Контрабандата на цигари паднала под 6%

Контрабандата на цигари паднала под 6%
Иван Гешев, Валентин Радев, Бойко Борисов, Младен Маринов - доволни, че контрабандата на цитари е паднала под 6%, снимка: в-к "Труд"

Рекордно ниски са нивата на контрабандата на цигари у нас. Това се разбра на традиционното представяне на тенденциите и нивата на незаконна търговия с цигари от проучването на празни опаковки. Автори на проучването са производители на тютюневи изделия. За първото тримесечие на 2018 г. търговията с нелегални цигари е намаляла до 5,8%. Това е най-ниското ниво досега, изтъкнаха организаторите на срещата, на която присъства премиерът Бойко Борисов, цялото ръководство на МВР, министър Валентин Радев и зам. главният прокурор Иван Гешев. Почти двойно е намаляла незаконната търговия с цигари в Сливен, Пазарджик и Видин. 

Резултатите от проучването са на базата на събиране и анализ на празни кутии от цигари, а работата на терен е извършена в периода 15 февруари – 17 март 2018 г. Проучването е осъществено в 20 големи града с общо население 3,38 млн. души, което представлява 47,1% от общото население на страната. Там са анализирани 5 800 празни кутии цигари. Направена и специална фокус извадка в 6 града, които са предимно в пограничните райони.

За последните 6 месеца сме хванали над 10 млн. къса цигари, от които най-много в Плевен и в Стара Загора, съобщи министърът на вътрешните работи Валентин Радев. "Всяка седмица от април правим справка какво точно сме хванали и за последната седмица са 103 хил. къса цигари и 50 хил. кутии", обясни още Радев. 

Директорът на Главна дирекция "Национална полиция" главен комисар Христо Терзийски съобщи, че за първото тримесечие на 2018 г. са иззети над 10 тона нарязан тютюн. Той посочи, че това наближава количеството, което е иззето за цялата 2017 г.

Зам. главният прокурор Иван Гешев обясни, че прокуратурата и гл. прокурор Сотир Цацаров смятат за изключително важно взаимодействието си с правителството и с производителите. "Приходите от бюджета, които губи държавата от контрабанда, са сериозни и това пречи на гражданите да живеят по-добре. Виждаме устойчиви резултати. Единственото, което ме притеснява, е когато незаконната търговия стане 0 - тогава няма да има какво да отчитаме", коментира прокурор Гешев.

"Борбата срещу контрабандата не е кампанийна работа. Неслучайно бюджетът е на 2 милиарда излишък, а започнахме на минус, с дефицит. Личното ангажиране на прокуратурата по темата също дава резултат и допринася за бързото реагиране по места", коментира премиерът Бойко Борисов. "Приходите в бюджета на държавата дадоха възможност да направим много, не само в социалната среда, но и за заплатите на полицаите, на граничарите, за армията. 15 милиона повече за БАН. Не знам защо се карат в института, ще се срещна и с тях. 10 млн. повече за Софийския университет. Миналата седмица дадохме и за метрото в София. За общините - да се направи обреден дом, детска площадка, път. Имало е места, където даже път нямаше. Това е в полза на обществото", категоричен бе Борисов.

"Понеже знам колко е мнителен Безлов (Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията - бел.ред.) - това можем да го вържем веднага. С една дума данните не се бият, а се надграждат и най, което мога да кажа, че съм доволен. Те са с тенденция да вървят в тази посока и нямаме намерение да отстъпваме. Сега ще видите и при горивата ще има изсветляване на икономиката. Убеден съм и минимумът, който трябва да съберем е 200-300 млн.", допълни още Борисов. "В Карнобат имаше добра операция, където бяха задържани и машини. Сигурен съм, че сме пресекли един сериозен канал. Използвам случая да благодаря на прокурорите за това, което правят по границата. 77 задържани трафиканти има по границата. Използват деца вече да ги превеждат и доставят до депа. Полагаме огромни усилия и продължаваме", каза Борисов.

Премиерът отправи предупреждение и към производителите на канабис. "Сутринта имахме оперативка по "жътвата". Подготвяме се да ги хващаме как жънат канабис. Наблюдаваме ги и ги чакаме, за да може Гешев (Иван Гешев - зам. главният прокурор - бел.ред.) да ги хване. Казвам им да знаят. По-добре да не се вкарват в затвора, а да отидат на полето да прибират слънчоглед, царевица. Толкова много продукция има за прибиране. Нека бъдат полезни", допълни премиерът.

 

Пиян и дрогиран шофьор помете шест момичета на тротоар в Китен

Предишна новина

Агенция по вписванията ще анализира архивите, които са само на хартиен носител

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Ваньо Танов: Вдигаме заплатите на митничарите с 350 лева .. | нерегистриран
    4
    0

    Контрабандата на цигари падна, както паднаха и възнагражденията на митничарите. 2016 г. Ваньо Танов обяви, че под 1000 лв. заплата на митничарите, намаляването на корупцията няма как да стане! Това обещание обаче бързо беше забравено. Инспектор приходи в НАП Сфия взима заплата от 1000 лв, “старши инспектор по приходите” е с основна заплата от 1150 лева, а за митнически инспектор основната месечна заплата е 700 лв. и трета категория труд. Не може върху основата на глупостта да се издигне антикорупционната сграда на ума. Икономията е майка на мизерията и инкубатор на корупционни практики. През 2017 г. Агенция „Митници“ донесе над един милиард лева повече приходи за държавната хазна. И на края, уж заради приноса на служителите на МВР към охраната на външната граница, борбата с престъпността и контрабандата, довела до повече приходи в бюджета, управляващите отпуснат още 100 млн. лв. за допълнително увеличение на заплатите, но не на митничарите, а на полицаите с бонус първа категория труд. Ръководството на МВР после разпредели и още 97 млн. лв. за второ увеличение на заплатите на полицаите.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.