Правят регистър на психично болните у нас

Правят регистър на психично болните у нас

Създаване и поддържане на Национален регистър на пациентите с психични заболявания в България предвижда проектонаредба към Закона за здравето. С тази дейност трябва да се ангажира Националният център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).

Списъкът с душевно болни ще обхване всички лица в страната, които са минали през лечебници за стационарна психиатрична помощ, центрове за психично здраве, психиатрични клиники или отделения на лечебни заведения или дори през психиатрична извънболнична помощ. За целта ще бъде създаден електронен регистър, който регулярно ще се поддържа. По данни на НЦОЗА над 126 хил. психично болни българи са под наблюдението на психиатрични заведения и структури. От тях около 25 хил. души страдат от шизофрения, а други близо 32 хил. от поведенчески проблеми и шизоидни епизоди в следствие на злоупотреба с алкохол или наркотици. 21 хил. пациенти пък имат афективни разстройства.

Като цяло около 20% от българите или 1,4 млн. души са имали поне веднъж в живота си небезопасни за здравето психични състояния. Психични заболявания са и всички видове зависимости, депресии, разстройствата на съня, храненето и сексуалността.

Регистърът ще има служебен характер, както и условия за заличаване на лица, които са попаднали в него.

Няма теч на информация от МВР, свързан с Митьо Очите

Предишна новина

Осъдиха германка за изнасилване и сексуално малтретиране на сина й

Следваща новина

Коментари

12 Коментара

 1. 12
  ************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 11
  | нерегистриран
  4
  0

  Електронна здравна система трябваше да има, от има няма двадесетина години, а не регистри с възможна двойна употреба:), регистър за потенциална дискриминация, регистър за потенциална злоупотреба.Възможно е да бъде напр.регистър на пациентите с тежки психични разстройства, регистър на лица, за които съд е постановявал задължително лечение, принуд.мед.мерки..., зашото това е много скъпо лечение, трябва да се проследява, трябва системна помощ, доживотна понякога.А не някакви съмнителни каталози със съмнително предназначение, в които може да попаднеш по неведоми пътища с непредвидими последици за пътя ти занапред...

 3. 10
  Павлов | нерегистриран
  3
  -2

  Напълно споделям мнението Ви колега. Да се надяваме, че наредбата ще бъде приета в най -скоро време .

 4. 9
  .!. | нерегистриран
  3
  -2

  Ботев (който са считали за луд от съвременниците му-идеите му за въстание и бобра срещу поробителя е била крайно непопулярна сред 99 процента от народонаселението) е казал:  "Свестните у нас считат за луди,

  глупецът вредом всеки почита:"

 5. 8
  въпрос | нерегистриран
  10
  0

  Пишете в статията,че отклонение в сексуалността е психиатрично заболяване. Да разбираме ли,че в регистъра ще бъдат вписвани джендъри, трансджендъри гейове , лезбийки?

  Педерастията -психиатрично или нормално състояние е-от гл.т. вписване в регистъра? Да разбираме,ли че ще има регистър на педерастите и лезбиийките-след като ще се регистрират лица с отклонение в сексуалността?

 6. 7
  | нерегистриран
  1
  -3

  В Русия-недоволството от властта се счита за налудност и девиация. Така властта се разправя с недоволните.  Ето да четете https://offnews.bg/razsledvane/diagnoza-vmesto-prisada-kak-putin-vazrazhda-psihiatrichnite-metodi-639643.html

  цитат от статията :  ""Тя (психиатрията) започва да се използва като метод за отстраняване от общественото полезрение на политически опоненти или дисиденти – най-общо на хора, открито изразяващи мнения, противоречащи на официално заявените норми.  Обявяването на неудобните лица за невменяеми позволява на властта да ги изолира в психиатрични клиники, без при това да привличат вниманието на световната общественост, което би станало например чрез повдигане на обвинение срещу дисиденти.  Много от хората, лекувани принудително в психиатрични клиники в СССР, са били съвършено здрави, както фактически, така и по всички международно приети норми за медицина и психиатрия. "

  В Русия -ако говориш против властта вече могат да ти поставят диагнозата-цитирам статията "вялоразвиващата се шизофрения“-непознат термин за западната психиатрия -такава диагноза се поставя в Русия ,ако имаш мнение и позиция против властта, управляващите и тн. Даден е и пример с дисидента Михаил Косенко-усложлив на властта психиатричен институт го обявява за луд, въпреки мнението на други психиатри ,че е здрав и адекватен. Прегрешението на Косенко-има позиция против властта в Русия.

 7. 6
  до 1 | нерегистриран
  2
  -2

  Крайно дискусионно е кой е стрелецът от Лясковец(защо си написал Дряново е странно-нещо бъркаш имена, внимавай да не влезеш и ти в списъка...).

  За сведение-никога куршумът не е намерен. Куршумът се е сублимирал ... Петков е имал само ловно оръжие, а загадъчно изчезналия куршум причинил смъртта не беше отчетен от съда-защитната теза за смърт от приятелски огън(ако куршумът е боен това се доказва по несъмнен начин-баретите са били с бойно, а не с ловно оръжие) никога не беше изследвана.

