България.

  Като обезщетение по чл. 225, ал. 1 от ЗСВ членовете на ВСС са взели многогодишните заплати на медицински сестри, лекари, учители, социални работници, учени, писатели, художници, видни представители на българската интелигенция.

  ...само, знайте, за парата, като съдебната власт - що да прави? продава си и душата, изяда си и месата..

 2. 17
  поредното абсурдно решение | нерегистриран
  7
  -1
  До коментар #16 от "ЕВАЛА на членовете на ВСС, МАШАЛА на магистратите! | нерегистриран":
  Какво може да бъде общото между членовете на ВСС и Бай Ганьо? На този въпрос малцината запознати с коридорните тайнства на българския обществено-политически живот тутакси ще отговорят: „членовете на ВСС и Бай Ганьо могат да имат нещо много общо и това нещо е, че членовете на ВСС, които идват от съдебната власт, са се възползвали от възможността да получат обезщетение при напускането й. „Имал си бол пари, платил си“ – дума Бай Ганьо, като успее да измъкне парите на някого. „Имало по чл. 225, ал. 1 от Закона за съдебната власт бол пари – платили“ – сигурно си думат светилата на ВСС. Но приликите между членовете на ВСС и Бай Ганьо свършват дотук. Оттук нататък в сравнение с членовете на ВСС, Алековият герой решително се извисява със своето нравствено превъзходство, духовна чистота и скромност. Защото Бай Ганьо не се хвали, щом изкалъпи някоя тъмна сделка, не бие барабан на мегдана, а се попритулва из кръчмарските ъгли, щото си има все пак някакво понятие за кумова срама човекът. За нашият ВСС обаче такива понятия като кумова срама са някаква възрожденска отживелица. Бие си барабана баш насред мегдана, появяват се членовете на ВСС в централните новини на националната телевизия и почват да се хвалят как са се уредили … с такива привилегии и бонуси, с които не се е удостоявала и любимата наложница на китайския император Че Уан Ти от династията Цин. А народното мнозинство блее и сякаш одобрява нахалството им с думите на Алеко „Евалла на туй момче, всичките ни излъга“. Никой не помни за реформа в съдебната система, никой се не сеща за гнилите ябълки, малцина смислят, а мнозинството, се омайва от всичко, гледа Лозан Панов в поразяващите му нагли уста и сякаш си дума: „Евалла на членовете на ВСС, машала на магистратите, че са взели между 57 000 и 150 000 лв., евалла и на Лозан Панов, че отказва да подаде имуществена декларация за доходите и имотите на семейството му“. Е как след всичко това съдебната власт да не бъде многократно по-нагла от Бай Ви Ганьо?!

  http://legalworld.bg/60654.vyv-vss-reshiha-che-zakonyt-im-dava-pravo-na-obezshteteniia-sled-kraia-na-mandata.html

  Ако законодателят имаше намерение да разшири приложния кръг по отношение на лицата, промяната щеше да е именно в чл. 225, ал. 1, като се посочват изрично членовете на ВСС и инспекторите след изтичане на мандата им. Законът дава ли право на членовете на ВСС да ползват апартаменти срещу наем от 70-100 лева месечно, при заплати от 7000 лева месечно. Дава ли им право да са некомпетентни, невъзпитани, неморални, щом ние не сме ги избрали. Дава им право да си раздават пари за щяло и нещяло, обезщетения, коли, а съдебните органи да просят пари за очевидно ненужни неща. Дава ли им право да са нагли, дори да са си такива.

 3. 16
  ЕВАЛА на членовете на ВСС, МАШАЛА на магистратите! | нерегистриран
  5
  -9

  Какво може да бъде общото между членовете на ВСС и Бай Ганьо? На този въпрос малцината запознати с коридорните тайнства на българския обществено-политически живот тутакси ще отговорят: „членовете на ВСС и Бай Ганьо могат да имат нещо много общо и това нещо е, че членовете на ВСС, които идват от съдебната власт, са се възползвали от възможността да получат обезщетение при напускането й. „Имал си бол пари, платил си“ – дума Бай Ганьо, като успее да измъкне парите на някого. „Имало по чл. 225, ал. 1 от Закона за съдебната власт бол пари – платили“ – сигурно си думат светилата на ВСС. Но приликите между членовете на ВСС и Бай Ганьо свършват дотук. Оттук нататък в сравнение с членовете на ВСС, Алековият герой решително се извисява със своето нравствено превъзходство, духовна чистота и скромност. Защото Бай Ганьо не се хвали, щом изкалъпи някоя тъмна сделка, не бие барабан на мегдана, а се попритулва из кръчмарските ъгли, щото си има все пак някакво понятие за кумова срама човекът. За нашият ВСС обаче такива понятия като кумова срама са някаква възрожденска отживелица. Бие си барабана баш насред мегдана, появяват се членовете на ВСС в централните новини на националната телевизия и почват да се хвалят как са се уредили … с такива привилегии и бонуси, с които не се е удостоявала и любимата наложница на китайския император Че Уан Ти от династията Цин. А народното мнозинство блее и сякаш одобрява нахалството им с думите на Алеко „Евалла на туй момче, всичките ни излъга“. Никой не помни за реформа в съдебната система, никой се не сеща за гнилите ябълки, малцина смислят, а мнозинството, се омайва от всичко, гледа Лозан Панов в поразяващите му нагли уста и сякаш си дума: „Евалла на членовете на ВСС, машала на магистратите, че са взели между 57 000 и 150 000 лв., евалла и на Лозан Панов, че отказва да подаде имуществена декларация за доходите и имотите на семейството му“. Е как след всичко това съдебната власт да не бъде многократно по-нагла от Бай Ви Ганьо?!

 4. 15
  Марко | нерегистриран
  11
  -3

  Дават ли се взема,а гонят ли те се бяга.????  То и останалите биха взели,но не им се дава...

 5. 14
  | нерегистриран
  12
  -9

  Сериозно се правиш на неразбрал?

  Или си забравил какво са ти поръчали?

  На обективен човек, четящ отстрани, който не се занимана с политика, му писна да чете кал и плюнки по повжд и Дишева, и Панов, и жената на Панов. И това - за хора, които дори не ги познават.

  Стана противно. Затова и доста хора спряха са посещават сайта. Занимавате се с поръчкова политика а не с правото и неговия свят. Жалко. Иначе понякога пускате и хубави статии и интервюта, по- често копирани от други места, но пак добре, че има все още такива.

  Сбогом от още един бивш четящ. Ще си останете накрая само модераторите и някой и друг т.рол.

  И в държавата няма да останете с голяма компания, като гледам.

  Жалко.

 6. 13
  моля? | нерегистриран
  8
  -9
  До коментар #12 от " | нерегистриран":
  Това, че един решил два пъти да декларира едно и също нещо, по никой начин не прави нито доходите ву, нито поведението му прозрачни.

  Прозрачна е обаче тенденцията на редакцията да плюе по политечески неудобнити и да венцехвали близките до ясно кой.

  А, да, и да трие постове и да забранява достъп на ай-пи адреси до сайта на пишещи не под диктовката на който трябва.

  Кой всъщност е наплютият, че не разбрах? Дишева или може би Пашкунова? В случая са им го спестили, а не е трябвало.

 7. 12
  | нерегистриран
  13
  -12

  Това, че един решил два пъти да декларира едно и също нещо, по никой начин не прави нито доходите ву, нито поведението му прозрачни.

  Прозрачна е обаче тенденцията на редакцията да плюе по политечески неудобнити и да венцехвали близките до ясно кой.

  А, да, и да трие постове и да забранява достъп на ай-пи адреси до сайта на пишещи не под диктовката на който трябва.

 8. 11
  Меченце | нерегистриран
  6
  -8

  Преди години имаше една статия “Магистртите са ни скъпи”. Това е всичко по темата

 9. 10
  | нерегистриран
  18
  -6
  До коментар #1 от "е,да | нерегистриран":
  Атанаска не е пропусналя.Тя доказано обича екстрите,когато е включена.Аако не критикува от позицията на "новия морал".

  И другата моралистка, Пашкунова не е останала по-назад. Когато е за лична изгода и двете умеят да мълчат.

 10. 8
  Адвокат от САК | нерегистриран
  9
  -10

  Така е на държавна службица...А дали са ги заслужили е друг въпрос.

 11. 7
  | нерегистриран
  10
  -5
  До коментар #5 от "Пенчо | нерегистриран":
  Колега не се лъжете да правите такива изказвания! Свестни хора има и в тоя и в предишния ВСС. Но в предишния имаше координирана организация на т.нар 8-мица които намаляваха точки при атестиране на неудобни магистрати, възлага поръчкови проверки, не наказаха колеги за иззети ръчно дела, защото са от нашите и т.н. лично познавам поне 10-15 такива

  Има, бе, Пенчо, бе ! Има ! Ама от кога чакаме да усетим ефекта от присъствието и работата им във ВСС !

  Колко време им трябва мислиш, за да разберем, че са свестни и кои от тях, всъщност са свестни ?!?!

 12. 6
  | нерегистриран
  20
  -5

  Дай, Боже, всекиму !

  А на нас кога, неуважаеми ?!?

  За нас - работа в тръстиката, намаляване на щатните бройки, липса на условия за работа и почивка, нито в отпуск да излезе човек - спокойно, нито в състояние да си почине - от ума ми не излиза как, когато се върна(ако изобщо тръгна), ще заваря скромното си ъгълче отрупано с папки, неминат доклад.

  Няма лошо, и аз един ден ще получа(да речем) обезщетението си, но дали ще имам сили и акъл да си го изхарча - Сама и за каквото си искам !

 13. 5
  Пенчо | нерегистриран
  18
  -3

  Колега не се лъжете да правите такива изказвания! Свестни хора има и в тоя и в предишния ВСС. Но в предишния имаше координирана организация на т.нар 8-мица които намаляваха точки при атестиране на неудобни магистрати, възлага поръчкови проверки, не наказаха колеги за иззети ръчно дела, защото са от нашите и т.н. лично познавам поне 10-15 такива

 14. 4
  съдия | нерегистриран
  21
  -9

  За съжаление се оказа, че и тези от ВСС са същите, дори по лоши от предните...……а, ние, само работим , обвиняват ни за греховете на елита и ни плюят неоснователно, ОТВРАТ...…….

 15. 3
  Наскеее, наске! | нерегистриран
  30
  -8

  Видна моралистка от Дай,Българийо!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.