  Самите барети подадоха сигнал за нередности и беззакония, даващи силно основание да се говори за тезата-смърт от приятелски огън.

  Ето текста на писмо на барета, в който говори за тежки беззакония в случая Лясковец, и се подкрепя тезата за смърт от приятелски огън. Това писмо трябваше да доведе до възобновяване на делото...

  http://afera.bg/%d1%81%d0%bb%d1%83%d0%b6%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%be%d0%b1%d1%82-%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%b3%d0%b8-%d0%b1%d0%b5%d0%b7%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%b8.html

 8. 5
  до 3 | нерегистриран
  2
  -2

  Такова писание на ангро, без аргументи говори ,че ти си готов за списъка, трябва да си на челно място, на първа страница в списъка. Пии си лекарствата, и увеличи дозата им!

  За сведение-примерът, в който здрав човек беше вкаран в лудница е истински, верен и драстимен. Ето какво се случва с човека години по-късно-здравето му е тотално увредено. Случаят е точно такъв, какъвто е описан-вкаран е в лудницза след скандал с прокурор -сами ще прлочетете за какво. Доказано.злоупотреба , с участието на съдебната власт е имало . По името на човека можеш да намереши и много други статии по темата. http://www.bgdnes.bg/Article/4834724 9. 4
  | нерегистриран
  5
  -1

  Другарки и другари,

  психиатричната експертиза е нерядко субективна алабалистика. Пример-в случая от Люсковец една телевизионна "психиатърка" обяви лицето за страдащ от най-тежки диагнози, но неговите колеги го обявиха за здрав, и можещ да отговаря пред съда. Тоест дали ще влезеш в списъка е субективно.

  Друго-в съдебната система имаше един ,който се лекуваше в Израел, и кохпчме не смеехте да кажете против него. Той ще влезе ли в списъка? Или ако си с власт, или бил с власт това те спасява.

  Това, което искам да кажа, е че такова включване в регистър може да има след решение на съд за ограничаване на дееспособоност. Не и винаги, когато си търсил психиатър, например-ако страдаш примера с безсъние.

 10. 3
  112 | нерегистриран
  4
  -6

  Уважаеми номер 2, за теб включването в списъка не е страх, а необходиност!

 11. 2
  Твърдо против такъв списък | нерегистриран
  10
  -2

  Против такъв регистър, поради неизбежните злоупотреби-как ще се преборите с тях?

  Ако здрав бъде "вкаран" в регистъра остракирането ще е доживотно, позорното петно,че си бил в такъв списък е незаличимо.

  Ето и ноторния пример-заради конфликт с прокурор здрав човек беше вкаран в лудница през 2011г. Дори са почнали да го "лекуват" с диазепам, въпреки,че е бил вкаран в лудница само за освидетестване, а не за лечение. И най-здравия на света след инжекция диазепам ще е неадекватен.

  Психиатричната експертиза в този случай доказано е ползвана в услуга на властта(в лицето на въпросния прокурор, с който вкарания в лудница е имал спор по битови въпроси)-дотам,че на здравия са му давани мощни медикаменти-като диазепам-без необходимост. Единствено само медийната реакция и съседите на човека го измъкват от лудницата. Ако имаше "регистър на лудите" този здрав човек вече да е вписан в регистъра, без изгледи за заличаване на записа(вероятно сега ще го впишат-макар и незаконно, той е бил в лудница, а веднъж ,ако си бил в такова заведение, вписването ще е завинаги-никакво заличаване на вписването, ако изобщо се предвиди няма да заличи остракирането после).

  https://www.blitz.bg/obshtestvo/vkarakha-zdrav-mzh-v-ludnitsata_news120661.html  Такъв регистър, угрозата да те впишат ще накара хора с депресия,или страдащи от алкохолизъм никога да не търсят психиатър и лечение, дори при психиатър в кварталната поликлиника-за да не попаднат в списъка на лудите, с произтичащите от това последици(например никога не да могат да работят на редица работни места). Алкохолизмът се лекува! Депресията се лекува-известен психиатър заяви,че хората имат поне три депресивни епизода в живота-например при смърт на близък-и какво ,ако дръзнеш да потърсиш психиатър за помощ ще влезеш в позорния списък на лудите? Защо хора веднъж минали през лечение-например поради алкохолизъм, безсъние(да потърсиш психиатър за да ти изпише приспивателно става рисково-може да те включат в списъка на потърсилите психиатрична помощ-тоест на лудите), и излекувани ще бъдат остракирани с всключването в такъв списък. Как ще става заличаването, ако здрав бъде вписан(то този списък ще е като криминалната регистрация в МВР-веднъж вписан е завинаги, дори и по закон да следва да се извърши заличаване от списъка). 12. 1
  | нерегистриран
  4
  -8

  Крайно време беше! Сегашното положение е пародия. Без регистур лесно се стига до притежание на законно оръжие от хора с явни, но не регистрирани проблеми. Като стрелеца от гр.Дряново, които уби баретата - вменяем, но с шизофренни епизоди!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.